Kérem Várjon!
Cikkek
Hajóval a Mindszenthavi Mulatságra
Kikötési nehézségek és latin muzsika Hegyalján
Ercsey Dániel
2020 October 18.

Idén sem maradt el a szokásos őszi buli Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon, dacára a Covidnak és a rossz időnek. Szerencsére jó programokból és borokból nem volt hiány!

Nyitókép: Csúcsforgalom a Bodrogon (fotó: Koltai Piroska)

Vannak olyan borfesztiválok, amik inkább megpróbálnak csendesek maradni, nem akarják az egész országot megmozgatni. Ha zene, akkor legyen jazz, blues netán swing, ha étel akkor települjön ki egy-két jó étterem, a kávé legyen igazán jó, a bor nem is kérdés, a programok közt legyen olyan ami a gyerekeknek szól. Ilyen a Mindszenthavi Mulatság is, amihez már tavaly is igyekeztünk kedvet csinálni, idén pedig egy részén részt is vettünk.

Csodás aszúk, izgalmas pezsgők és hasító wifi a Dereszla vinotékájában (fotó: Ercsey Dániel)

Az egész úgy indult, hogy a MAHART kölcsönzött nekünk egy nyaralóhajót a flottájából, erről később majd részletesen is beszámolunk. A hajóra pedig igyekeztünk borászokat meghívni beszélgetni, ebből már láthattatok egy részletet, amikor Berger Zsolt volt a vendégünk Erdőbényéről. Ahogy a Lecsengés lenti videójából is kiderül, ezúttal Szabó Hajnalka (Füleky Pincészet) és Rozgonyi István (Bodrogkeresztúr polgármestere) hajóztak velünk, Olaszliszkáról a bodrogkisfaludi Kalóz Kikötőbe.

Apropó kikötő! A nyaralóhajós programfüzetben benne van, hogy kizárólag akkor használható a hely kikötésre, ha van szabad kapacitásuk, így én már az érkezés előtt egy nappal telefonáltam, nehogy füstbe menjenek a terveink, ám minden hiába, a Kalózban nem volt hely, viszont azt javasolták, hogy folyásirány szerint fölöttük, egy félig elsüllyedt uszály oldalához kössünk ki, van ott egy hosszú stég. Így is tettünk, maga a kikötés nem volt rossz, de utána a rozsdás uszályra az átmászás, majd onnan egy másik félig elsüllyedt úszóműre való lemászás, végül az ezt követő partrajutás a korhadt deszkapallón keresztül megviselte az idegeinket, ahogy a borász vendégeink derekát és cipőjét is!

Itt még nem sejtettük, mi vár ránk a kikötésnél! (A fotón balról jobbra Rozgonyi István, Gyökösi Attila, Szabó Hajnalka és Ercsey Dániel) fotó: Koltai Piroska

Méltatlan dolog ez egy ilyen felszereltségű és árú nyaraláshoz, így csak remélni tudjuk, hogy Rozgonyi István tervei megvalósulnak és jövőre már saját kikötője lesz a hajóknak Bodrogkeresztúr határában! Ami viszont a Kalóz mellett szól, az a kikötőben üzemelő Ladik Falatozó, ahol a sült hal és a halászlé is kiváló volt!

Az elsüllyedt uszály közepén már a növényzet is kinőtt... (fotó: Koltai Piroska)

Innen 15 perc kényelmes sétával érhető el Bodrogkeresztúr központja. Út közben elhaladunk a Dereszla pincészet vinotékája és pincelabirintusa mellett, majd a település centrumában elhagyva a rabbi házát máris Kriszta Kávézójában pihenhetjük ki a séta fáradalmait (lásd a lenti videóban).

Forog a kamera Kriszta Kávézójában! (a képen Gyökösi Attila aka Grund Stúdió, a fotót Ercsey Dániel készítette)

Innen csak egy ugrás a Keresztúri Kincsestár apró ám érdekes múzeuma, az éppen felújítás alatt álló katolikus templom és a mellette lévő felújított kúria, a Füleky pincészet birtokközpontja, ahol szállást is lehet foglalni, ha éppen egy kastélyban szeretnénk aludni.

Igen, ebben a kastélyban aludni is lehet! (fotó: Ercsey Dániel)

Ottjártunkkor a Bocskai pince udvarán a helyi fiatalok léptek fel egy táncos produkcióval, a Füleky udvarán pedig a Krokodill játszott latinos dallamokat, miközben a Mestervölgy dűlőből származó 2018-as száraz tokaji kortyot ízlelgettük, édesfűszerekkel és hordós aromákkal, ugyanakkor elegáns és feszes savakkal kísérve. (89/100 pont)

Fotó: Ercsey Dániel

Innen két lehetőségünk van továbbmenni, vagy felkapaszkodunk a Dereszla-domb tetejére ahol a csodarabbi sírja mellett egy elképesztő panorámával bíró kilátópont vár ránk, vagy visszasétálunk a főutcára és útba ejtjük a Csicsörke lekvár- és szörpmanufaktúrát és a Tokaj Nobilis borászatot. Mindkét irány maximálisan megéri! (Ráadásul ha a fenti utat választjuk, még a Bene pincészetbe is bekukkanthatunk, akinek a levendulás gyógynövényes borát Szálinger Balázs emlegette legutóbbi kötetében.)

Nekünk sokkal több programra és látogatásra nem maradt időnk, talán ebben a Csicsörke mellé kitelepült BAZ Beer is szerepet játszott, ahol hosszasan leragadtunk, helyreállítva a szánk PH-értékét, amit, mint köztudomású, a borkóstolás után kizárólag sörrel lehet megtenni.

Szelfizz sörrel! (fotó: Ercsey Dániel)

Ti, kedves olvasók, ne kövessétek a példánkat, ha erre jártok! Tovább haladva ugyanis a Borecet Művek ecetmúzeuma mellett még olyan pincészetek várnak rátok, mint a Puklus pincészet, a Bott pince vagy a Henye borászat borbárja, ahol a Keresztúri Estéket szervezik minden hónapban. Ráadásul a falu gólyáiról, a legendás ex-gólyáról Fülöpről és a madarászoknak nyújtott támogatásról még nem is beszéltünk, erről kérdezzétek Szabó Hajnalkát a Fülekynél, ha arra jártok!

Attila is megtudta, ki volt Fülöp! (fotó: Ercsey Dániel)