Kérem Várjon!
Cikkek
Melyik éjfekete paripa a legszebb?
Ercsey Dániel
2023 December 07.

Vranec/Vranac mesterkurzus Caroline Gilbyvel

A cikkben található összes fotót Ercsey Dániel készítette

Amikor a CMB csapata tavasszal bejelentette, hogy önálló versenyt szentelnek a vranac szőlőfajtának, azonnal tudtam, hogy ott a helyem. Persze csak bízhattam abban, hogy meghívnak, hiszen ez nem egy nagy borverseny, összesen 20 ember bírál, de a szerencsének, no meg Zvonko Hercegnek köszönhetően itt vagyok Észak-Macedóniában. A napot rögtön egy vranec/vranac mesterkurzussal kezdtük, mintegy ráhangolódásképpen a másnapi versenyre.

Todorovic Opus 2019 (Szerbia)

Eleve nem olyan sötét, szinte fekete, mint a legtöbb vranac és az alkohol is moderáltabb (14%), miközben az illatban szinte tobzódnak a fekete bogyós erdei gyümölcsök, a csoki és némi apró szemű, fekete szilva. Kóstolva aztán szép hordófűszerek, lehengerlő gyümölcsösség, főleg szeder, pici szilva és fekete cseresznye, lendületes savak, nagy test, az egész bor él és virul, sőt, másokat is életre kelt! Nemrég kóstoltam, az akkori borleírásom ma is érvényes, csak két aprósággal egészítettem ki. 93/100 pont

Grabovac vranac Riserva 2019 (Horvátország)

Mély rubin szín, bíbor karimával. Illatában szilva, feketeribizli, szederlekvár, hecsedlilekvár, szilvalekvár. Nagy test, friss és zabolátlan, feszes tanninokkal, lendületes savakkal. Gazdag korty, fűszeres, borsos, fekete bogyós gyümölcsökkel, szederlekvárral, pici bőrrel és pemetefű cukorkával. Kicsit vad, de gyönyörű és hosszú, talán még jobb is mint az első szerb bor, mert sokkal fiatalabbnak hat. Le vagyok nyűgözve! 94/100 pont

Labi vranc Reserve 2017 (Koszovó)

Közepesnél mélyebb rubin szín, téglás reflexekkel. Illatában piros és fekete bogyós gyümölcsök, bőr és falevél, dohány. Lendületes savak, közepesnél nagyobb test, az ízben az illat folytatódik, kicsi nedves fa kíséretében. Ez levon az eleganciából, kis kesernyével is jár de kétségkívül jól iható marad. 87/100 pont

A kóstolót és mesterkurzust tartó Caroline Gilby MW koncepciója az volt, hogy minden termelő országból kóstolhassunk borokat. A világ vranec/vranac termelését a macedónok vezetik 10.800 hektárral, utánuk következik Montenegró 3.600 hektárral. A többiek, mint Bosznia és Hercegovina (480Ha), Koszovó (478Ha) és Szerbia (120Ha) csak a „futottak még“ kategóriába fértek be, de mint a mellékelt ábra is mutatja, ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának világverő borokat készíteni a fajtából.

Prica Monolog 2017 (Montenegró)

Mély bíbor szín. Illatában szederlekvár, vajas pirítós, bőr, pici animalitás és vadság, medvecukor, fekete cseresznye, ibolya. Nagy test, lendületes savak, az ízben gumibogyószörp, fekete bogyós gyümölcsök és lekvárosság és mellette feszes tanninok. A lecsengése közepes, pici tanninkesernyével és lekvárossággal. 89/100 pont

Plantaze Stari Podrum Cuvée Terroir 2018 (Montenegró)

Mély bíbor szín, fekete maggal. Intenzív illat, buja és dzsúzos, fekete bogyósokkal, áfonyával, szederrel, fekete ribizlivel. Nagy test, lendületes savak, kerek és selymes, sűrű, izgalmas és vad, egyik ámulatból a másikba ejt. Az ízében az illat ismétlődik, a lecsengése hosszú, kis feketebors is felbukkan benne. 94/100 pont

Venec vranec 2021 (Észak-Macedónia)

Mély rubin szín, fekete maggal. Gyógynövények és medvecukor az illatban. Sok medvecukor. Mellette áfonyalekvár és ibolya. Nagy test, kerek savak, selymes tanninok, magas alkohol. Az ízben édes fűszerek, mellette fekete bogyós gyümölcsökből főzött vegyes lekvár. A lecsengése hosszú. Jól iható. 87/100 pont

A szőlőfajtáról az újabb DNS kutatások kiderítették, hogy a montenegrói duljenga és a kratosija/primitivo/tribidrag/zinfandel/crljenak kastelanski kereszteződéséből jött létre. A szakirodalom szerint az elsődleges aromái között van az áfonyalekvár és a fekete ribizli, a túlérett meggy és a szeder, az ibolya, a gránátalma és a zsálya, de az érleléssel szilva, vanília, csokoládé, bőr és dohány aromák is felbukkanhatnak a pohárban.

Bovin vranec 2019 (Észak-Macedónia)

Közepesnél mélyebb bíbor szín. Illatában égett gumi, cserzett bőr, gyógynövények. Nagy test, lendületes savak, feszes szerkezet, élő, vibráló, az ízben sok-sok szederrel és fekete ribizlivel. Csodás savak, egészen elképesztő ilyen érettség mellett! A lecsengése is gyümölcsös, pici gombával. Rusztikus stílus, de nagyon jól elkészítve. 88/100 pont

Tikves Barovo 2019 (Észak-Macedónia)

Mély bíbor fekete maggal. Illatában fekete bors, sok szeder, cédrus, balzsamecet, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a bor 65%-ban kratosija és csak 35%-ban vranec. Nagy test, kerek savak, selymes tanninok. Az ízben aszalt füge, szárított kapor, szederlekvár, csokoládé, rumos meggy. Hömpölygő, mély és buja, hosszú lecsengéssel. 93/100 pont

Kamnik Terroir vranec grand reserva 2018 (Észak-Macedónia)

Mély bíbor szín. Édes fűszerek, vanília, sok-sok csokoládé, szilva, pipadohány, szederdzsúz és lekvárosság az illatban. Szájban nagy test, kerek savak, selymes tanninok, sok-sok gyümölcs. Mély és komplex, egyre szebb savakkal, sűrű szerkezettel, izgalmas gyümölcsösséggel és hosszú lecsengéssel, amiben némi kókusz is felbukkan, köszönhetően az amerikai tölgynek amiben érlelték. 92/100 pont

Soha rosszabb ráhangolódást egy borversenyre!