Kérem Várjon!
Cikkek
A boszorkány barlangjában
Vinarija Bjelica
Ercsey Dániel
2025 September 16.

Villámlátogatáson voltam a szerémségi Karlócán, hogy segítsek kiválasztani az idei Fruska Gora TOP50-et, és ha már így alakult, a borbírálat után elkísértem jóbarátomat, a Vino&Fino főszerkesztőjét, Igor Lukovicot egy gyors kóstolóra a közeli Bjelica borászatba.

Fotók: Ercsey Dániel

A birtok központjául szolgáló épület Karlóca belvárosától öt percre fekszik kocsival. Csak el kell indulni dél, vagyis Belgrád felé a főúton, felkapaszkodni a dombokon és mielőtt felérnénk, jobb kéz felől már ott is van a Pecina Stroga nevű étterem és szállás, ami egyben a borászat épülete is.

A névhez némi magyarázat is tartozik. Van egy ismert szerb gyerekdal, valójában Ljubivoje Ršumović "Baba Roga“ című verse, ami arról szól, hogy egy bátor kisfiú elmerészkedik Baba Roga, vagyis a boszorkány barlangjába, amit Pecina Strogának hívnak. Az éttermet (és szálláshelyet) azután nevezték el így, miután a csúcsboraikat Babarogának hívják és természetesen a boszorkány köszön vissza a címkéken.

Dusko 2022

Tradicionális pezsgő, 100% olaszrizling, vagyis grasac. Halvány zöldes citrom szín, szép felhabzás, apró buborékok. Visszafogott illatában zöldfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, főleg alma és pici citromhéj. Kóstolva közepesnél kicsit nagyobb test, lendületes savak, zöldalmás ízkép, citromhéjjal a lecsengésben. Üdítő, jól iható. 88/100 pont 

Saga 2023 (sauvignon blanc & semillon)

Közepes zöldessárga szín. Visszafogott illat, kicsi gyurma, gyufa, sós-citrom, alma. Kóstolva közepes test, kerek savak, széles korty, fehér húsú gyümölcsök az ízben, elegáns szerkezet. A lecsengése közepesnél hosszabb, főleg strukturálisan szép, nem az ízzel hódít, a lecsengésben mandarin. 87/100 pont

Babaroga Chardonnay 2023

Közepes citromszín. Visszafogott illat, benne citrusok, pici édesfűszer, ásványos reflexek. Kóstolva közepesnél nagyobb test, kerek savak, széles korty, elegáns szerkezet, szép tanninok. Az ízben édes fűszerek, érett alma, pici ananász, vanília, de nem túlzó. A lecsengése hosszú, édeskés, fűszeres, az alkohol egy picit melegít a végén. 88/100 pont

Evil 2022 rosé (merlot & marselan)

Halvány lazacszín. Érett illat gyurmával, hordófűszerekkel, hecsedlivel és cseresznyével. Kóstolva közepesnél nagyobb test, széles korty, érett édeskés felhangok, pici cseresznyelekvár, hecsedli, édesfűszerek. A lecsengése közepesnél hosszabb. Nem egy tucatrozé, annyi szent! 89/100 pont

A borászat hat hektáron gazdálkodik, két dűlőben, Karlóca környékén, és innen évente nagyjából 30.000 palack bort készítenek. Az étterem specialitása a hosszan érlelt húsok, mi is kóstoltunk olyat, amit a sütés előtt négy hónapig érleltek, az állaga közel volt a tökéleteshez, de a kísérőnek felszolgált joghurtos, fokhagymás sült padlizsán és a padlizsánkrém, illetve a humusz is csodálatos volt!

Graffiti 2022 (merlot & marselan)

Mély rubin szín, gránát reflexekkel. Meggyes illat, a merlot uralja, némi csokoládéval, szerecsendióval, konyakmeggyel a háttérben. Kóstolva nagy test, lágynak ható savak, széles korty, az alkohol fűt rendesen, az ízkép alapvetően meggylekváros, konyakmeggyes, kis kesernyével a végén. A lecsengése közepes. 88/100 pont

Babaroga 2021 (merlot & marselan)

Mély rubin szín, gránát reflexekkel. Komplex illat, csokoládéval, konyakmeggyel, hecsedlivel és meggyel, pici bőrrel, keleti fűszerekkel. Kóstolva nagy test, kerek savak, az alkohol melegít, a tanninok selymesek, a korty fűszeres, meggyes, pici csokoládéval és lekvárossággal a lecsengésben. Szépen érett, nagy bor, de semmiképpen sem könnyed, a Villányon felnőtt fogyasztók kedvence lesz. 90/100 pont

Azon gondolkodtam, hogy mennyire nem ismerjük ezt a borvidéket. Pedig minden magára valamit is adó boros tankönyv és tanfolyam úgy kezdődik, hogy "a Szerémségben", aztán jön valami a középkorról és az édes borokról, netán a Szerémség-Tokaj kapcsolatról, szélsőséges esetben a karlócai ürmösről, aztán ennyi. Nem szervezünk oda utakat, nincs a radarunkon, elkerüljük, pedig másfél óra Szegedtől Újvidék, a Fruska Gora kapuja. Annyit tudunk, amit a kevés magyar származású borász láttat, vagyis azt a keveset, ami eljut hozzánk Maurer Oszkár és Sagmeister Ernő jóvoltából. Félreértés ne essék, ez nem rossz, de iszonyúan kevés! Húzzuk hát ki a homokból a fejünket, és látogassuk meg ebben a 2023-as cikkemben szereplő borászatokat, vagy éppen a most említett Bjelica borászatot, szálljunk meg náluk, vagy ahol én megszálltam (Karlóca központjában, egy felújított régi borkereskedő ház, a Villa1880), töltsünk el egy hosszú hétvégét, vagy akár egy hetet a környéken, mert abszolút megéri!