Kérem Várjon!
Cikkek
Ászár-Neszmély-Pécs
Ászári borok a Cornel's borbárban
Juhász Dániel Zsombor
2022 December 08.

Szokásos úton tekertem a Cornel’s Borbár felé. Igazán érdekes kóstolóra volt kilátás. A megszokott vörösboros, villányi és/vagy szekszárdi dominanciájú kóstolók között egy nem annyira ismert, ám mint az kiderült, annál érdekesebb szőlőtermesztő, borkészítő település Ászár mutatkozott be, a Bősze és a Petőcz pincék borain keresztül.

Ászár, az 1977-ben, Ászár-Neszmélyi Borvidék néven borvidéki rangra emelt, 2009-től Neszmélyi Borvidék néven futó terület déli részén fekszik. A borvidék DNY-ÉK-i irányban terül el a Kisalföld, a Duna, a Gerecse és Vértes hegységek és a Pannonhalmai- és Móri Borvidék által határolt területen. A borvidék két nagyobb és egy kisebb, a tatai, körzetre osztható. Az ÉK-i, Duna menti, a neszmélyi körzet ismertebb, hiszen itt készíti borait Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély alapítója, Dunaszentmiklósi a Kősziklás Borászat és a körzethez tartozik a borvidék legkeletibb településén munkálkodó Szivek Pince is. Ráadásul e sorok írója vizitúrázások során többször oltotta szomját Neszmély környéki nedűvel, fröccsíz formájában. Ászár azonban fehér folt volt, eddig. A felfedezésben nem csak a Petőcz Pincészet tulajdonosa, Petőcz Gábor volt a segítségemre, hanem a Teleki Pince exfőborásza, az ászári születésű Szakál Zoltán is.

Akkor hát, íme, a Bősze-Petőcz ászári tandem borsora.

Várakozó bor: Petőcz Rizlingszilváni ’21 – lendületes, gyümölcsös, kerek, nem túl bonyolult, de jól iszogatható. Tetszik!

Tudni kell, hogy a borvidéken a fehér szőlő dominál, 98%-át adja a szortimentnek, így fehérek sorakoztak, abból viszont egy tucatnyi.

Az első, Petőcz Szürkebarát ’21 – citrusos, virágos, érett gyümis, finoman mézes. Jó kis bor, de ő csak a beharangozó, Gábor szerint a ’22-es lesz az igazi, 28-as mustfokkal szüretelték. Felkerül a bakancslistára.

Rögtön jön a kettes is, Petőcz Olaszrizling ’21 – németes vonal, szép játéka a vibráló savaknak és a pár gramm maradékcukinak. Élénk citrusok, érett trópusi gyümölcsök egyvelege.

Közben Zoli elmeséli, a borvidék a rendszerváltás után nehezen indult be, annak ellenére, hogy a Hilltop már a ’90-es évek elejétől szállította nyugatra borait. A 2000-es években kezdtek körvonalazódni a dolgok, de még bele lehetett futni a helyi borversenyeken guggolós tételekbe. Hőseink közül a Petőcz Pince 2015-ben lépett a professzionalizmus útjára, vendégházzal megerősítve. Jelenleg hat hektárt művelnek, fehér fajtákkal. A Bősze Pince története korábbra, 2009-re keltezhető. Öt hektárral indultak, mára 12,5 hektáron gazdálkodnak.

És ha már Bősze, a hármas, Bősze Sauvignon blanc ’21 – klasszikus SB, vágott fű, ropogós egres, kis csalán és némi trópusi gyümik. Szép!

Ászár régi fajtája, a cilifánt, közismertebb nevén ezerjó. Hírnevét manapság Mór öregbíti inkább, de a Petőcz Pince feltett szándéka a markáns savakkal bíró fajta régi presztízsének visszaállítása, melyből champagne eljárással készülő pezsgő is érlelődik a pincéjükben.

Így a négyes, Petőcz Ezerjó (Cilifánt) ’21 – kristálytiszta, vibráló savú, bitang lendülettel bíró bor. Citrusok, zöld alma, némi savanyú cukorka. Nagy potenciál!

Ötödik bor a pince szintén jelentős fajtája, Petőcz Cserszegi fűszeres ’21 – klasszikus, fajtajelleges, tobzódó illatokkal, itt is szép savak húznak, fehér borsos, zöld fűszeres körítéssel. A potenciál szó itt is felkerült a lapra.

Rizlingszilváni, avagy hivatalosan Müller Thurgau (a nemesítőről lett elnevezve, aki a rajnai rizling és a zöld szilváni keresztezéséből hozta létre) volt a felütés, és ez a féltucat vége is, újborban.

