A Varga Pincészet Kft. és Pécsi Tudományegyetem konzorciuma sikeresen megvalósította piacvezérelt kutatás-fejlesztési projektjét, mely során a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztettek. Az elnyert és felhasznált támogatás teljes összege közel 450 millió forint volt.
A projekt eredményeképpen létrejött egy rezisztens, vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, mely számos információt biztosít a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, mely a hagyományos szőlőfajtáknál rengeteg anyagi ráfordítást és egyszer-használatot igényel.
Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növény-kondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termelhetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára. A három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának és borászati technológiájának kidolgozott leírása elérhető lesz: egyrészt a gazdáknak segítheti az elérni kívánt borstílus, borkategória megteremtését, másrészt más közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépésekről kaphatnak ezáltal információt.
A rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiájának kidolgozásával a kijuttatott növényvédőszerek mennyisége jelentősen, 80-90%-kal is csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag kibocsátás is csökkenthető. Mindezzel erősödik a tudatos élelmiszerfogyasztás, a környezetünket kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása.
A projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását segítette elő. Ezen technológiák külföldi területekre is adaptálhatók, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban.
A fentiek eredményeképpen az új szőlészeti és borászati technológiára alapozva több olyan új borterméket fejlesztettek, mely magas hozzáadott értéket és presztízs színvonalat képvisel. A projekt záró rendezvényén a szakemberek több új fejlesztésű terméket is bemutattak, és kóstoltattak. Ilyen volt az Irsai Olivér – Jázmin fehér bor, a Jázmin fehér bor, a Pinot regina - Pinot noir rozé bor, a Pinot regina rozé bor és a Merlin – Merlot vörös bor. Ezek az innovatív szőlőfajtákból készült minőségi borok nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.
Fotók: Csortos Szabolcs (PTE)