Kérem Várjon!
Hírek
Megújult a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet laboratóriuma
Bori
2025 January 10.

A megújult laboratóriumot csütörtök délelőtt adta át ünnepélyes keretek között Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Rókusfalvy Pál, Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Decsi István kancellár és Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke.

Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány 127.000.000 forint összegű támogatásának köszönhetően 2024 tavaszán a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Laboratóriumában nagyértékű beruházás, felújítás történt, hogy országosan is kiemelkedő, minden igényre kiterjedő akkreditált borminősítő laboratóriumi vizsgálatokat nyújthasson a termelők, borászatok részére.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fő szakterületei a kutatás, oktatás, szaktanácsadás és a laboratóriumi szolgáltatás.  Az 1970-es évektől működő laboratórium szőlő- és boranalitikai vizsgálatokat szolgáltat megrendelőinek. 2014-ben kiépítették az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszert. Az alkalmazott szabványt azóta az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány váltotta fel. A laboratórium 2015 februárjától akkreditált. A mostani átépítés, modernizálás befejeztével a laboratórium akkreditációja is megújult, és vizsgálólaboratórium kategóriába 2024. május 9-én a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által NAH-1-1773/2024 számon bejegyezésre került. 

Az októberben megalkotott kormányrendeletben foglaltak alapján a megújult, új gépekkel felszerelt, ellenőrzött rendszeren keresztül működő akkreditált laboratórium minden tekintetben alkalmas arra, hogy a bor forgalomba hozatalához szükséges laborvizsgálatokat az országban elsőként a NÉBIH által engedélyezett nem állami szervezetként elvégezze. 

Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke kiemelt célnak tekinti, hogy a Borvidékek Hegyközségi Tanácsaival együttműködve teljeskörű, munkájukat segítő szolgáltatást nyújtson a borászatok részére, ezzel megteremtve azt a hatékony közösséget, mely hozzájárul a magyar borpiac fellendítéséhez, a bor, mint érték nagyobb megbecsüléséhez, a minőségi termékek előállításához. 

A bor forgalomba hozatalához szükséges eljárás előzetesen is megrendelhető telefonon, személyesen és a webshopon (pteshop.hu) keresztül is. Ezentúl tehát a borászoknak nem kell Budapestre menniük, vagy küldeniük a boraikat, hanem az ország déli régiójában, Pécsett is el tudják végeztetni a forgalomba hozatalhoz szükséges bevizsgálást, ráadásul rendkívül rövid határidővel. A távolabbi termelők számára kialakítanak olyan gyűjtőpontokat a Dunántúlon és a Hajós-Bajai Borvidéken, ahol leadható a minta, majd heti két alkalommal eljuttatják a pécsi laboratóriumba. A megújult laboratórium napi 100 minta analitikai vizsgálatát, és a hozzá tartozó jegyzőkönyvek elkészítését tudja vállalni akár 24 óra alatt. Mivel egyre nagyobb adminisztrációs teher hárul a borászokra, kiemelt jelentőséggel bír a gyorsaság, közelség, szakmai precizitás, megbízhatóság. A laboratóriumban jelenleg 5 fős szakmai személyzet dolgozik, Dr. Kőrösi László tudományos főmunkatárs, laboratóriumvezető irányításával. A laboratórium fontos szereplője számos kutatás-fejlesztési projektnek, az akkreditált vizsgálatokon kívül széleskörű nagyműszeres analitikai méréseket végeznek itt a szakemberek. Ráadásul a kutatóintézet nyitott a szőlészek, borászok vizsgálati igényeihez igazodva új módszerek kidolgozására is.

Címkék
banner