Voltatok már Belgrádban, Tito mauzóleumában? Álltatok már a Száva és a Duna összefolyásánál? Kóstoltatok már egy német MW által összeállított édes borsort egy mesterkurzuson?
A cikkben szereplő összes fotót a szerző készítette
Ha valakinek mindenre igen volt a válasza, lehet, hogy csalódottan csukja majd le a laptopot, vagy legyint egyet, mintha lapozni készülne a telefonján. De ha nem, érdemes maradni. Történt ugyanis, hogy főszerkesztőnk és jómagam egyszer csak egy asztalnál találtuk magunkat Belgrádban, méghozzá reggelinél. Ez talán nem is olyan különös, hiszen az Open Balkan nevű gigakiállításra érkeztünk, amiben tényleg a világ majdnem összes pénze ott van, a kínaitól kezdve az arabon át az oroszig. Ráadásul ehhez az eseményhez borverseny is társul és borkiállítás, ez a Wine Vision, a versenyen Zoli és én is bíráltunk, de magyarként jelen volt még Toronyi Zsuzsa alias Zuzu és Herczeg Ági is.
Szóval ott ültünk a Radisson Collection hotel reggeliző asztalánál és rájöttünk, hogy aznap délelőttre nincs programunk. Ekkor jött Zolinak a csodálatos ötlete, hogy nézzük meg a szálloda fölötti domb tetején, egy parkban található Jugoszlávia Múzeumot, ami magában foglalja Tito mauzóleumát. Bevallom annyira bizarrnak hatott az ötlet, hogy rögtön belementem. Életemben nem jártam még diktátornak szentelt múzeumban, a személyi kultusz ilyen nyilvánvaló megnyilvánulásában. Persze voltak prekoncepcióm is, melyek nagy része egyáltalán nem igazolódott be. A múzeum kertje például tele van klasszikusnak mondható szobrokkal, a mauzóleum pedig inkább Tito halálára koncentrál, sok fényképpel a temetésről, rajtuk megelevenedtek gyerekkorom meghatározó arcai a tévéből.
A „nagy vezér“ fegyvergyűjteménye és a szocialista népköztársaság felépítésének nehézségei ráébresztettek minket, hogy ideje továbbállnunk, ennek ellenére ez a múzeum messze nem arról szól, hogy istenítsen egy diktátort, vagy hogy megpróbálja leplezni a bűneit. Persze nem is arról, hogy bemutassa őket, de a dolog természetéből adódóan ez még érthető is. Utána még volt időm, hogy lesétáljak a Nagy Hadi-sziget mellé, ahol a Modern Művészeti Múzeum is áll, de már nem volt kedvem bemenni, így csak sétáltam egyet. A sziget miatt itt a partnál, a kisebb ágát látjuk a Dunának, a sodrás is kisebb, így számtalan a folyóra települt úszóház és disco található, míg a Száván, ami éppen itt folyik a Dunába, inkább az úszó éttermek a jellemzőek.
Végül odaértem a Wine Vision-re is, mert Thomas Curtius német Master of Wine mesterkurzusát a világ édes borairól semmi pénzért nem hagytam volna ki! Mondjuk őszintén szólva nem erre számítottam, azt gondoltam, hogy németként majd kizárólag a botritiszes édes borokról fog beszélni, miközben Sauternes, Cotnari, Tokaj, Ruszt, Mosel és Rheingau borait kóstoljuk, ehelyett alapozó édes boros kurzust tartott, de olyan jó humorral, hogy minden bosszúságomat feledtette. Egy apró megjegyzés a végére: ha már így alakult, Madeirát azért hiányoltam a sorból!
Schloss Johannisberg Rotlack riesling 2021
Közepes citrom szín. Illatában körte, fehér virágok, pici mangó, eléggé tipikus rizling. Szájban közepes testet kapunk, vibrálóan élénk savakkal, az ízben zöldalma, citrusok, újra pici mangó. Tulajdonképpen egy picit a savak felé billen az egyensúly, csak ezért nem öt csillag. 89/100 pont
Aleksandrovic Trijumf late harvest traminac 2020
Közepesnél picit mélyebb citrom szín. Illatában rózsa, sárga és fehér virágok, aszalt őszibarack, körte és alma. Nagy test, kissé lágy savak, az ízképben körtekompót, alma és méz, zöldfűszerek. A lecsengés kis kesernyével búcsúzik. 88/100 pont
Sichel Sauternes 2018
Mély citrom szín. Zöldfűszerek és fahéj, szegfűszeg és narancslekvár, gyömbér és vanília az illatban. A vidékre jellemző kerek savak, közepes test és alkohol, eléggé borszerű élmény, hömpölygő és hosszú, a korty végén grillázzsal és barackkompóttal. 91/100 pont
Oremus Tokaji Aszú 2016 5p
Közepes arany szín. Illatában szilva- és narancslekvár, ásványosság aztán a mindent eluraló szálas kajszilekvár. Nagy test, vibráló savak, az ízben citrusok, narancs- és kajszilekvár, erős ásványos felhangokkal. A lecsengése szinte végtelen és csontszáraznak hat. 93/100 pont
Felsina Vin Santo del Chianti Classico 2008
Óarany szín. Illatában grillázs, karamell, dió és mandula, bőr és fahéj, curry és egyre erősödő oxidáltság. Nagy test, kerek savak, ízben ha lehet még egyértelműbb az oxidáció, szinte csak a diós jegyek érződnek. A tanninok szépen támasztják a kortyot, a lecsengése hosszú. 88/100 pont
Türk Eiswein GW 2021
Halvány arany szín. Visszafogottan elegáns illat, vajban párolt almával, körtével, mille feuille krémmel, érett szőlővel. Szájban közepesnél nagyobb test, elegáns savak, az ízben virágok, citrusok, szőlő és körte, méz és fehérbors. A lecsengése végtelen. Wow! 94/100 pont
Taylor’s 10y old Tawny
Mély barna szín téglás reflexekkel. Illatában curry és régi faládák, hecsedlilekvár és csokoládé. Kóstolva közepes test, édes fűszerek, alkoholkesernye, curry és fahéj, szerecsendió és szegfűszeg. A lecsengése közepes. 88/100 pont
Graham’s Six Grapes reserve port
Mély rubin szín fekete maggal. Illatában fekete cseresznye, porcukor, pici füst és szederlekvár. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, érett tanninok. Az ízben az illat ismétlődik, nagyon jól iható, szép bor, hosszú lecsengéssel. 90/100 pont