Októberben a második etappal folytatódott a Borszeminárium a Pécsiközgázon rendezvényorozata, ezúttal a horvátországi Drávaszögből (Vinogorje Baranja) származó graševinák, azaz olaszrizlingek voltak a borlapon. Az előadást Marijan Knežević, a Vina Belje főborásza tartotta, aki nem mellesleg 2010-ben Horvátországban az Év Borásza volt. A tolmács szerepét a Pécsi Borozó főszerkesztője, Győrffy Zoltán vállalta.
Előzetesen tapasztalható volt egy minimális izgalom a szervezőkben a létszámot illetően, hiszen október idusa hagyományosan az őszi szünet időszakának számít a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán, de végül pár perccel a kezdés előtt ez az aggodalom teljesen elpárolgott - talán a határon túli témának is köszönhetően - ismét sokan döntöttek úgy, hogy magukba szívnak egy kis boros tudást, a graševinák illatával együtt természetesen.
Mint azt Marijantól megtudtuk, a graševina elnevezés népszerűsítésre (és megtartására) nagy hangsúlyt fektetnek déli szomszédaink, hiszen így el tudják kerülni a különböző rizling elnevezéseket, ezzel is különlegessebbé és jobban megjegyezhetővé téve a borvidéküket.
Marijan Knežević és Győrffy Zoltán (Fotók: Wéber Tamás)
Nemrég ját náluk Steven Spurrier, aki éppen a benchmark fontosságát emelte ki. Ha azt mondjuk chardonnay, mindenki Chablis-t hozza mintaképnek, ha sauvignon blanc, akkor Új-Zéland és a Loire-völgye. A horvát Dunamente és Szlavónia lehet a graševina, azaz az olaszrizling benchmarkja, nyilatkozta a neves brit szakértő.
A graševina egyébként többnyire egyet jelent Hovátországban a fehérbor fogalmával, hiszen az eladott fehérboroknak a kétharmada ebből a fajtából kerül ki a horvát piacon. A horvát baranyai borvidéken, amely valamivel kisebb, mint 1000 hektár, a szőlőültetvények háromnegyede graševina, tehát abszolút domináns fajta. Az itteni termelők többnyire a friss, könnyen iható, elsősorban hétköznapi fogyasztásra szolgáló, azonban minőségi graševinák készítésére törekednek, az utóbbi időben egyre inkább a fiatalabb, huszas-harmincas korosztályt megcélozva.
A kétórás, kóstolóval egybekötött előadás során az alábbi borokkal ismerkedhettünk meg:
A borok kóstolása közben feltehetően tényleg sokkal jobban kijött a fajta ivós jellege, hiszen a negyedik-ötödik tétel után érezhetően megnőtt az alapzaj, szerencsére ez ritkán zavarta ténylegesen az előadás menetét. A nyolctagú borsornál az első hét száraz, míg az utolsó graševina félszáraz volt, de mint tudjuk a szőlőfajta alkalmas a töppedés révén akár magas minőségű édes borok elkészítésére is. Nem szeretnénk kiemelni egy bort sem, mivel a minőség általában nézve is igen jó volt, hozták a fajtára jellemző jegyeket, mégis mindegyik egy kicsit más volt.
Bátran mondhatjuk, hogy a második előadás is jól sikerült, az interaktivitás is nagyobb volt az elsőhöz képest, a legközelebbi alkalomkor talán még ennél is jobb lesz. November 20-án a kékfrankos lesz a téma, Takler Ferenc szekszárdi borász kalauzolásával, jó sztorikból tehát – finom kékfrankosok társaságában – biztosan nem lesz hiány.
A Borszeminárium a Pécsiközgázon program a "A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése”, a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 pályázat támogatásával valósul meg, a Pécs-Mecseki Borút szervezésében, a Pécsi Borozó és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának együttműködésével.