Kérem Várjon!
Hírek
Az Év Strandétele 2024
Bori
2024 August 09.

Az Év strandétele idén a balatonlellei Mesés nyári káposzta, a legjobb strandbüfé étel az alsóörsi pisztácia pesztós lángos, az év stranddesszertje a gyümölcsös tarhonyapuding Zamárdiban, vega különdíjas a badacsonyörsi Patisszon kukoricahabbal és az év felfedezettje a Julcsi Kalácsoda Siófokról.

Fotók: Heim Alexandra

A Balatoni Kör idén tizedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A rekordszámú (40) nevező közül kiválasztott díjazottokat a balatonvilágosi Lavender Teraszon ma tartott eredményhirdetésen mutatták be. 

A díjazott ételekről 

Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte, mely hidegen tálalva igazi nyári különlegességgel gazdagítja a strandétel kínálatot. A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával. 4750 forintért egy különleges és igazán nyári főételt kapunk.

Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el. A példátlanul erős kreatív lángos mezőnyben sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk: a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik. Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája. Érdemes aláhúzni, hogy követendő példát mutatnak azzal, hogy a lángost ilyen szépen is lehet tálalni - amellett, hogy ízharmóniájával is a világon bárhol szerethetővé tehetné a lángos műfajt, mindössze 2500 forintért. A kreatív lángossal nevezők számára ma már szerencsére evidens, hogy minél szebben tálaljanak egy lángost. Szeretnénk minél több lángososhoz eljuttatni ez az üzenet, mert ma talán ezen a téren a legsürgetőbb javítani a lángos kínálaton.

Idén új versenykategória volt az Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tapióka gyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben. Narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, majd hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Elképesztő krémességét a tarhonya textúrája még izgalmasabbá teszi, akár reggelire is kiváló és évek óta a vendégek egyik kedvence a Tikiben 2650 forintért. Nem túlzás azt mondani, hogy tarhonyával jobb lett, mint az eredeti tapióka gyöngyös ázsiai desszert. 

Vega különdíjat a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja kapott. Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra. Napsárga színét és különleges ízvilágát leginkább a kukoricahab adja meg, és kifejezetten egyedi nyári bisztró étel 3650 forintos áron. 

Az Év felfedezettje idén Siófok - Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, akik a szokásos édes kürtöskalács műfajban is tudtak kiemelkedőt mutatni azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelték meg, ami már látványként kívánatossá teszi az ételt, és gyakorlatilag nem lehet abbahagyni az evését, annyira feldobja a kalácsot az enyhén savas siófoki málna, 2500 forintért. Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal, 1700 forintos áron. Nemcsak fesztiválokon lehet őket megtalálni, hanem a siófoki kertjükben felállított kürtős műhelyben is, ahol kedvesen családias atmoszféra fogadja a vendégeket a gasztro élmény mellé.

A versenyről röviden

Wolf András séfet aligha kell bemutatni. Ezúttal is a Tork díját átadó Sipos Norberttel együtt ketten képviselték a séf szakmát a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűriben. Idén az Év strandbüféje díjat átadó Kotányi képviseletében Skoda Attila csatlakozott hozzájuk. Július 30-án tíz döntős helyen kóstolták végig a nevezett strandételeket és ennek alapján hirdettek eredményt. Hat döntős hellyel továbbra is a déli part dominál a Beach Food mezőnyben.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: "Ez a verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése Európában. Idén 40 nevezett étel volt, ami abszolút rekord, így minden korábbinál erősebb mezőnyből kellett kiválasztani a döntőbe továbbjutókat, majd végül azok közül is a legjobbakat. Ha a legmarkánsabb trendet kell kiemelni, akkor bisztró kategóriában volt idén magasan a legnagyobb verseny. Szerencsére vannak, akik a vendéglátás egyre keményebb kihívásai közt is azt az utat választják, hogy még kreatívabbak tudnak lenni, és nem a könnyebbnek vélt úton járva a korábbinál kommerszebb kínálatban látnak rövid távon sem jövőt. 

Ők képviselik leginkább azt a megújulási képességet, ami a balatoni strandgasztronómia fő erénye. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a piaci valóság az, hogy a minőségi balatoni vendéglátást ma nem túlárazás, hanem épp ellenkezőleg: egyre keményebb árverseny jellemzi, melyben az alapanyag árak inflációját sem tudják teljesen beépíteni áraikba a vendéglátóhelyek." 

Mitől jók a balatoni árak?

Kardos Gábor külön kitért arra, hogy példátlan verseny van az árakban is. 

