Újabb pincészet öregbítheti a Szekszárdi borvidék hírnevét. Ugyanis 2014. szeptember 27-én ünnepélyes keretek között avatták fel a Garai Pincészet borfeldolgozóját, pincéjét és vendégházát Alsónyéken, pontosabban a Nyéki-hegyen.
A közel 60 meghívott vendéget Heimann Zoltán, a Szekszárdi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke köszöntötte. Ezt követően Wigand István, mecseknádasdi plébános megáldotta a birtokot, majd a szalagátvágás után az egybegyűltek megtekinthették a borospincét és a feldolgozót.
Az 1,2 hektárnyi területű birtokot 2013-ban vásárolta a család, melynek kb. 90%-a új telepítésű cabernet sauvignon, a fennmaradó 10% pedig régi telepítésű kékfrankosból áll. Ezáltal hivatalosan is kiléphettek a 10 éve tartó hobbiborászkodás kategóriájából, hiszen immár saját kézzel művelt szőlővel, és abból készített borokkal állhatnak piacra. A szortiment sokszínűségének érdekében a borvidék más településeiről is vásárolnak szőlőt, így a jelenlegi kínálat a következő tételekből épül fel: kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, olaszrizling és rajnai rizling.
A tavaly elnyert LEADER pályázat segítségével a présház felújítására, a borászat fejlesztésére és a vendéglátás elősegítésére kerülhetett sor a Nyéki-hegyen. Ennek keretén belül az 1883-ban épült présház ad helyet a borfeldolgozónak és a borospincének, mellé pedig egy, a tájba jól illeszkedő borteraszt építettek ki. A területen található másik présházat, melyhez a szőlőtőkék közt vezet az út, vendégházzá alakították át, amely hat fő befogadására alkalmas.
A délutáni állófogadáshoz a Collection Life gitárduó biztosította a zenei aláfestést. A borkóstoló olaszrizling, chardonnay és kékfrankos roséból épült fel, majd két hordóminta után következett az igazi nagy durranás, három vörös tétel 2009-ből. A Shirazra és Täuninger Cuvée-re alapozva azt kell hogy mondjuk, jó alappal indulnak azon az úton, ahol a cél a minőségi kézműves borok előállítása és a borvidék jó hírnevének öregbítése.
Fotók: Kovács Viktor