Kérem Várjon!
Cikkek
Egy szőke, két vörös
Újabb dél-tiroli vendégek
zoranka
2010 January 20.

Nemrégiben már beszámoltunk róla, hogy kenszei kolléga eltöltött pár hetet Dél-Tirolban, mert ugye nem csak írunk a borról, de az is érdekel bennünket, ahogy készül, szóval amint hazajött, rögvest csapra is vertünk két bort. Most meg újabb hármat, ezúttal többen kóstoltuk a termést. A pontok magasabbak, hogy miért is? Ítéljék meg egy kattintás után.

 

Südtiroler Sauvignon DOC Gfill Hof 2008

Erőteljes, intenzív, szinte orrba robbanó illatokkal találkozunk a pohárban. Tisztán kivehető az egreses-zöldes illatvilág, némi pezsgő mineralitással. Fajtajelleges, ám nem szokványos, ha értik, mire is akarok gondolni. Amit illatban éreztünk, csak folytatódik kortyban. Tiszta és naturális, jó savak, kerek, széles, szép testtel. Jó savai vannak, dúsak a zamatok - nagyon jó balanszban van az egész bor. A végén jut eszembe: mint egy friss szódás bodzaszörp, szomjoltó, de nem hivalkodó. Határozottan izgalmas fehérbor, a korábban kóstolt fehérburgundinál is érdekesebb, sokrétűbb: friss, de nem könnyed. 86-88 pont közé tesszük.

 

 

 

 

Südtiroler Merlot DOC Huberfeld 2007

A merlot, nos a merlot mondhatjuk csalódás. Talán a leggyengébb az eddig kóstoltak közül, már amit a Kellereigenossenschaft St. Pauls 1907 nyújtott nekünk. Illatában kevés gyümölcsösség. Olyan vörösboros, mondhatja az alsó polcokon edződött borfogyasztó, de mi ettől többet várunk. Elsőre azt sem tudjuk eldönteni, merlot-e vagy cabernet-e? Meleg, alkoholos, paprikás, jellegtelen. Kortyban aztán javít valamennyi, borként fogadjuk el. Erőteljesebb, több hordó-aromával, de érezhető gyümölcsökkel. A vége némileg kesernyés, de ezt ellensúlyozandó nem túl hosszú. Nem hiszem, hogy a fiatalsága okán ilyen, ezt a bort, még ha az alapanyag jó volt is, de valahol útközben rosszul pozícionálták be. 78-80 pont közé sorolta be a köz, nekem biztosan alatta van.

 

 

 

Südtiroler Blauburgunder Riserva Passion DOC 2006

Visszatértünk a tisztasághoz. Ez megint szép, tiszta illatú bor. Nem is akármilyen. Finom, mély fűszeres illatok, gyógynövényekkel és bogyós gyümölcsökkel kiegészítve, komplex és vonzó. Orrban abszolút hozza azt, amit nekem a pinot noir jelent. Színre talán sötétebb, de a fűszeresség, a gyümölcsösség és mellette halványabban az erdő mélysége, a gombás-földes jegyek háttérbeni megjelenése telitalálat. Kortyban sem szerényebb, érlelt, gazdag ízű bor, friss fügével, meggyességgel, feketeribizlivel, pemetefűvel. Friss savak teszik vitálissá, tartalmassága cseppet sem bántó, az egész ízkavalkád nagyszerű harmóniát alkot. Hosszú, fajtajelleges, jó vörösbor. Kedves és férfias. Teljesen lenyűgözött, kevés volt még a praxisomban az ilyen jó pinot noir, főleg idehaza. 88-90 pont.