Kérem Várjon!
Cikkek
NOLO élmények
Jakab Tamás
2024 June 11.

Újabb fejezetek az alkoholmentesített bort tartalmazó italok és egyéb borszerű italok életéből

A nyitóképet innen metszettük, ennek az egyébként szuper (ajánlott!) cikknek az elejéről. Reméljük nem bánják. (© Mathilde Aubier/France-Amérique)

Nemrég hivatalból volt szerencsém néhány alkoholmentes bort (azaz, alkoholmentesített bortartalmú italt) és borra hajazó egyéb készítményt megkóstolni. A hivatali ok nem volt más mint az eisenstadti főiskolán elvégzett Internationales Weinmarketing MA képzés utolsó felvonásának, a borgazdaság aktuális témáinak egy tanulmányi egysége. Aktuális témák közé sorolják mindenképpen azokat a kezdeményezéseket, amelyek arról szólnak, hogyan próbálják a régi és az újvilági borászok és egyéb italkészítők a bor értékesítését (és így a szőlő termelését is fenntartani). A számok nem mutatnak szép dolgokat, nemcsak a borfogyasztás csökken elég szigorúan monoton (azaz, majdnem minden évben és majdnem minden országban érzékelhetően), hanem a bort fogyasztók eloszlása is elég egyenetlenül alakul: a borfogyasztás most már abszolút értelemben is legnagyobb része az ötven feletti korosztálynál jelenik meg, (majdnem) minden országban. 

A Z (sőt, igazából már az Y) generáció elérése, úgy tűnik, sokkal komplexebb kérdés annál, mintsem „készítsünk nyárra egy jó rozét vagy éppen fröccsnek valót”.

(Konkrét számokért érdemes a nemzetközi statisztikai adatokat nézegetni, itt most kettőt ajánlok: a szőlő és bor nemzetközi szervezete, azaz OIV honlapját (https://www.oiv.int/de/was-ist-zu-tun/daten), valamint a német boros intézet, a Deutsches Weininstitut (DWI) idevágó statisztikáit (https://www.oiv.int/de/was-ist-zu-tun/daten). Angolosoknak elég, ha átváltanak a képernyő jobb felső sarkában, az oiv adatokat aki akarja, spanyolul, franciául vagy éppen olaszul is olvashatja.)

De nézzük a kóstolt tételeket.

Moderato 

A francia termékelőállító vásárolja a bort, Franciaország jónéhány borvidékéről, de főként Bordeauxból és Gascogneból. Saját maguk nem termelnek, de a felelősségteljes termelőktől (értelmezését ld. a honlapjukon: https://le-moderato.com/) vásárolnak, hosszú távú kapcsolatban velük. Választott alkoholmentesítő eljárásuk a vákuumdesztilláció alacsony hőmérsékleten, mert hiszik, hogy ez egy olyan eljárás, amely csak az alkoholt tűnteti el, de a borok eredeti ízvilágát megőrzi.  Fehér, rozé és vörösborokat egyaránt kínálnak, mint ahogy pezsgő- és habzóborokat is. 

Moderato Colombard Cuvée Originale

Habzóbor. Aromatikus, igazi gyümölcsbomba Colombard fajtából, Gascogneból. Az ízben előbb ez a gyümölcsösség érvényesül, aztán megjelenik egy elég kellemetlen illat: az éppen erjedni kezdő, már „pötyögő” must illata. Ez meghatározza aztán az egész bor ízvilágát. 78/100 pont 11,90€

Moderato Merlot Tannat Cuvée Revolutionnaire

Ez egy csendes vörösbor. Illatban ez is egy érdekes, leginkább az éppen erjedni kezdő vörös mustra hasonlít, ebben hasonlít habzó társára.. Van mellette egy érdekes fűszerpaprikás illat, ez utána az ízben nem lelhető fel. Ízben pici poros tanninra hasonlító íz jön elő. A merlot-ból egy ribizlis ízvilág megmarad, a Tannat-ból meg leginkább némi kevésbé érett áfonya (ezt az ízt a kislányom pl. kifejezetten szereti, a fiammal menekülünk előle…). Némi füstösség is található benne. Leginkább egy rosszul sikerült, vékony, meggyes kékfrankosra emlékeztet. (Mellettem ülő kolléga szerint: olyan, mint egy szederszörp csapvízzel…) 82/100 pont 14,90€

Senzo.wine

A frankföldi Dahms borászatból nőtt ki, a negyedik generációhoz tartozó fiú vezérletével az alkoholmentes üzletág, önálló gazdasági entitásként. Alkoholmentesítő eljárásuk megegyezik a franciákéval.

