Kérem Várjon!
Cikkek
Nemzetközi Mavrud Nap? Megünnepeltük!
Ercsey Dániel
2021 November 01.

Október 26-án volt az International Mavrud Day, amit 28-án egy Bulgáriából küldött hatos karton borral ünnepeltünk meg Szegeden a Bor és Kultúra csapatával és persze online egy körkapcsolás keretén belül, olyan szaktekintélyekkel, mint Caroline Gilby MW vagy Razvan Stoenescu.

Tartozom egy vallomással, nekem most Bulgáriában kellene lennem az első nemzetközi mavrud találkozón, borászatokat kellene látogatnom, borokat kóstolnom és persze elkalandoznom egy bérelt autóval a Duna menti Ruszéba, hogy felfedezzem Canetti örökségét és kiszimatoljam a száz éve ott élt szefárd zsidók emlékét. De hát mint az elmúlt másfél évben annyiszor, a Covid újra közbeszólt, az utat törölték én pedig itt ragadtam Magyarországon. Hála Istennek a bolgár barátok, élükön Ivaylo Katerski-vel nem feledkeztek meg rólam és postán küldtek hat palack mavrudot, illetve meghívtak egy online kóstolóra, amit én Szegeden abszolváltam a Borháló mellett lévő borbárban, a Bor és Kultúra csapatával.

Megtudhattuk, hogy a mavrud egy ősi trákiai szőlőfajta (Tudtátok, hogy a trákok legendásan részegesek voltak?), a neve pedig valószínűleg összefügg a görög ‘mavro’ vagyis ‘fekete’ szóval (lsd. még a ximomavro szőlőfajtát).

Az is kiderült, hogy az ország mintegy 29.000Ha szőlőjéből csupán 1300Ha a mavrud, mégis ez Bulgária fő szőlőfajtája, legalábbis ami a kommunikációjukat illeti. Bevallom ezek után meglepődtem az első palackok láttán, de végül magam sem állítottam volna össze különb sort. Lássuk hát!

Georgiev&Milkov Funky Mavrud Petnat 2020 

Halvány rózsás szín, intenzív felhabzás, citrusos, piros almás karakte az illatban és az ízében is. Friss, élénk savú tétel, sokkal jobb mint amire számítottam. Igazi nyári teraszbor, abszolút sláger. 86/100 pont

Manastira „Ilaya“ rozé 2019 

Pici füst, vanília, érett piros bogyósok az illatban. Nagy test, kerek savak, kicsit talán lágy is, a fa vezeti az ízképet, vaníliával, keleti fűszerekkel, szilvával. Sajnos itt is kicsit lágy, a lecsengésben is, több savval, több élettel, több vibrálással jobb lenne. 84/100 pont

Dragomir Sarva Mavrud 2018 

Mély rubin szín. Illatában pici fekete szilva, fekete csokoládé, fekete cseresznye, vanília. Kóstolva selymes tanninok, jól iható, kerek korty, jó arányokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel. Szerethető és nagyon csúszik!  89/100 pont

Rumelia Mavrud Reserva 2018

Sötét, átláthatatlan fekete szín, fekete bogyós gyümölcsök, szilva, vanília és csillagánizs az illatban. Kóstolva sűrű, harapható de meglepően jó savakkal. Az ízvilága mély, komplex, a lecsengése hosszú, engem egy elegáns estélyi ruhára emlékeztet. Wow! 90/100 pont

Edoardo Miroglio Reserva Elenovo Mavrud 2017 

Már illatában is az eddigi legkomplexebb versenyző rengeteg fekete bogyós gyümölccsel, keleti fűszerekkel és dzsúzos hangulattal. Kóstolva sűrű, jó savú, selymes tanninú és élénk savú, gyümölcsös és fűszeres egyben, csokival, szilvával, feketeribizlivel, zamatos áfonyával, végtelen lecsengéssel. 93/100 pont

Zagreus Vinica Mavrud 2018 

Már illatában jön a wooow élmény, mert jól illeszkedik ezeknek a boroknak a sorába. Éjsötét színű, sűrű, amarone stílusú bor, aszalt málnával, eperrel, ribizlivel, szilvával, cseresznyével. Egyszerűen minden benne van! Magas alkohol, nagy test, hosszú lecsengés. Hedonistáknak! 90/100 pont