Amikor befutott a meghívó erre az eseményre, egy percet sem gondolkodtam, hogy elfogadjam-e. Petrányiékhoz tudniillik visszajárok. Hol egymagam, hol a családdal, barátokkal vagy éppen egy üzleti ebéd kedvéért, hiszen az étteremben jól főznek, a borok kiválóak és a kilátás, na az tényleg egyedülálló!
Nyitókép: Kilátás a borteraszról (fotó: Ercsey Dániel)
A Petrányi Pince & Borterasz amúgy idén 21 éve indult, tavaly akartak ünnepelni, de a Covid keresztülhúzta a számításaikat. Öröm az ürömben, hogy idén a Bor és Piac magazin voksolásán elnyerték a legszebb kisbirtok címét, így az ebéd és a borkóstoló mellett még díjátadó is volt a programban.
Bozzai Zsófi, a Bor és Piac főszerkesztője átadja a Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2022 díjat Petrányiéknak (fotó: Sándor Tamás)
Az üdvözlő habzóbor után lokális alapanyagokból felépülő hidegtál kísérte az alap olaszrizlinget. A komolyabb Hegybor már fürj erőlevessel érkezett, míg a borjúszűzhöz a várakozásoktól eltérően egy testesebb rozét szolgáltak fel, és működött!
Fotó: Sándor Tamás
A desszert számomra talán túl tényre sikeredett, de a 2020-as Derű jól fellazította az ízeket, míg a hangulatos pincetúrára szervírozott két idősebb tétel (2016-os olaszrizling és 2009-es Derű) bizonyították a pince borainak eltarthatóságát.
Fotó: Ercsey Dániel
A végére maradt a már említett díjátadó és a csopaki malbec szűztermésének bemutatkozása. Nem tudom milyen megfontolásból telepít ma valaki egy Cahors környéki szőlőfajtát a Balaton északi partjára, de ha nem akarnak majd az argentin borszörnyekkel versenyezni, akkor igenis van létjogosultsága a kísérletnek.
Fotó: Ercsey Dániel
Összességében hangulatos napot tölthettünk Csopakon, egy szimpatikus tulajdonosok és alkalmazottaik társaságában, akik - nekem legalábbis így tűnt - olyannyira a magukénak érzik a Petrányi Pincét, mintha családtagok lennének. Ennél többet pedig azt hiszem senki nem kívánhat!
It's selfie time! (fotó: Sándor Tamás)
Harmatcsepp 2021
Halvány citrom szín, közepes felhabzás, nagy méretű buborékokkal. Kóstolva viszonylag semleges ízkép, fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal. Könnyed, jól iható, frissítő tétel. 86/100 pont
Olaszrizling 2021
Vásárolt alapanyag, 100% tartály. Közepes citrom szín. Illatában érett citrusok és meszes ásványosság. Közepes test, kerek savak, az ízben érett alma, mandarin, citrom és újra meszes vibrálás, a lecsengésben nagyon pici tonikos kesernye. 86/100 pont
Hegybor olaszrizling 2021
100% saját alapanyag. Közepes citrom szín. Illatában elegáns és visszafogott egyben, fehér húsú gyümölcsökkel és fehér virágokkal. Nagy test, elegáns savszerkezet, szájban ásványos, egyensúlyos, szép. A lecsengése hosszú. 91/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Szitahegy olaszrizling 2016
Mély citrom szín. Illatában virágpor, pici zöldfűszer, narancs- és citromhéj. Kóstolva közepesnél nagyobb test, elegáns savszerkezet és ásványos karakter, mellette pici körte, édes gyurma, birs. Hosszú monelális lecsengéssel búcsúzik. 88/100 pont
Rosé 2021 (kékfrankos, merlot)
Közepes lazac szín. Illatában epres tejszínhab és sárgadinnye. Kóstolva közepes test, kerek savak, a kortyot a hozzáadott szénsav teszi frissé. Érett gyümölcsösség az ízben, mély és komplex, de a lecsengése a vártnál kicsit rövidebb. 85/100 pont
Derű 2020 (syrah, kékfrankos, merlot)
Nagyon mély bíbor szín fekete maggal. Illatában vanília, szerecsendió, szegfűszeg, fekete szárú cseresznye, szilva. Nagy test, kerek savak, érett de feszes tanninok, hosszú lecsengés. Fiatal még. 88/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Ében malbec 2020
Mély bíbor szín. Illatában keserű csoki és édes fűszerek. Szájban nagy test, jó savak, pici földes jegy mellett cékla és meggy, vanília és füst. A lecsengése hosszú. Izmos, fiatal bor, csikó még, hosszú út áll előtte. 89/100 pont
Derű 2009 (cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos)
Közepes gránát szín téglás reflexekkel. Illatában idős szilvalekvár, toszkán hintőporos hangulat, meggy és hecsedli. Szájban még mindig jó savak, közepesnél nagyobb test, a lecsengésben bors és csoki is előbukkan. Szép! 89/100 pont