Senzo riesling

A saját rizlingből készült borban a petrolos illat az uralkodó (ellentétben a honlapon található leírással, amely csak egy leheletnyi petrolosságról beszél…), ez a domináns, vezeti az illatot. Érett kajszi bújik ki mögüle, némi füsttel. Ez a füst az ízben is jön, együtt a petrollal, de szépen tartja magát a kajszi is. A lecsengés átlagos, a lecsengésben egyértelműen citrus kerül előtérbe. Ez a tétel kifejezetten boros hangulatú marad, élvezhető, ezért 86/100 pont 17,90€

Combuchont Schraml

Ez az osztrák cég olyan alacsony alkoholtartalmú italokat gyárt, méghozzá, buborékosakat, amelyeket pezsgős palackba is csomagol, az elnevezésében is hajaz a pezsgőkre – de… Ezek az italok Kombucha teából vannak… A készítés mód tehát a Kombucha (tea), amely egy fermentált, enyhén pezsgő, édesített (részben) fekete tea ital. A cég harminchat különféle teával dolgozik. Az egyes tételeknél mindig feltüntetik a teák kombinációját.

Combuchont Rosé 2022 Brut

Fedett illattal indítunk, második szaglásra sem változik a helyzet. Ízében mint egy erdei gyümölcs szörp. Egész jó pezsgős anyag, de nem pezsgő: bár kategória szerint Brut, de túl édesnek hat a cukortartalmához képest.  80/100 pont 2,7% alkohol, 5 g/l maradékcukor. 26,67€

Combuchont Rosé 2022 Brut Nature

Ez igazából ugyanaz, csak tényleg brut nature, azaz, a szörp meg van fosztva az édességétől. Ettől viszont eléggé semmilyenné válik. 78/100 pont 2,7% alkohol, 2g/l maradékcukor, 23,33€

Combuchont Blanc 2022 Brut Nature

Citrus, a teaíz gyengén érződik, száraz valóban, de inkább összehúzza a szájat. Viszont nem szörpös az íze! 80/100 pont 2,5% alkohol, 0g/l maradékcukor, 24,17€

Combuchont Blanc 2022 Brut 

Nem nagyon érződik az édességbeli különbség a „testvéréhez” képest, ez is inkább teás, picit erőteljesebb a habzása, illetve, a négy eddigi Combuchont közül ennek van egyedül ténylegesen némi pezsgős habzása, a másik három egy gyenge minőségű prosecco felhabzását (sem) éri el. 82/100 pont, 2,7% alkohol, 5g/l maradékcukor, 27,5€

Combuchont W/O 2024

Egy teljesen alkoholmentes ital. A teák mellett fügefalevelet és a Brut Nature blanc-ot tartalmazza, készítése Ausztria egyik legnagyobb üzeménben, a Bründlmayer borászatban történt. Határozottan sötétebb sárga színű ital (a fügefalevéltől), inkább már okkersárga. Illatban nagyon karakteresen kiérződik egy fügefaleveles jelleg, ami inkább édes szivarra és a hozzá tartozó édes dohányfüstre hasonlít. Ízben meg egy kamillateát kortyolunk szódával… 77/100 pont, 7 g/l maradékcukor, 0 alkohol, 18,33€

A franciák jól leírják, hogy kiknek szánják az italukat (amely egyébként, legalábbis saját elmondásuk szerint, kelendő is) – a terhes hölgyek, a kalóriaszegény italokat fogyasztók, és, számomra jópofa módon, az alkoholt mértékkel fogyasztani és élvezni akarók számára. Többek között. Nyilván, ezek fontos igazságok, bár a kalória tartalom csökkentésével lehet vitatkozni: a bor amúgy sem egy magas kalória tartalmú ital, némi pikírttel írhatnám azt is, előbb rúg be valaki a bortól, mintsem jóllakik….

Viszont, mindegyik tételben megjelent az alkoholmentes borok egy paradoxona: az ilyen italokat fogyasztók/fogyasztani akarók egy olyan italt szeretnének, amelynek nincs alkoholtartalma (vagy nagyon alacsony), ugyanakkor a borozás élményét adja. Illatban, ízben, mindenben. Nos, ez utóbbi az, ami nem jött össze ezeknél a tételeknél sem: az illat még úgy-ahogy rendben volt, de ízben nem sokban hasonlítottak arra, amit egyre kevesebben fogyasztunk: a csendes borokra.