Mesélj kérlek Tóthék Síkhegyről, miért olyan fontos ez számodra?
Gyermekkorom óta jártunk ki a szőlőbe dolgozni, mindig a közelemben volt a fa és úgy alakult, hogy folyamatosan lettek ott területeink. Már kicsi lányként nap, mint nap elsétáltunk mellette a nagyszüleimmel, egyszerűen vágytam megismerni a Síkhegy történetét.
A felső 22 hektárt Tornyosnak hívják és régen állt ott egy kunyhó is, ami jellegzetes tornyával őrizte a szőlőt és a hegyeket. Szeretnek itt megpihenni az emberek, van itt valami varázslatos!
Számomra miért olyan különleges? Innen amerre a szemem ellát, minden fontos nekem. Az Áfrika dűlő, amivel az egész gazdálkodást anno elkezdtük, a nagyszüleim dűlője a Pajados, belátni az Almagyart, a Síkhegy dűlő a lábunk alatt hever, mindhez megszámlálhatatlan élményem kötődik.
A Síkhegyen rengeteg időt töltünk most is, itt különleges borok készülnek, kint kóstolunk, kísérletezgetünk, egyszerűen benne van a hely az egész életemben. Szép időben ellátni teljesen a Mátráig, ha tovább nézek, látom a házunkat. Körbe vesz a múltam és a jelenem. Amikor pedig reggel felkelek, az otthonunkból látom a Nyárfát. A mindennapjaim része! Egészen tavalyig, csak álmodtam róla, hogy egyszer teljesen hozzám tartozzon, ez tudták is sokan. Ősszel, szüretkor szakmai kérdésben hívtuk fel Simon Józsefet, Gyuri a fő borászunk beszélt vele. Majd mielőtt letették a telefont azt mondta József – „Mondd meg Katinak, eladó a nyárfa!” – nem hittem a fülemnek! Megvásároltuk. Jóska sok mindent elmesélt nekem a Síkhegyről, ő telepítette újra a ’60-as években az egész dűlőt cabernet franc-nal és sauvignonnal. Magam is kutattam levéltárakban, könyvekben, hogy több és több tudásom legyen a dűlőről, ez egy szerelem. Álmodtam oda valamit, amitől még inkább az enyém. Bárkinek, akinek meséltem a tervemről, láttam felcsillan a szeme, értik a rajongásomat. Így született meg a hely, a Tóthék! A placc a Nyárfám alatt.
Neked mit jelent az Egri Borvidék? Hol tart most? El tudnád képzelni, hogy más borvidéken élj? Megszállottja vagy a területnek?
Nem tudom elképzelni, hogy máshol éljek, és máshol készítsük borainkat! Imádom a hegyeket, hogy magasan vagyunk, hihetetlen lehetőségeket ad kezünkbe a változatos talajszerkezet és hogy több dűlőből szüretelhetünk. Rengeteg a szőlőfajta az Egri Borvidéken, de mi éppen ezért szeretjük, hiszen válogathatunk és szebbnél szebb borokat készíthetünk. Nekünk ez áldás. Számtalan feladatot ad a szőlő. Jó, ha a kollégákkal beszélünk a borvidékről, tervekről, hogy kinek mi a víziója, célja és ezeket együtt oldjuk meg és visszük tovább. Óriási mélységek vannak ebben a vidékben. Tudom, ezer éves hagyománya van itt a borkészítésnek, de olyan, mintha csak az út elején járnánk. A könnyed boroktól kezdve, egészen a koncentrált és nagyon különleges tételekig meg van a lehetőség a borvidékben az alkotásra a borász társakkal.
Volt valaha nőként nehézséged a szakmában, esetleg a szőlészeti munkálatokban a pincészet körül?
Nem, szerintem én csak az előnyét élvezem! Szeretem a munka szépségét, a természetet és hogy egy olyan dologgal foglalkozhatok, ami kint születik és az érzékszervekhez kötődik. Tudom, kevés női szereplő van a szakmában, de nagyon sok segítséget és elismerést kapok a férfi kollégáktól, maximálisan azt érzem, hogy női mivoltunkkal sok finomságot és pozitívat tudunk mi is hozzátenni a közös munkához.
Tudom, Soma fiad is kiveszi a részét a munkából, mint következő nemzedék. Mire fogod megtanítani?
Nagyon izgalmas, hiszen Soma ide született. A kezdetektől jött velem, így pici kora óta látta az összes munkafolyamatot. Csendes megfigyelőként volt sokáig jelen, de a munkatársaknak mindig ott segített, ahol kellett. Sokat tűnődtem, vajon melyik részben tud majd igazán kibontakozni. A szőlészetben? A borászkodásban? A traktorozásban? Esetleg a vállalatvezetésben?
Ahogy nőtt, mindig más volt az érdeklődése fókuszában, de sorra azt mondja, hogy azt szeretné csinálni, amit én, az édesanyja! Az évek alatt kialakult benne egy kép, önkép a szakmával kapcsolatban és egyre tudatosabban mondja és mutatja, hogy itt képzeli el a jövőjét, a családi pincészetben. Mindig örömmel segít és ezt nagyon jó látni.
Soma még csak most lesz 15 éves, így az első kóstolás élményei majd most következnek, én pedig alig várom, hogy megtanítsam kóstolni!
Szigorú főnök vagy? Szeretsz főnök lenni?
Szerintem nem vagyok szigorú típus, bár nem tudom, mit mondanának a kollégák! Én úgy szeretek egy csapatban dolgozni, hogy mindenki tudja a feladatát és megyünk együtt előre egy közös cél felé, nekem ez az optimális, ha így működünk. Nagyon jó a csapatunk, és mindenki a legjobbat nyújtja a saját területén.
Kívánj magadnak három dolgot, amit szeretnél, hogy teljesüljön!
Nekem egy dolog bőven elég, hogy egészséges legyen minden szerettem! Úgy gondolom, ha egészség van, akkor minden feladattal meg tudunk birkózni, sohasem szoktam ennél többet kérni.