Kérem Várjon!
Cikkek
Seewinkel
Burgenland-körkép 6 részben (6/6)
Jakab Tamás
2020 November 04.
A Fertő-tó L alakja által az L két szára közé fogott terület. Eredetileg Ilmic-Illmitz, Pátfalu-Podersdorf és Mosonbánfalva-Apetlon községeket/mezővárosokat foglalta magában. Tőle délre az L rövidebbik szára a Hanság, északra, a hosszabbik szár keleti partvidéke a Heideboden. 

A terület a Pannónia-Dunántúl által meghatározott történelemmel rendelkezik: már bronz- és vaskori leletek, aztán a rómaiak, majd hunok, vandálok, avarok, szlávok. Végül a magyarok, akik ide határőrizeti céllal besenyőket telepítettek. Ők nagyjából a tatárjárásig őrzik a területet, amely a tatárjárás következtében elnéptelenedik. IV. Béla így a szomszédos Alsó- és Felső Ausztriából és Bajorországból telepít be németajkú lakosságot. Innentől kezdve a Seewinkel, sőt, az egész történelmi és mai Nezsideri (Neusiedl am See) járás németajkúvá lesz, a XVIII. századi horvát betelepítés nem érinti, a magyarság inkább csak a nemesi uradalmak szabad tisztjeiként telepdnek meg, később pedig a közigazgatás és rendfenntartás hoz magyar elemeket.

Ezt az etnikai determinációt szentesíti a trianoni békeszerződés, amikor a történelmi Moson megyéből a túlnyomóan osztrákok által lakott nezsideri járást egy az egyben elcsatolja. A járás változatlanul fennmarad, mind a mai napig ugyanazok a települések alkotják, ugyanúgy a városi rangra emelt Neusiedl am See a központja. És, alapvetően a járás a Neusiedlersee DAC területe is, csupán két nyugati település, a Fertő nyugati oldalára néző Jois-Nyulas és Winden am See-Sásony települések nem tartoznak ide: ők már a Leithaberg DAC részei.

A második világháború után, a vasfüggöny teljesen elzárja korábbi természetes hansági kapcsolataitól a térséget, így a név majdnem elfelejtődik. Tulajdonképpen egyrészt a területi leegyszerűsítés tartja fent – így kezd már az ausztriai időkben a Fertő egész keleti partvidékére kiterjedni a név. Legújabb kori „visszaszorulása” pedig a turizmusnak, illetve az ezt megalapozó borászkodásnak köszönhető. Az északabbra fekvő falvak/mezővárosok borászai egyre gyakrabban kezdték el használni a kínálatukban a Heideboden nevet, így az a majdnem elfeledett táji elnevezés szép lassan új életre kelt.

A Neusiedlersee DAC pedig idén egyértelműen az eredeti jelentéstartalom közé szorította vissza a Seewinkel fogalmát. Létrehozva a fent említett három község határaiban termő szőlőkre a „Seewinkel” név kizárólagos használatát. Ezzel szentesített, egyben lehatárolt egy márkanevet, a lehatárolással pedig új minőséget is keletkeztet. A Seewinkel borokról eztán tudjuk, hogy csak Illmitzből, Apetlonból vagy Podersdorfból származhatnak, valamint hogy DAC kategóriájúak.

Ismerkedjünk, ízlelgessük lassan a Neusiedlersee DAC Reserve Seewinkel 2020 fogalmát. Ha ez egy száraz vörös, akkor 2020-tól (jó, legkorábban a bor 2022-től…) csak egyet jelenthet, egy olyan prémium zweigeltet, amely legalább 13% alkohollal rendelkezik, csak fahordóban érlelődött, és amelyet Illmitz, Apetlon vagy Podersdorf községekben állítottak elő.

Kész Burgundia.


Fotók: www.oesterreichwein.at

Legolvasottabb
Legfrissebb