Telt házzal zajlott a Kaba Farm élményvacsorája a Pezsgőházban. Az októberi végi vacsoraestre minden asztal „elkelt”. Kaba Lamine és Simone házi tejtermékeiből, sajtjaiból és állataikból Pápics Roland, a budapesti Symbol konyhafőnöke alkotott öt fogást a vendégeknek.
Mindig örömteli látni, ha egy értéket képviselő gasztronómiai eseményre nagy az érdeklődés, hiszen jelzi, hogy szükség van ilyenekre. A telt házas rendezvényen ezúttal a „régi” ízeken volt a hangsúly. A Kaba Farm házi termékei felhasználásával (a Pezsgőház meghívására) Pápics Roland készített menüsort a vendégek legnagyobb örömére.
Kecskesajt-mousse zöldalmával és málna-paprika coulis-szal
Már a menükártya olvasásakor az járt a fejemben, hogyan fog a kecskesajt viselkedni, ugyanis jellegzetes ízvilágával nem tartozik a könnyen kezelhető alapanyagok közé. A mousse azonban lágy és visszafogott, az édeskés, kesernyés coulis is erőteljesebb talán nála, mégis a zöldalmával érnek össze igazán az ízek. A zöldalma íze inkább csak csavar egyet rajta, és az erőteljes kezdés után kezd eloszlani afeletti aggályunk, hogyan lehet egy kifejezetten házias ízekkel eladott vacsoraestet összehozni a modern felfogással, hogy közben ne sérüljön pont az az íz, ami megkülönbözteti a háztájit a szupermarketestől.
Mangalicapástétom paradicsomsalsával és salátákkal
A pástétom, mint megtudjuk, kipróbált játékos, a recept nagy sikerrel futott már korábban Svájcban, Simone édesapjának köszönhetően. A kisebb mennyiségben csirkemellből, nagyobb rész mangalicahúsból és kecskemájból készült pástétom nem ismeretlen, és a műfaj népszerűsége itthon se szenvedne akkora hátrányt, ha nem forrt volna össze a „bármit beledarálhatunk” filozófiával. A kecskemáj visszafogott, a jellegzetes mellék- és utóíze inkább izgalmas, jól harmonizál a gombával és a hússal, a mangalica szalonnának viszont inkább csak dekorációs értéke van, a pástétom kidolgozott ízeihez képest túl tolakodó és erőszakos most.
Tyúkhúsleves esszencia kakasraviolival
Kényes kérdés a húsleves, étteremben alig kapni ehetőt, vagy legalább olyat, amit nem csapnak agyon vegetával meg mirelit zöldséggel. Nyílván egy előre tervezett vacsorával más a helyzet, a mély színű és húsleves már előre meggyőz erről, azonban másodjára az illatokra már koncentrálni kell: ugyanez a helyzet az ízekkel. A leves kiegyensúlyozott, mégis lendületes, a tészta és tölteléke mégis kilóg belőle, erőlködés nélkül kerekedik felül. Inkább fiatal alapanyagot gyanítunk a jelenség mögött, olyan szárnyast, aminek húsa főzés után omlós lesz, mert nincs még benne az inakban az évek és harcok íze meg ereje.
Rizlinges-mézes malacsült és erdei gombás malacragu sütőtökös édesburgonya-pürével
Spanyolországban (meg sok helyen máshol) az utcát ősztől tömegével lepik el az édesburgonya árusok, az édeskés, narancssárga húsú krumplifajtát úgy majszolják kint a srácok meg a járókelők, mint Király utcán osztálykirándulók a sajtburgert. Végtelen egyszerűsége ellenére itthon azért nem botlunk bele mindenhol, mondjuk annyira nem is nehéz hozzájutni, ezért talán kicsit sajnáljuk is, hogy a sütőtök erősebb nála, de azért hagy neki egy kevés teret a szereplésre az utóízben. A két húst elviselnénk külön tálalva is, mindenesetre az erdei gombás malacragunál még csak sejtjük, hogy milyen minőségű hússal van dolgunk, azonban a mártás annyira komplex és összetett, hogy nem is engedi elkalandozni a figyelmünket. A hús ereje a malacsültnél robban, állaga tökéletes, omlós és nem száradt ki, telt és izgalmas. A mézes öntet nem csap át émelyítőbe, visszafogott, és hagyja érvényesülni a mangalicát.
Sajtválogatás kézműves kecske- és tehénsajtokból
A sajtválogatás kis pihenő a desszert elé, a Kaba Farm legnépszerűbb termékeiből. Visszafogott ízek, ha el akarjuk kezdeni a barátkozást a kecskesajtokkal, itt álljunk neki. A saját recept alapján fűszerezett éppúgy kellemes belépő, mint a natúr, a jellegzetes íz inkább izgalmas marad itt, nem válik mindent áthatóvá.
Sajttorta áfonyahabbal és egzotikus gyümölcsökkel
Az egzotikus gyümölcsöket figyelmen kívül hagyjuk, nem ezért a válogatásért vagyunk most itt, nem igazán passzol nekünk a falusi alapanyagok mellé (még ha ízben teljesen rendben is van). Nem járunk rosszul, mert ami a fogadóételnél remekül működött, most sem hagy cserben. A sajttorta szolid játék és kacérkodás a kecskesajtok desszertben való hasznosításához, és megint csak azt kell mondanunk, hogy sikeres házasítás történt. Talán a piskóta kissé száraz meg hűtőhideg, de a sokrétű krém kárpótol ezért.