Kérem Várjon!
Cikkek
Palotába kerültek a legjobbak
Szekszárdi borok Budapesten
Morován-Kéner
2011 June 02.

A tokaji és a balatoni borok után a szekszárdi borvidék legjobbjaival folytatódott a tavaszi borbemutatók sora Budapesten. Az érdeklődők május 26-án, csütörtökön délután a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is otthont adó, patinás Károlyi Palotában 24 borászat mintegy 70 borát kóstolhatták meg. A Termőhelyek, borok és borászok Szekszárdról nevet viselő rendezvényen a borok mellett a város idegenforgalmi bemutatója, illetve (a Brill Pálinkaház jóvoltából) szőlő- és törkölypálinkák, zöldségpárlatok is várták a nagyközönséget.

A négy órából nekünk csak egy jutott, de a végére megkettőződtünk, bár még így is nehéz volt a kóstolandók listájának összeállítása. (Nem csinálunk titkot belőle, hogy kifejezetten fehéreket és rozékat kerestünk, persze azért a vöröseket sem hagytuk ki.)



Németh János 2010-es kékfrankos rozéjával alapoztuk meg a borkóstolót, épp a bemutatót megelőző napon kortyoltunk belőle pár pohárral. Ahogy már arról korábban írtunk, a tavalyi év a kékfrankosnak sem tett jót, így Németh Janó 2600 palacknyi rozét készített a szőlőből. Friss, lágy bor, illatában a piros bogyós gyümölcsökön túl enyhébb barackgyümölcs is visszaköszön, további élvezetet nyújt csipetnyi pimasz szénsavassága.



A 24 szekszárdi borász mindegyike három bort hozott, a Vesztergombi Pince készült négy fajtával: 2008-as Cabernet Sauvignonnal és a 2007-esek közül a Bikavérrel, Turullal és a Csaba Cuvée-vel. Első utunk ide vezetett, miután átverekedtük magunkat a négy terembe szervezett bemutató tömegén. Csaba Cuvée-t kóstoltunk, kellemes, karakteres bor. Megtudtuk: a Cuvée alkotórészei külön-külön is nagyon érdekesek és izgalmasak, de a pincészet úgy döntött, hogy mindhárom fajta legkarakteresebb hordóit kiválogatva Reserve Cabernet Sauvignont is palackoznak. A Remete-Bor asztalánál a kadarkát és a kékfrankost is bólogatás követte, hasonlóan a 2007-es Takler Primariushoz, amit csak lassan kortyolgatva javasolunk – sűrű, vastag, koncentrált bor.



A Németh pincészet 2008-as vörösekkel (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot) készült, így a fent említett rozét itt nem kóstoltuk meg, viszont belenéztünk a Tüske Pince 2010-es sillerébe. Cabernet franc bázisú, málnás jellegű könnyed siller, amit Halmai Csaba tulajdonos inkább magyaros ételekhez, vagy éppen kolbászos lecsóhoz és paprikás krumplihoz ajánl.

Rozét természetesen Dúzsi Tamásnál is kóstoltunk. A korábbiakhoz képest lágyabb bort sikerült készítenie, mégis megmarad a férfias ízvilágú, határozottra szabott, citrusos tartalom. Izgalmas, hosszú bor, igazi rozé.



Levezetésképp egy rajnai rizling csúszott le a Baron von Twickel Szőlőbirtok pincészetétől, mely ezüstérmet nyert a Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál és Borversenyen. Joggal, hisz a friss, gyönyörű színű fehér bor gyümölcsössége, lendületes savassága egyensúlyban volt. Kellemes nyári bor, minden rendben van vele.

Összességében idén is kellemes, jó hangulatú, baráti borbemutatón vehettünk részt. Nem viaskodtak bennünk a vörösek, fehérek, rozék és pirosak; egységesen elfértek egymás mellett.