Varasd megye szívében, Horvátország északi részén, idén már második alkalommal rendezték meg az „Alpok-Adria” Nemzetközi Tökmagolaj Kiállítást. Ez az első és máig egyetlen olyan nemzetközi kiállítás Európában, amelyet a tökmagolajnak, ennek a kulináris aranynak szenteltek, hiszen az olajok exkluzív és értékes kategóriájához tartozik.
Négy ország – Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország – neves termelői gyűltek össze ezen a napon, a győztes címért 184 tökmagolaj versengett, melyek közül 8 Magyarországról érkezett. A mintákat nemzetközi zsűri bírálta, szigorú kritériumok szerint. Minden termelőnek lehetősége volt a kiállításon megjelenni, ráadásul díjak és érmek igazolják a minőséget, ami fontos lehet termékük reklámozásában és eladásában.
A kiállítás ötletgazdája és szervezője Varasd megye volt, amelyik a legidősebb megye egész Horvátországban. Épp ebben a megyében termesztik a legnagyobb arányban a jellegzetes és egyedi tökmagolajat. A varasdi tökmagolaj 100% tisztaságú, amit eredeti csomagolásáról is felismerhetünk, olyan címkével, amelyik garantálja eredetiségét és kiváló minőségét. A tökmagolaj gyártásának többszáz éves hagyománya van, és ennek a terméknek a levédését, védjeggyel való ellátását, földrajzi eredetvédettségét már kezdeményezték is a Horvát Köztársaság területén.
Horvátország tökmagolaj előállításának közel 20 százaléka Varasd megyében történik, természetesen tökmagból, hagyományos pörkölési eljárással. Más olajokkal szemben a tökmagolaj előállítása, speciális és eltérő, mert mechanikailag, hő felhasználásával történik, viszont adalékok hozzáadása nélkül, ami magas minőséget eredményez.
A megyében a héj nélküli tökmag termesztése ideális, köszönhetően a talajnak és a mikroklímának, aminek eredménye a magas minőség. A mag nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, mint az esszenciális linol- és oleinsav. Ez sorolja a legjelentősebb omega-3 telítetlen zsírsavak forrásai közé, melynek jótékony hatása az egészségre tudományosan bizonyított. Számos előnyös hatása van az egészségre, mint a koleszterin szint csökkentése a vérben, vérnyomás szabályozása, enyhíti a húgyúti gyulladásokat, pozitívan hat az agyműködésre, ahogy a bőrre, látásra és koncentrációra. Ezért a táplálkozási szakértők javasolják, hogy naponta fogyasszunk egy teáskanál Varasdi tökmagolajat.
Többet a Varasdi tökmagolajról és annak beszerzési forrásairól a „varazdinsko bucino ulje” Facebook oldalról tudhatunk meg, valamint még milyen gasztronómiai és más turisztikai élményeket kínál Varasd megye, tájékozódjon a www.turizam-vzz.hr oldalról.
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS:
Lisztből és tojásból, sóval és vízzel kemény tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és széles metéltre vágjuk. Zsíron megpirítjuk a kockákra vágott füstölt császárszalonnát, hozzáadjuk a passzírozott túróhoz, megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük a tejföllel és simára gyúrjuk.
A házi metéltet sós vízben megfőzzük és szalvétára tesszük, hogy megszikkadjon. A sütésre szánt edényt kikenjük margarinnal és rétegesen behelyezzük a metéltet egy sorba, a tölteléket egy sorba és így tovább. Minden réteg metéltet zsiradékkal spriccelünk be. A legfelső réteget megszórjuk reszelt sajttal, vékony vajcsíkokkal, majd leöntjük tejszínnel és sütőben megsütjük.
A borjú bélszínt megtöltjük fügével és libamájjal, szalonnába tekerjük és átsütjük.
Sült tésztával és házi leveles salátával tálaljuk, amit varasdi tökmagolajjal ízesítünk.