"Ebben a helyzetben logikus, hogy jó árszintet csak úgy tudnak tartani az igényesebb helyek, ha értéktöbbletet kínálnak azzal, hogy még jobbat nyújtanak minden téren. Ha a hangzatos vélemények szintjéről sikerülne eljutni a szakmai alapú tényfeltárásig az árképzést illetően, akkor végre a valós piaci helyzetet is megismerhetné a nagyközönség. Persze az is fontos, hogy ne almát körtével típusú összehasonlítások legyenek. Még mélyebben az húzódik meg a háttérben, hogy a balatoni vendéglátásról hatvan éve az olcsó nyaralás képe élt generációkban, amihez képest minden piaci ár drágának tűnhet, miközben az Euróban másfélszeres áron adott adriai fagylalt. vagy átszámolva akár 20%-kal drágább éttermi számla egy tengerparton sokak számára olcsóbbnak tűnhet... ahhoz képest, hogy ott nem is számítottak olcsóbbra. 

Vagyis sokan a merőben szubjektív elvárásokhoz képest minősítenek olcsóbbnak átszámolva objektíve magasabb tengerparti árakat is, mert a balatoni tömegturizmus évtizedei azt égették be az emberek tudatába, hogy nálunk mindennek olcsónak kellene lennie. Ebben az abszurd helyzetben még nehezebb helytállni és még jobbat kell adni a balatoni vendéglátásban, hogy elégedettek legyenek a vendégek.

Büszkék lehetünk arra, hogy európai összehasonlításban is kiemelkedő a balatoni Beach Food kínálat. Egyre inkább inspiráló trendnek bizonyul vidéken és Budapesten is az, hogy akár globális street food receptek megújításával sikerül egészen eredetit alkotni helyi alapanyagokkal - vagy akár a régió hagyományos receptúráit szerethetően mai trendekhez kapcsolódva készítik el, jobban figyelve például az ételérzényekségekre, illetve arra, hogy minél egészségesebb legyen. Mindkettőből lehet izgalmas Beach Food kreáció, a nemzetközi sztenderdek honosításából és a régiós hagyományok megújításából is. 

Amikor sokan érzik úgy, hogy a fine dining már luxus és egy szűk elit privilégiumává válik, különösen fontos küldetése a minőségi strandgasztronómiának, hogy jóval szélesebb közönséget is meg tudjon szólítani és meg tudjon nyerni a helyi alapanyagokból készülő kreatív és egészséges ételkínálatnak. 

Legalább ilyen fontos, hogy a tengerpartok árszintjénél kedvezőbb ár-érték arányban tudunk kínálni kimondottan innovatív és jelentős hozzáadott értékkel bíró Beach Food ételeket a Balatonnál, mivel az idei díjazottak is 5-10 eurónak megfelelő árszinten belül maradnak."  

Döntőbe jutott ételek, melyek most nem nyertek díjat

A döntőbe jutott ételek mindegyike abszolút esélyes volt a gyozelemre.

A korábban már több kategóriában is díjazott alsóörsi Fogas bisztró Vegán taco-jának alapját a roppanós kelkáposzta adja kukorica lisztes panírban kisütve. Ehhez a „Fésűkagyló” -hogy vega legyen- ördögszekér gomba szárából készül lime-os marinádban. Savanyítanak rá még shimeit és salotta hagymát, a végén pedig áthúzzák házi zöldséges szószukkal. Dupla csavarral teljesen újragondolt ételről van szó tehát, ahol a taco tésztát és a kagylót is kiváltották, vega verzióra cserélték, ha valakinek netán nem lenne eléggé szigorúan vegán az, hogy gomba is van benne. Ára 3450 Ft.

A korábban szintén díjazott boglári Gianpiero’s bisztrónak két hagyományos magyar ételt is sikerült maibb formában, Beach Food felfogásban tálalni: a harcsa hortobágyi batyut rántott kovászos uborka falatkákkal tették még nyáriasabbá (3590 ft), valamint gyerekkorunk tejbegrízéből is szépen tálalt bisztró ételt komponáltak kardamomos meggylekvárral és ropogós textúrát adó kakaós morzsával (2390 ft).

A balatonmáriai Pizza sztori az arancini néven ismert dél-olasz street foodból készített sültkolbászt szarvasgombás majonézzel, salátával - de az eredeti receptre emlékeztető rántott arancini golyóval mintegy jelzik, hogy miből kiindulva álmodták meg Balancini néven immár teljesen balatoni Beach Food ételként az arancini kolbász változatát. 

A gyenesdiási Móni süti viszont inkább a helyi alapanyagokból merített inspirációra helyezte a hangsúlyt. A «balatoni rizlinges almafröccs» a cukrászdában tálalt verzióban Balaton alakú linzerrel koronázott millefeuille, melynek jellegzetesen balatoni alapanyagai az alma, a balatoni rizling (BalatonBor) és a mandula. A rizlingben párolt alma, rizlingből főzött krém ad neki egyedi ízt. Elviteles verzióban befőttesüvegben is kérhető (1690 ft).

Már a Szemesi szűz névvel szinte levesz minket a lábunkról a balatonszemesi Kikötő étterem hamburger alternatívája, melyben a marhahús pogácsa helyére borskéregben sült szűzpecsenye kerül, a buci helyett pedig helyi kovászos-sokmagvas rombuszba teszik, sok lyoni hagymával, zöldbors mártással és mellé steak burgonyával (4950 ft).