Hatos - Petőcz Rizlingszilváni ’22 – kedvesen muskotályos illat, kortyban mocorog még egy kis szén-dioxid, újboros, de már mutatja magát, zöld almák, kis krémesség… Ígéretes!

A kóstoló első fele is tetszett, lendület és tisztaság jellemezte a borokat, de innentől komolyabbra fordultak a dolgok.

A magát egyre inkább felépíteni igyekvő borvidék a 2021-es évjárattal megkezdte a saját borvidék házasítását értékesíteni, #hashtag Neszmély néven. Lendület a borban, lendület a brandben. Hat borászat, Bősze, Hilltop, Kisbaka, Kősziklás, Petőcz és Szivek, együttműködésében készül. Kizárólag a borvidéken termesztett szőlőfajtákból, melyek közül a királyleányka, szürkebarát, chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling és rizlingszilváni hatosból legalább kettőt kell felhasználni, de az egyik se lehet 50%-nál több. A borban 15%-ban maximalizálták az illatos fajták arányát (irsai, cserszegi, sárga muskotály). Reduktív eljárással kell készíteni, minimum 5.8 savval és 12.5- 13.5 közötti alkohollal. És ha mindezek teljesülnek mindegyiket lekóstolják, és egyhangú szavazás esetén kaphatja meg a #hashtag Neszmély nevet. Ráadásul a minőség és a mennyiség egyensúlya érdekében minimum 1300 palackkal kell készíteni, és a következő év februárja után nem lehet árulni. Jó ivású, jó illatú, szép bor a cél, mondja Gábor. Hát lássuk!

Hetedik és nyolcadik bor:

# Bősze ’21 – 40% szürkebarát, 25% rizlingszilváni, 20% rajnai, 15% irsai. A lendület ebből se hiányzik, citrusok, sok ropogós és egy kicsi érett alma-körte, savanyú cukorka, finom fűszeresség.

# Petőcz ’21 – 28% királyleányka, 28% rizlingszilváni, 22% chardonnay, 14% szürkebarát, 8% cserszegi. Előkelő illattal nyit, érettebb, izgalmas, zöldalmás, krémes, zöld fűszeres, hosszú lecsengésű korty.

A két bor kóstolása után arra jutottunk érdemes volt a projektbe belevágni. a marketinget kell erősíteni, és sikere lesz.

Kilences bor, sógoros vonal, Petőcz Zöldveltelini ’20 – finoman fűszeres, zöldalmás illat, mely kortyban is megjelenik. Citrusos, almás, fehér borsos, szép, nem a fröccsizős zv, inkább a kifinomultabb osztrák irány.

A tizes-tizenegyes egy chardonnay duó, melyeknél a fa átveszi a stafétát az acéltól.

10. Petőcz ’21 – Kétharmada új hordóban, egyharmada acélban fejlődött. 14-es alkohol, 3-4 gramm maradékcukor, májusi palackozás. Érdeklődésünk fokozódik. Nem csalódtunk, tobzódó, lendületes, körtés, vaníliás, krémes illat és korty, nagy potenciállal. Az alkohol tán leheletnyi kilóg, de nem zavaró, csúcsra fog jutni.

11. Bősze ’19 – itt még markánsabb a hordóhasználat. 13 hónap 225 literes tölgyben. Intenzív illattal nyit, barack, füge, vanília krém, pörkölt magvak, melyek a lendületes kortyban is megjelennek. Ez sem holnap fog megöregedni, bortartóra is kerülhet belőle.

A tucatot egy nem éppen tucatborral értük el. A Bősze Pince első hordóban érlelt házasításával zártuk az ászári fehérsort.

Tizenkettes, Bősze Tündérország ’19 – szürkebarát alapú, rajnaival megtámogatott, sárga muskotállyal illatosított cuvée, melynek minden alkotója 13 hónapot töltött új tölgyfahordóban. Ez egy összetett, intenzív, érett almás, körtés, fügés, pörkölt aromákba gazdag, finoman sós bort eredményezett.

Az estét mintegy corpus separatum gyanánt egy tüzes, fűszeres, érett gyümölcsös, 15-ös alkohol tartalmát integrálni tudó vörös, a Bősze Cabernet franc ’17 zárta. Valamelyest bepillantást engedve az helyi vörösök szűkebb világába.

Egy szó, mint száz, Ászárra fel! A 13-as úton, Komárom felé, Kisbérnél balra.