Kérem Várjon!
Cikkek
Könnyen és finoman
Ami tavasszal a konyhádban van
Tündér
2011 May 05.

Az éves húsvéti sonka, tojás, kalács, torma, stb. túlfogyasztása után a gyomrunk-fejünk valami másért ordít, figyelmünket ezért vessük a piacok, kisboltok, kiskertek friss kínálatára. Mielőtt azonban vásárolni indulnánk, előbb nézzünk körül a hűtőben. Könnyen előfordulhat, hogy a húsvétra vásárolt alapanyagokból maradt még, és új ételeket készíthetünk belőlük. Legyünk kreatívak, csak arra ügyeljünk, hogy a lényeg most a friss  zöldség-gyümölcsön legyen. Az én hűtőmben megbújt salátákból, eperből, zöldségekből az alábbi két étel született.

Epres tavaszi saláta

A salátalevelek zsengeségéhez jól párosul a tömör, húsos eper. Az öntethez gyümölcsösebb ízű ecetet használjunk, amely kiemeli az eper ízét. Lehet vörösborecet, balzsamecet, sherryből erjesztett ecet. A juhtúró már csak az ízkombinációt gazdagítja ebben az egyszerű, gyors salátában.

Hozzávalók:

  • 1 fej lolló rosso saláta
  • 20 dkg madársaláta
  • 15-20 szem eper
  • 10 dkg juhtúró

Az öntethez

  • 0,5 dl sherryből erjesztett ecet (balzsamecet, vörösborecet)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál méz
  • 1,5 kávéskanál só
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

A megmosott, száraz salátaleveleket tálra rendezzük. A tisztított, mosott epret felszeleteljük, a salátalevelekre szórjuk és rámorzsoljuk a juhtúrót. Az öntet hozzávalóit jól elkeverjük, a salátára locsoljuk, és már fogyaszthatjuk is.

Tipp:A saláták tetszés szerinti salátalevelekkel helyettesíthetők. Az öntet ízlés szerint módosítható. Az epres salátát fogyasztás előtt, frissen készítsük.


Snidlinges, petrezselyemzöldes clafoutis

A clafoutis francia, vidéki, egyszerű és könnyed édesség, amely nem más, mint egy finom tejes pite. Nyáron jellemzően cseresznyével készítik. Továbbgondolva a receptet, tavaszi, üde zöldekkel ízesített, sós változatban is elkészíthetjük. A zöldbe öltözött clafoutis-t az alábbiak szerint készítjük:
 
Hozzávalók: 

  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál krémsajt
  • 8 dkg liszt
  • frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor snidling
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 db paradicsom
  • 5 dkg juhtúró (elhagyható)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A snidlinget, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a paradicsomot felszeleteljük. A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tejet. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a krémsajttal, a liszttel, hozzáadjuk a tejes tejszínt. (A tésztánk állaga leginkább a palacsintatésztára hasonlít.) A tésztába keverjük snidlinget, a petrezselyemzöldet és tűzálló tálba öntjük. Megszórjuk szeletelt paradicsommal és juhtúróval, majd 35-45 perc alatt készre sütjük. (Akkor van készen, amikor a clafoutis közepe is felemelkedik és szép pirosra sül.)  Salátával kínáljuk.

Bortipp: Eberhardt Pinot Noir 2010 (fehér)