Kérem Várjon!
Cikkek
Spárgapercek
Spárga teázáshoz
Tündér
2011 June 09.

Ha visszaemlékezem azokra az ételekre, amelyeket az éttermekben, vagy a magyar otthonokban készítettek a hetvenes évektől napjainkig, leginkább a spárgát hiányolom közülük. Közel sem kapott olyan szerepet, mint amilyet (főleg most már spárga rajongóként állítom) megérdemelt volna. Már az a kép tárul elénk és elég a gasztroblogokra vetni egy pillantást, hogy egyre többen próbálják ki, és szeretik meg a spárgát. Ha megtaláljuk a számunkra megfelelő receptet, elkészítési módot, a spárga rabul ejthet, és könnyen szenvedélyes rajongóivá válhatunk. Népszerűségét nem is lehet hasonlítani a néhány évtizeddel ezelőttihez, de ennek ellenére előfordul, hogy a spárgaszezon közepén több üzletet, piacot kell végigjárni ahhoz, hogy legalább egy-két csomag friss hazai spárgához jussunk.

Azért együnk minél több spárgás ételt. A spárga igen jó élettani hatással bír, többek között vértisztító, vérnyomáscsökkentő, jó hatással van a májra, jót tesz a bőrnek, lúgosít. Nem véletlen, hogy több ezer éves múltjában sokszor gyógyító hatásának szenteltek több figyelmet. Előnyére írható továbbá, hogy gyorsan, egyszerűen, sokféleképen készíthető. Remek alapanyaga lehet leveseknek, zöldséges pitéknek, rakottaknak, salátáknak, tésztás ételeknek, jól párosítható húsokkal, de balzsamecettel, hollandi mártással, vagy akár roston sütve is kellemes íz élményekkel gazdagít. Következzék néhány ötletadó recept.

Spárgás penne

A spárgához jól illik a kakukkfüves, tejszínes ízesítés. A kevesebb mennyiségű tejszínt a tészta magába szívja, de egy enyhe tejszínes réteg marad a pennén, amely igen jól harmonizál a roppanós spárgával.

Hozzávalók
(két adaghoz)

  • 30 dkg  penne
  • 50 dkg spárga (ebből csak a csúcs felöli, eltördelt részeket használjuk)
  • 8-10 dkg füstölt sonka vagy szalonna
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg krémsajt
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Egy fazékban vizet forralunk, és forró sós vízben kifőzzük a tésztát. (Ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne főzzük szét, hanem al dente készítsük, azaz picit roppanós maradjon, amikor beleharapunk.) Amíg a tészta fő elkészítjük a spárgát.

A spárgasípok két végét fogva, meghajlítva elpattintjuk. A csúcsa felőli részeket használjuk. (A leeső végeket krémleveshez felhasználhatjuk.) Megmosott spárgát forró sós, cukros vízben 4-5 percig főzzük, hideg vízzel teli tálba szedjük, majd lecsöpögtetjük. Ezt követően az előfőzött spárgát 3 cm-es darabokra, míg a sonkát vékony csíkokra vágjuk.

A vajat és az olívaolajat egy serpenyőben fölhevítjük, hozzáadjuk a sonkát, 2-3 perc pirítás után a spárgadarabokat is, és megszórjuk kakukkfűvel. Hozzákeverjük a tejszínt és a krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kifőtt, lecsöpögtetett pennét, átkeverjük. A tűzről levéve, néhány percet pihentetjük és fogyasztható.


Spárgára tekeredett szűzpecsenye

A spárgát ebben az esetben is előfőzve használjuk. A hozzávalókat inkább darab számra lehet meghatározni, mint súlyra. A szűzpecsenye-, a sonka-, a sajtszeletek és a spárgasípok száma azonos legyen. A spárga előfőzése, majd a hús rátekerése némi időt vesz igénybe, de a sütéssel együtt viszonylag rövid idő alatt elkészíthető a spárgára tekeredett szűzpecsenye.

Hozzávalók

  • 20 db vékony szűzpecsenye szelet
  • 20 db sonkaszelet
  • 20 db sajtszelet
  • 20 db előfőzött spárgasíp
  • frissen őrölt bors
  • 6-10 dkg liszt
  • vaj a sütéshez

A spárgát a spárgás pennénél leírt módon előfőzzük. A hússzeleteket két fóliadarab között kiklopfoljuk, majd a fóliát lehúzva mind két oldalukat sózzuk, borsozzuk. A hússzeletekre fektetjük a sajt-, majd a sonkaszeleteket és a spárgákra tekerjük, majd megtűzzük fogvájóval. Lisztbe forgatjuk a spárgás hústekercseket, és fölhevített vajon 10-14 perc alatt készre sütjük. Sülés közben folyamatosan forgatjuk a tekercseket. Az elkészült tekercseket kivesszük a vajból és melegen tálaljuk.

Tipp: a hússütésből visszamaradt vajból szaftot készíthetünk úgy, hogy a vajhoz 1,5 dl fehérbort adunk, néhány percig forraljuk, ha szükséges fűszerezzük, majd a húsra kanalazzuk.


Spárgasaláta újburgonyával

Ez a saláta melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Az öntetbe magos dijoni mustár, gyümölcsös ízű ecet és mogyoróolaj került. A saláta különösen jól illik grillezett húsokhoz.

Hozzávalók

  • 50 dkg spárga (ebből csak a csúcs felöli, eltördelt részeket használjuk)
  • 40 dkg diónyi újburgonya
  • A vinegrett öntethez
  • 0,5 dl balzsamecet vagy fehérborecet
  • 1-1,5 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál mogyoróolaj
  • ízlés szerint víz

A spárgát a spárgás pennénél leírt módon előfőzzük.  Az újburgonyát sós vízben héjastól megfőzzük, meghámozzuk. A vinegrett hozzávalóit összekeverjük. Az előfőzött spárgát 3 cm-es darabokra vágjuk, és az újburgonyával együtt az öntetbe forgatjuk. 10 perc pihentetés után tálalható, de hidegen is fogyasztható.

Tipp: a vinegrett összetétele ízlés szerint módosítható. Olívaolajjal, tökmagolajjal, tetszés szerinti gyümölcsös ecettel is készíthető.