Kérem Várjon!
Cikkek
A jázmin lehet a rezi slágerbor?
Piacra léptek az új pécsi rezisztens fajták
Kutyánszky Bori
2025 April 25.
A rezisztens fajták egyre nagyobb szerepet kapnak a modern szőlészetben és borászatban is. A pécsi kutatóintézetben folyó több évtizedes szakmai munkának köszönhetően sok olyan fajta jelent meg, amelyekben a korábbi élményeink alapján mi is láttunk potenciált, de ennek felismerése egyre szélesebb körű, meglátszik a telepítéseknél is. Nagy lökést adhat a reziknek, ha olyan nagy piaci részesedéssel bíró cég, mint a Varga Pincészet is telepít új szőlőfajtákat és palackoz ezekből készült borokat.

A Varga Pincészet Kft. és Pécsi Tudományegyetem konzorciuma sikeresen megvalósította piacvezérelt kutatás-fejlesztési projektjét, mely során a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztettek. Az elnyert és felhasznált támogatás teljes összege közel 450 millió forint volt.

A projekt eredményeképpen létrejött egy rezisztens, vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, mely számos információt biztosít a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, mely a hagyományos szőlőfajtáknál rengeteg anyagi ráfordítást és egyszer-használatot igényel.

Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növény-kondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termelhetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára. A három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának és borászati technológiájának kidolgozott leírása elérhető lesz: egyrészt a gazdáknak segítheti az elérni kívánt borstílus, borkategória megteremtését, másrészt más közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépésekről kaphatnak ezáltal információt.

A rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiájának kidolgozásával a kijuttatott növényvédőszerek mennyisége jelentősen, 80-90%-kal is csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag kibocsátás is csökkenthető. Mindezzel erősödik a tudatos élelmiszerfogyasztás, a környezetünket kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása.

A projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását segítette elő. Ezen technológiák külföldi területekre is adaptálhatók, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban.

A fentiek eredményeképpen az új szőlészeti és borászati technológiára alapozva több olyan új borterméket fejlesztettek, mely magas hozzáadott értéket és presztízs színvonalat képvisel. A projekt záró rendezvényén a szakemberek több új fejlesztésű terméket is bemutattak, és kóstoltattak. Ilyen volt az Irsai Olivér – Jázmin fehér bor, a Jázmin fehér bor, a Pinot regina - Pinot noir rozé bor, a Pinot regina rozé bor és a Merlin – Merlot vörös bor. Ezek az innovatív szőlőfajtákból készült minőségi borok nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.


Fotók: Csortos Szabolcs (PTE)