Kérem Várjon!
Cikkek
Erre a rozéra a nap is kisütött
Egy bor: Pécsi Egyetemi Borbirtok NovuM 2020
Ercsey Dániel
2021 January 26.
A rozé általában a nyári teraszok itala, az ember azt képzeli, hogy melegben isszuk, amikor olvad a flaszter és jól esik a fröccs, de nekem mégis a tél közepén, tegnap okozott maradandó élményt egy korty!

Nyitókép: Ercsey Dániel

Tegnap este jó kis online beszélgetésben volt részem, arról győzködtük a nagyérdeműt - legalábbis szeretném ezt hinni -, hogy a lehető legjobb dolog amit tehet, ha beiratkozik a PTE szőlész-borász képzésére. Ebben leginkább az intézet szőlésze és borásza a kompetensek, így részemről maradt a dolog jó oldalának felvillantása, nevesen, ha valaki elvégzi a szakot, majd borász lesz, akkor róla is írok. (Megjegyzem, egy percig sem gondolom, hogy ez ösztönző lenne bárkinek is, ettől függetlenül jó hangulatú program volt, amit leginkább talán az mutat, hogy a betervezett 45 percet majd egy órával léptük túl…)

Fotó: Ercsey Dániel

A beszélgetés része volt a „guminő effektus“ bevetése is, vagyis amíg a leendő hallgatók néztek minket, még azzal is hergeltük a csapatot, hogy az egyetemi borászat borait bontottuk és kóstoltuk, szürcsölve és csámcsogva, hogy milyen jók, persze az is lehet, hogy ez is kedvcsináló, ha beiratkoztok Pécsre egyetemre a borász képzésre, ihatjátok ezeket a borokat vakulásig.

Ami viszont arra késztetett, hogy klaviatúrát ragadjak, az nem más, mint az egyetem kékfrankos rozéja. Meg is lepődtem, hiszen Hevér Laci főborászt nem rozé rajongóként ismerem, de gyorsan kiderült, hogy ezt a bort Karsai Mirjam kolléganőjének köszönhetjük és hát köszönöm is, máris leírom miért.

Fotó: Ercsey Dániel

Pécsi Egyetemi Borbirtok - NovuM rosé 2020 

Az egyetem vicces kedvű borászai szerint FEC9D2 szín, más néven pillecukor, amit a pohárban szabad szemmel is jól látható szénsav tesz egy felvillanásnyi időre füstös árnyalatúvá. Közepesen intenzív illata mentes a tutti-fruttis, édeskés jegyektől, helyette leginkább a ribizli viszi a prímet. Kóstolva feszes szerkezet, könnyed korty, penge savak, a szénsav itt is felbukkan, mögötte friss és üde gyümölcsösség. Nagyon baba, pont ezt várjuk a rozétól itt északon! 86/100 pont

Az egyetemi borboltban gondolom kapható, de meg lennék lepve, ha ezen az áron nem fogyna el pillanatok alatt!