Kérem Várjon!
Cikkek
Mennyi selymes puhaság
Pinot blanc kalandok: Iločki Podrumi Pinot Bijeli 2017 (Horvátország)
Győrffy Zoltán
2018 October 24.
A pinot blanc sorozat hatására én magam is aktívabban vásárolom a fajtát, de kapok is belőle rendszeresen. Most épp hosszabb horvát sor van kialakulóban, ottjártamkor elég sok került a kosárba. Talán több is van ott, mint nálunk elérhető, de nemrég a Bükkben is találtam PB izgalmakat. Induljunk hát a következő kalandra, irány Újlak!

Újlak, azaz Ilok Horvátország legkeletibb csücske, délről és keletről Szerbia határolja, északról a Duna, azon túl megint Szerbia, és csak nyugat felől találkozik horvát területekkel. Ez a Szerémség legnyugatibb pontja, itt még érzékelhető a Tarcal-hegység (azaz a Fruška Gora) hatása. A lankás területeken elsősorban fehérszőlő terem, a pincészet 990 hektárról szüretel (330 saját, 660 partnerek), graševina (olaszrizling), chardonnay, rajnai rizling, pinot blanc és természetesen tramini, a pince ékköve. Vörösből kékfrankos és némi cabernet sauvignon, ez utóbbi csak cuvée formájában kerül a fogyasztók elé.

Majd később lesz szó a traminiről bővebben is, addig fókuszáljunk a pinot blanc-ra. Amiből lehet igencsak könnyed, gyümölcsös, acélos fehéret készíteni, de itt nem így készül. Itt már az illat is sejteti, komolyabb test, komolyabb struktúra került a pohárba. Az illatban vannak fehér szirmú virágok, de van barack, körte és érett alma is. Kortyban egész olajos textúra, az Alma együttes jut eszünkbe: mennyi selymes puhaság!

Sok érett gyümölcs, de mellette jó savak és friss, lendületes korty kíséri végig a szánkban. Az első deci úgy csusszan le, hogy észre sem vesszük, csak a legvégén azt a picit kesernyét. Van benne valami kiszálazhatatlan behízelgősség, amitől itatja magát és rendkívül hosszan kitart a zamata. 

Ez úgy pláne erény, hogy tudjuk, mindössze 35 kunát (kábé 1500 forintot) adtunk érte a pince boltjában, de általában a boltokban sem több. Amit adunk neki, az megérdemelt 88/100 pont.