Kérem Várjon!
Cikkek
Nagy itt a szőlőkár
Alkoholmentes borok 1.: Le Petit Béret
Győrffy Zoltán
2023 July 17.
Az alkoholmentes borok térnyerése kapcsán eldöntöttem, hogy akkor most szisztematikusan és behatóan ismerkedni kezdek a szegmenssel. Korábban is voltak próbálkozásaim, de azokat (legyenek fesztiválokon vagy bulikban) felületesnek mondanám. Úgyhogy beszereztem pár tételt, és kellő nyitottsággal bontottam meg őket egy meleg nyári estén.

Már a címben lelőttem a poént, nem is húzom tovább az első bekezdésnél: hát ezekkel a borokkal nem győznek meg senkit, még a hatéves kislányom is fintorgott, mikor mondtam, hogy ebben belekóstolhatsz, alkoholmentes. Szőlőlének sem, bornak sem működik, létjogosultsága az emberi civilizációban erősen megkérdőjelezhető.

Valójában nem is alkoholmentes borok ezek, olvasom a hátcímkét, a rozé pezsgő kerül a kezembe, nagyítóval olvasom persze, annyi minden van benne, a weboldal bőbeszédűbb és olvashatóbb, nézzük csak: szőlőmag infúzió, szőlőlé (19%), természetes aromák, citromsav, almasav, koncentrátumok (bodza, alma, feketeribizli), szén-dioxid. Szulfitokat persze szintén tartalmaz.

Ez nem bor, csak egy kotyvalék, amit alkoholmentes bornak álcázva értékesítenek és már emiatt is átverésnek érzem. Az alkoholmentes borok nem így készülnek, arra vannak tisztességesebb eljárások is. Mondjuk tény, hogy nem is igazán állítják magukról a címkén vagy a weben, hogy ezek borok lennének, csak alkoholmentes italok szőlőből, perzse a boros szakszótárt villogatva amúgy...

Az illatokról és zamatokról nem beszéltünk és felesleges is. Vagyis dehogy az, merthogy azt állítják, például az emlegetett "rozé pezsgőről": "Ez a komplex és bódító keverék harmonikusan ötvözi az érett gyümölcs aromáját a rózsa, a licsi és az érett ananász friss virágos jegyeivel. A harmónia édességben, frissességben tökéletes, a keserűség finom jegyei pedig meghosszabbítják a tartósságot."

Bullshit. Lószar. Oxidált szőlőlé, mazsolás utóízzel és a durva, érezhetően hozzáadott buborékok sem javítják az összképet. Próbálkozom a chardonnay és gris feliratú palackokkal is, a chardonnay talán édesebb, a gris meg szőlősebb, de inkább nem is böködöm feleslegesen a billentyűzetet.

Ha borosok vagytok, értelmetlen, ha antialkoholista havernak szeretnétek örömöt, vegyetek egy palack természetes szőlőlét vagy akár baginbox mustot, jobban jártok. Minden korábbi alkoholmentes borként kóstolt italnál rosszabb élmény, felőlem lehet vegán meg bio, bizony 74 pont alatt mindhárom. Lefolyó, utánsúrolva.

banner