Kérem Várjon!
Cikkek
Pannónia vörösben, fehérben
Szubjektív válogatás a Top25-ből
Magyar Dorottya - Novák Barna
2019 July 10.
Kemény kihívás elé állítottuk budapesti szerkesztőségünk tagjait. Két órácskát kaptak, hogy kóstoljanak bele a Pannon Borrégió Top25 borába, de úgy hogy ebből cikk is szülessen. Dorka a vöröseket, Barna a fehéreket választotta, következzen a beszámoló.

Dorka és a vörösök

Ha azt mondom, Pannon Borrégió, nyilván mindenkinek a vörösbor dicsősége jut először eszébe. Igen helyesen. Nem kellett csalatkoznunk így június 15-én, amikor is ellátogattunk a Pannon Borrégió TOP 25 borának bemutató gálájára, Pécsre. A precíz készülés, miszerint milyen sorrendet is tartsunk – nos, az némiképp felborult, de én, személy szerint nagy örömmel vetettem bele magam a csodálatos kínálatba.

Előre megfontolt szándék vezetett, amikor elszántan vállaltam a vörösborok kínálatának szemügyre vételét a Pécsi Borozó csapat tagjaként. Bár kétségtelen, hogy kissé erősnek tűnt vörösbort kóstolni 35-37 fokban, de úgy éreztem, nem tehetek mást: hív a borrégió.

Kvassay Levente Redy fantázianevű bora volt az első a sorban. A villányi borvidék egy szép, könnyebb testű cuvée-je ez, amely 2018-as, tehát igen fiatal. Jó választás ezzel nyitni, gondolom, miközben a borásszal beszélgetek. Levente elmeséli, hogy próbálkoznak fehér borokkal is, jóféle zöldveltelinit is palackoznak, boraik iránt pedig már világszerte van kereslet – így eljutnak már Kínába is.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Persze, hogy felborítottam a jól megtervezett sort, de bevallom, nem tudtam ellenállni a Fritz Borászat Két Dudás nevű borának – már a palack is rendkívül tetszetős, érzésre komplex bort sejtet. Vajon ez a két dudás mit csinál egy csárdában? A pozitív megérzések beigazolódtak: a 60% cabernet franc és a 40% kékfrankos házasításából készült bor hosszú lecsengésű, meggyes-málnás gyümölcsökkel kényeztet, harmonikus, tercier jellege az általam annyira szeretett erdei gombák aromájával köszön el. Tizennégyes alkoholja nem lóg ki, szépen simul.

Megint Szekszárd következett: a Takler Borbirtok 2016-os Bikavérén volt a sor. 51 százalékban kékfrankos, 5 százalék kadarka, a maradékon pedig tovább osztozik a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot, valamint a syrah. Vibráló, lendületes, jó ivású vörösbor, piros bogyós gyümölcsökkel.

Szende Gábor bora a Merlot Selection következett a Csillagvölgy dűlőből, mely igen találóan a Múzsa nevet kapta. A 2016-os évjáratú bor 16 hónapot töltött hordóban, könnyed, illatos, ízeiben piros bogyós gyümölcsök, a bor közepesen hosszú.

Személyes kedvenc volt a soron és ismét Villány. A Dél nevű cuvée, amely Szemes József 2015-ös bora. A Kopár-dűlőről származó bor kékfrankos, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása során jött létre, gyönyörű egyensúlyt mutat. Erős, tartalmas és testes bor, amely azonban mégis gyümölcsös tud maradni, hosszú lecsengésű. Az egyik kedvencem lett a kóstolás során, be kell valljam.

A Stier Pincészet cabernet sauvignon-t kínált, 2013-ast, mely kellemes emlék maradt számomra, majd a Ruppert Borház következett egy 2015-ös villányi cabernet franc kóstolásának lehetőségével. Kifejezetten szép tételnek bizonyult, harmonikus, jó szerkezetű bor volt – a kimerítő és roppant professzionális tájékoztató szerint 18 hónapot töltött hordóban.

Mondom, hogy a sorrenddel nem voltam valami jó viszonyban, mert ezek után kóstoltam meg Lelovits Tamás Virtus portugieser válogatását – de kifejezetten nem lógott ki, sőt. A fél évet hordóban töltő bor szépen megmutatta, hogy mit is lehet kihozni ebből a fajtából, ha értő gondoskodással, és kellő tisztelettel közelítünk hozzá. Gyümölcsös volt és jó ivású ez a bor, egyszerű és tiszta.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Az Ördögárok-dűlőből a Tiffán pincészet mutatott egy igen fajsúlyos darabot, szép, komplex bort, 2013-as palackozásút, Elysium néven. Az igen testes, erőteljes vörösbor igazi gyümölcsbomba, igen hosszú potenciállal. Kizárólag merlot-ból készül.

