Kérem Várjon!
Hírek
Portugieser Friss
bori
2015 December 02.

Amikor egyetemisták voltunk, a kilencvenes években, minden folyó vöröset villányi kékoportónak hívtak az általunk látogatott vendéglátó-ipari egységekben. Néha iható is volt, de a mainstream minősége levitte a bizalmi indexet a mélybe. Aztán felfedeztük Villányt és azt is, hogy ott még jó az oportó, amiből aztán uniós ráhatással portugieser lett. Meg is kedveltük a jó kékoportót. Ez a fajta a hagyományunk, a múltunk része és a jövőnk is lehet. 

A portugieserben hiszünk, bízunk, ezért is indult be a Portugieser du Monde szervezése, amire évről évre jobbak a reakciók.

Idén a friss portugiesereknek is szerveztünk bemutatkozást, jövőre vannak nagyobb terveink is, most jelzésértékkel jöttünk össze pár borász baráttal, ismerőssel a Kalamáris Borbisztró és Vinotékában, nem véletlenül Márton napján, hogy kóstolgassunk, beszélgessünk. Lőrincz Norbert, a Riczu-Stier Pincészet új borásza, Hága Balázs, a Bock Pince borásza, Takács Zsolt, a Gere Tamás és Zsolt Pincészet marketing vezetője, valamint házigazdánk, Jobbágy Kornél, most mint a Colonus Borház tulajdonosa beszéltek nekünk a friss boraikról, amiket meg is kóstoltunk rögvest, de a fajtáról, idei szüretről, lehetőségekről egyaránt.

Lelovits Tamás személyesen nem tudott jelen lenni, viszont a primőr portugieser boraiból egy érdekes sort néztünk meg, 2015, 2014 és 2013 került a poharunkba és bizony, még a kétéves friss portugieser is remek állapotban volt.

A portugieser frissen is tud élmény lenni, a kóstolt borok egyike sem okozott csalódást, az utánuk kóstolt libaételekhez passzoltak is. Az újboron túl azonban nem csak egy évben érdemes gondolkodni a fajtáról, de akár több évig is jól tud működni ez a bor, erre is mutattunk példát. Jövőre folytatjuk, április másodikán Portugieser du Monde, Márton napján Portugieser Friss várja majd a fajta kedvelőit.