Idén ez már a harmadik kalandozásunk Olaszrizlingországban, de a terveink szerint még lesz jónéhány, hiszen a szerkesztőség egyöntetűen rajong a fajtáért. Ezúttal a déli szomszédunk néhány bora került terítékre.
Nyitókép: a sor és egy birodalmi rohamosztagos (Ercsey Dániel)
Magyar olaszrizlingekkel kezdtük, csehekkel folytattuk, most pedig jöjjön a kontinentális Horvátország, annak is a nagyüzemi világa. Ami a vidéket illeti, ez maga a Grasevinaland, ahol a csapból is olaszrizling folyik, ahol a sztárborászok (mint Kutjevo-ban Krauthaker és Enjingi) olaszrizlingből építették fel az imázsukat, ahol a Dunától a hegyekig mindenhol ez a vezető szőlőfajta. (Aki kíváncsi az olaszrizling kultúrtörténetére, az olvassa el Szabó Zoli kiváló cikkeit itt és itt, vagy nézze meg a videót lejjebb.)
Ha visszagondolunk, pár éve majdnem átneveztük a fajtát, szerencsére abból nem lett semmi, eközben viszont a horvát kollégák világméretű grasevina kampányba kezdtek, no nem végtelen marketing büdzsével, sokkal inkább tudatos borstílussal az alap szegmensben. Általuk tudatosulhat bennünk is, hogy az olaszrizlingnek nem fajtajellege a korty végi kesernye és a mandulás íz, sem a soha senki által nem látott rezeda, viszont jól áll neki a maradékcukor és a megállított erjedés által összességében frissre hangolt hangulat, főleg fehér húsú gyümölcsökkel működtetve a rendszert.
No de következzenek a borok!
Belje Grasevina 2012
A horvát Baranja gigaborászata, egykor a villányi területek birtokközpontja. Abszolút olaszrizling túlsúly a pincészetnél, ennek megfelelően több kategóriában is megjelennek a piacon. Nem sokat vártam ettől a 9 éves tételtől, de alaposan rácáfolt az előítéleteimre! Halvány arany szín a pohárban. Illatában érett őszibarack, alma és pici meszes-ásványos bizsere. Kóstolva közepes test, kerek savak, pici grillázs, édes fűszerek és érett citrusok. Gyönyörűen érlelt bor komoly élvezeti értékkel és közepesnél hosszabb lecsengéssel. 88/100 pont
Orahovica PP Grasevina 2013
Raholca (horvátul Orahovica) városa a Papuk-hegység északi lábánál található, ahonnan tiszta időben élesen látszik a Szársomlyó. A 145Ha-os borbirtok nagyobbik része az agrárium más ágazataiban működik (több mint 500Ha gyümölcsös, 5000Ha gabona, 1000Ha-on legeltető állattartás és 4000Ha halastó tartozik hozzájuk). A borunk illata picit fedett, van benne kevés füst és mangó, pici reszelt almás oxidáltság. Kóstolva közepes test, élénk savak, ananászkompót, citromhéj és reszelt alma. Túl van a csúcsán. 82/100pont
Fotó: Ercsey Dániel
Belje Grasevina 2014
Vajon mit tud a 650 hektáros borászat ebből a nem túl acélos évjáratból? A pohárban mély arany szín, az illatban ananász, mandarin, virágpor és zöldfűszerek. A test közepes, a savak vibrálnak, az ízképben menta, barack, kapor és ananász. A korty végén a savak szárazra söprik a szánkat. Izgalmas bor, most kell inni! 87/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Vina Erdut Grasevina 2015
Az egykori eszéki kombinát Duna-menti szőlőskertje több mint 500 hektáron zöldell ma is, ennek majdnem a fele olaszrizling. Erdődön érdemes keresni a pincét a Duna kanyarulatában, ha ettől délebbre megyünk, Vukovár magasságában már a Szerémség, vagyis a Fruska Gora kezdődik, ott is van egy nagyobb borászat, az Ilocki Podrumi, tőlük most nem kóstoltam semmit. Az illat intenzív, sok fehér virággal, almával és édes fűszerekkel, míg a szín leginkább mély citrom. Kóstolva közepes test, vibráló savak, az ízben mandarin, alma és pici petrol. Izgalmas, jól iható, szuper bor! 88/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Akit érdekel a dolog, annak itt van a kóstolásról egy kis videó is: