A Bordó Blend rendezvénysorozat alkalmából tesztelték a hazánkban készülő cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot borokat, valamint azok házasításait. A kóstolón a Szekszárdon és a Villányban készült borok szerepeltek a legjobban, a legjobb tíz közé 9 innen került be.
A szakértők két csoportban, 100 pontos rendszerben, vakon tesztelték a borokat. Az A csoport a cabernet francokat és sauvignonokat, a B csoport pedig a merlot borokat kóstolta, mindkét szekció kapott házasításokat is.
A legjobbnak a szekszárdi Eszterbauer Borászat 2011-es Mesterünk házasítása bizonyult (cabernet franc, merlot), a második helyezett az ugyancsak szekszárdi Bodri Pincészet 2011-es Optimus Cuvée bora lett (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc), a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig a villányi Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es Merlotja került.
A TOP 10:
A legjobb merlot fajtabor tehát a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es Merlot bora, a legmagasabb pontszámot kapott cabernet sauvignont is a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet készítette (2011), a tiszta cabernet franc borok között pedig a Vylyan Pincészet 2011-es bora lett az első.