Kérem Várjon!
Cikkek
Nyaljuk a fagylaltot
Jeges nyalánkságok
Tündér
2011 July 14.

Tikkasztó, forró nyári napokon nincs jobb desszert, mint egy nagy adag fagylalt. A nyár gazdag gyümölcskínálatából magunk is könnyen készíthetünk igazán finom, adalékanyagoktól mentes házi fagylaltot. Senkit ne tántorítson el a fagylaltkészítéstől az, hogy nem rendelkezik fagylaltgéppel, mert anélkül is finom jeges csodákat készíthetünk. Az alábbi fagylaltok és a szorbet is gép nélkül készültek, málnából, ribizliből, még aktuális.

Ribizli-málna szorbet

A szorbet nem más, mint jégkásás hűsítő, amelyet jeges fagylaltnak is hívnak. A szorbet (sorbet, sörbet) nem mai találmány, már az ókorban is készítették. Nálunk a török hódoltság idején terjedt el. A létrejöttét tekintve több nép fiai is magukénak vallják, mint például a törökök, a franciák, akik esetenként kevés alkohollal is megspékelik, vagy az olaszok, akik granitának keresztelték, kávéból is készítik, és tejszínhabbal kínálják. A szorbet hagyományosan jégdara és gyümölcs keveréke. Fagyos gyümölcs turmixolásával vagy turmixolt friss gyümölcs és szirup keverékének a fagyasztásával is készíthető.

A ribizli-málna szorbet estében a ribizli nagyobb részét előfőzzük, hogy a magokat passzírozással eltávolíthassuk.

Hozzávalók

  • 50 dkg ribizli
  • 20 dkg málna
  • 15 dkg cukor
  • 2-2,5 dl víz

A leszemezett ribizliből egy-két marokkal félre kiveszünk, a többit feltesszük főni. Kb. 15 perc főzést követően, levesszük a tűzről és átpasszírozzuk. A passzírozott ribizlit a cukorral és vízzel elkeverjük, úgy, hogy a cukor elolvadjon. Hozzáadjuk a maradék leszemezett ribizlit és a kissé összetört málnát. Dobozba vagy tálba öntjük, lefedjük, és legalább 6 óra hosszat fagyasztjuk. Közben óránként három-négy alkalommal átkeverjük. Miután lehűlt, poharakba szedve kínáljuk.


Joghurtos málnafagylalt

A következő két fagylalt alapját tojások sárgájából és tejszínből főtt krém adja. Mind két fagylalt joghurtos ízesítésű. Ízlés szerint bármilyen gyümölcsből készíthető.

Hozzávalók

  • 50 dkg málna
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl natúr joghurt

A tojások sárgájából a tejszínnel vízgőz fölött krémet főzünk. A málnát a cukorral 5-6 percig előfőzzük, a tűzről levéve hozzákeverjük a tojásos krémet, majd a joghurtot.

A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük,  miután lehűlt, fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható.


Joghurtos ribizli fagylalt

A  ribizli fagylaltnál is ugyanúgy járunk el, mint a szorbetnél, a ribizli nagyobb részét előfőzzük, hogy a magokat passzírozással eltávolíthassuk.

Hozzávalók

  • 50-60 dkg ribizli
  • 20-25 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl natúr joghurt

A leszemezett ribizliből 1-2 marokkal félre teszünk, a többit feltesszük főni. Kb. 15 perc főzést követően, levesszük a tűzről és átpasszírozzuk. A passzírozott ribizlihez keverjük a cukrot, a maradék szemezett ribizlit, és néhány percig főzzük, hogy a cukor elolvadjon, majd hűtjük. A tojások sárgájából a tejszínnel vízgőz fölött krémet főzünk, és a lehűlt cukros ribizlihez keverjük a joghurttal együtt.

A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük, és miután lehűlt, fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható.

Tipp: A fagylaltokhoz az első keverés alkalmával hozzáadhatjuk a két tojás habbá vert fehérjéjét, ez lazítja a fagylalt állagát. A fagylalthoz adott cukor mennyisége ízlés szerint változtatható.

További fagylalt receptek itt, szorbet receptek pedig itt találhatók.