Utolsó tételként Vylyan Duennium-ját választottam, ami feltette a koronát a napra és a borsorra egyaránt. A Vylyan zászlósbora a múlt, a jelen és a jövő találkozásaként van aposztrofálva. Kétségtelen, hogy ez nemcsak üres ígéret. Ez a bor egy egyéniség, a maga kivételes komplexitásával. Nagyon szép, nagy testű, harmonikus bor, karácsonyi fűszerek és érett szeder aromái jellemzik, igazi záróbor – egy olyan vörösborrajongónak, amilyen én vagyok.  


Barna és a fehérek

Bár a Pannon Borrégió TOP25 között inkább vörösborok szerepeltek, hadd emeljek ki három nagyszerű fehérbort is a sorból.

PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Jázmin 2018 (Pécs)

A jázmin egy új, innovatív szőlőfajta, amely ugyan már közel tíz éve létezik, de csak az utóbbi időben ismerhette meg a nagyközönség. A jázmin a kunbarát és a tramini szőlő keresztezése, amelyek közül az anyafajta kunbarát egy vitis amurensis azaz amúri szőlő, ami sokáig a Kunság egyik legnagyobb fajtája volt. Korai érésű, rezisztens, nagyon jó fagytűrőképességű fajta, jó peronoszpóra és lisztharmat ellenálló képességgel is. Ennek köszönhetően 2018-ban állami minősítést kapott a jázmin, így az egész országban telepíthető, ahol a borvidéki szabályozás ezt lehetővé teszi. Mivel a hazai piacon nagyon keresettek ezek a korai érésű, illatos fajták, komoly jövő elé néz a jázmin. Divatos, könnyű, nyár esték bora, fűszeres illatokkal, vibráló savakkal.

Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán

Hetényi Pincészet Cirfandli 2018 (Pécs)

A cirfandli a pécsi káptalan kezdeményezésére került Pécsre 1850 körül. Ahogy Hetényi János, a birtok tulajdonosa elmesélte, eleinte megpróbálták aszúsodásra hajlamos tulajdonságát kihasználni a fajtát, mert tokaji jelleget próbáltak Pécs és Pécsvárad környékén meghonosítani, amíg végül rájöttek, hogy a cirfandli a pécsi borvidéknek azt a kemény, de mégis karakteres súlyát adja, mint amit a juhfark Somlónak. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a cirfandli Gumpoldskirchen (Ausztria), vagy az olasz Comói-tó északi részéről származik-e, de annyi biztos, hogy az 1900-as évek elejére már híres fajta a pécsi cirfandli (amelyhez mindig hozzá is tették, hogy pécsi). Ez a remek, elegáns bor Szajkról, a Hárs Pincészettől vásárolt szőlőből készült. A feldolgozás Mecseknádasdon történt reduktívan, irányított erjesztéssel. 30%-ban saját készítésű hordóban készült a tétel, 70%-ban reduktívan, és utána házasították vissza egy féléves érlelés után. Tovább érlelték reduktív módon, és úgy került a palackba. Hihetetlenül komplex, szép bor.

Hárs Pincészet Hárslevelű 2017 (Pécs)

A 90-es évek elejétől működik a pince, de a családi tradíció már 150 éves. Igazi családi vállalkozás a Hárs Pincészet, amely organikus, biotermelésre rendezkedett be. A pincészet húsz hektáron dolgozik 18 fajta szőlővel! A borász elmesélése szerint azért került a repertoárba a hárslevelű, mert már létezett egy népszerű desszertbor kategória Pécsen (az édes/félédes cirfandli), ennek a párja ez a tétel, ha az évjárat, időjárás is megengedi. Náluk nincs botritisz, mivel más a klíma, helyette viszont van szép, száraz ősz, amikor a vékonyhéjú fajták betöppednek, és a természet vonja ki a felesleges vizet a bogyóból. Ekkor a sav és a cukor koncentrálódik, és amikor ez harmóniába kerül, akkor lesz belőle olyan szép tétel, mint ez a bor. Esküvőkhöz, különleges alkalmakhoz ajánljuk!

Legolvasottabb
Legfrissebb