Kérem Várjon!
Cikkek
A tök folyékony aranya
promóció
2019 August 13.

Varasd megye szívében, Horvátország északi részén, idén már második alkalommal rendezték meg az „Alpok-Adria” Nemzetközi Tökmagolaj Kiállítást. Ez az első és máig egyetlen olyan nemzetközi kiállítás Európában, amelyet a tökmagolajnak, ennek a kulináris aranynak szenteltek, hiszen az olajok exkluzív és értékes kategóriájához tartozik.

Négy ország – Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország – neves termelői gyűltek össze ezen a napon, a győztes címért 184 tökmagolaj versengett, melyek közül 8 Magyarországról érkezett. A mintákat nemzetközi zsűri bírálta, szigorú kritériumok szerint. Minden termelőnek lehetősége volt a kiállításon megjelenni, ráadásul díjak és érmek igazolják a minőséget, ami fontos lehet termékük reklámozásában és eladásában.

A kiállítás ötletgazdája és szervezője Varasd megye volt, amelyik a legidősebb megye egész Horvátországban. Épp ebben a megyében termesztik a legnagyobb arányban a jellegzetes és egyedi tökmagolajat. A varasdi tökmagolaj 100% tisztaságú, amit eredeti csomagolásáról is felismerhetünk, olyan címkével, amelyik garantálja eredetiségét és kiváló minőségét. A tökmagolaj gyártásának többszáz éves hagyománya van, és ennek a terméknek a levédését, védjeggyel való ellátását, földrajzi eredetvédettségét már kezdeményezték is a Horvát Köztársaság területén.

Horvátország tökmagolaj előállításának közel 20 százaléka Varasd megyében történik, természetesen tökmagból, hagyományos pörkölési eljárással. Más olajokkal szemben a tökmagolaj előállítása, speciális és eltérő, mert mechanikailag, hő felhasználásával történik, viszont adalékok hozzáadása nélkül, ami magas minőséget eredményez.

A megyében a héj nélküli tökmag termesztése ideális, köszönhetően a talajnak és a mikroklímának, aminek eredménye a magas minőség. A mag nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, mint az esszenciális linol- és oleinsav. Ez sorolja a legjelentősebb omega-3 telítetlen zsírsavak forrásai közé, melynek jótékony hatása az egészségre tudományosan bizonyított. Számos előnyös hatása van az egészségre, mint a koleszterin szint csökkentése a vérben, vérnyomás szabályozása, enyhíti a húgyúti gyulladásokat, pozitívan hat az agyműködésre, ahogy a bőrre, látásra és koncentrációra. Ezért a táplálkozási szakértők javasolják, hogy naponta fogyasszunk egy teáskanál Varasdi tökmagolajat.

Többet a Varasdi tökmagolajról és annak beszerzési forrásairól a „varazdinsko bucino ulje” Facebook oldalról tudhatunk meg, valamint még milyen gasztronómiai és más turisztikai élményeket kínál Varasd megye, tájékozódjon a www.turizam-vzz.hr oldalról.


Varasdi széles metélt

tökmag lisztből, borjú bifsztekkel, fügével és libamájjal

HOZZÁVALÓK

  • 500 g búzaliszt
  • 300 g tökmag liszt
  • 6 tojás
  • 0,80 kg friss tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • 2 dl édes tejszín
  • 0,20 kg füstölt császár szalonna
  • 0,05 kg vaj
  • 1 dl olaj
  • 0,10 kg „Varaždinac” sajt
  • só, bors
  • 720 g borjú bélszín
  • 100 g libamáj
  • 60 g füge
  • házi leveles saláta
  • varasdi tökmagolaj

ELKÉSZÍTÉS:

Lisztből és tojásból, sóval és vízzel kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk. Zsíron megpirítjuk a kockákra vágott füstölt császárszalonnát, hozzáadjuk a passzírozott túróhoz, megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük a tejföllel és simára gyúrjuk.

A házi metéltet sós vízben megfőzzük és szalvétára tesszük, hogy megszikkadjon. A sütésre szánt edényt kikenjük margarinnal és rétegesen behelyezzük a metéltet egy sorba, a tölteléket egy sorba és így tovább. Minden réteg metéltet zsiradékkal spriccelünk be. A legfelső réteget megszórjuk reszelt sajttal, vékony vajcsíkokkal, majd leöntjük tejszínnel és sütőben megsütjük.

A borjú bélszínt megtöltjük fügével és libamájjal, szalonnába tekerjük és átsütjük.

Sült tésztával és házi leveles salátával tálaljuk, amit varasdi tökmagolajjal ízesítünk.