Hová menjünk enni-inni, ha csak kevés időnk van és egy helyet választhatunk? A Hotel Bonvino ajánlott valamit, ami abszolút bevált!
Nyitókép: a pincészet épülete a parkoló felől (fotó: Ercsey Dániel)
Amikor becsekkoltunk a családi lakosztályba, a szobához kaptunk egy kupont, ami 3 boros kóstolóra jogosított fel mindannyiunkat a 15 perc sétára lévő Fata pincénél. A recepción gyorsan hozzátették, hogy a szomszédos étteremben ebédelni is érdemes, így tehát arra készültünk, hogy mi is így teszünk. Rutinos versenyzőként a feleségem előre megnézte, hogy a Borbarátok étteremben lehet-e olyan alap dolgokat is enni, ami a gyerekek torkán is lemegy, de miután belefutott a gyerekmenübe, megnyugodva elindulhattunk.
Fotó: Ercsey Dániel
Az étterem, merthogy érdemes azzal kezdeni, közvetlenül a Római út mellett fekszik, a parkolója közös a Fata pincével, ami nem is csoda, hiszen egy tulajdonosi körbe tartoznak. Az épületbe nem is jutottunk be, elképesztően jó idő volt, ráadásul biciklivel mentünk (amit a Bonvino recepcióján béreltünk), szóval maradtunk a hangulatos teraszon.
Lecsós sertésszűz. Isteni volt! (fotó: Ercsey Petra)
Ez most nem étteremkritika, nem is jegyzeteltem, de az megmaradt bennem, hogy minden elfogyott, nem csak az én tányéromról, hanem a gyerekekéről is, a fogások kiadósak, az ízek háziasak a szó legjobb értelmében, a kiszolgálás pedig kifogástalan! Kiemelném a gulyáslevest, a sertésszűzet lecsóval (pardon, ratatouille hiszen van benne padlizsán is) és a citromos sajttortát sáfrányos citromkompóttal és mandulás petrezselyem-menta pesto-val, ez utóbbi főnyereménynek bizonyult a kísérőnek kikért ürmösbor mellé!
A megénekelt desszert (fotó: Ercsey Dániel)
Ürmösbor (Szegedy Róza receptje, édes)
Közepes citrom szín. Illatában lime és mandarin, citromhéj és szerecsendió, édesgyökér és mandula, gyömbér és narancshéj, no meg persze az üröm utánozhatatlan kesernyéssége. Szájban jó savak és közepes test, a cukor szépen kerekíti a kortyot. Ízében az édes citrusok mellett menta, körtekompót, gyömbér és a lecsengésben pici kinin. Jó arányok, izgalmas és egyedi kísérlet. Vagy inkább hagyomány? 88/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Ami pedig a Fata pincét illeti, nagyon nem mélyedtem el a történetükben, hiszen azt bárki megteheti a honlapjukról, de a teraszon, szemben a Badacsonnyal, a játszótér feletti dombon leülve jó volt elmerengeni a világ sorsán. Mindenkinek javaslom, hogy tegyen így, nem fogjátok megbánni! Ja, és a borok is jók, nézzétek csak:
Ottonel muskotály 2021
Halvány citrom szín. Viszonylag visszafogott illat, benne bodzavirág és citrom, kevés körte. Kóstolva rendkívül friss, könnyed, jó savú tétel, alapvetően citrusos ízképpel és zöldfűszerekkel. Teraszos slágerbor nagy melegben. 83/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Olaszrizling válogatás 2019
Halvány arany szín, olajos mozgás a pohárban. Illatában vanília, szegfűszeg, szerecsendió, grillázs, egyértelműen megmutatkozik a 8 hónapnyi újfás érlelés. Kóstolva nagy test, kerek savak, az ízében puncs és vanília, mandarin és szegfűszeg. Selymes tanninokat érzünk, a lecsengésben pedig némi pipafüst is felbukkan. Az alkohol picit melegít a végén. 86/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Kéknyelű 2018
Közepesnél mélyebb citrom szín. Izgalmasan vibráló illat, tűzkővel és bazaltos hangulattal, mentával és citrommal kiegészülve. Szájban közepesnél nagyobb testet kapunk, férfias karakterű savakkal, sós ásványossággal, lime-mal és zöldalmával. A lecsengése hosszú és sósan szikár. Öregedésnek nyomát sem mutatja, a pályája elején jár! 89/100 pont
A kép csalóka, a pohárban a gyerekeknek kért must van (fotó: Ercsey Dániel)