A két testvér, Johannes és Michael egy évtizedig közösen készítette a családi pincészet borait, Nussberg, Sulz, Kittenberg jól csengő dűlők a stájer borok ismerőinek fülében, de azon túl is. Közben egy testvérpárt vettek el feleségül, éltek boldogan, míg egyszercsak Miachael felfedezte a szlovén Gorca vidékét. Úgyhogy békességben elváltak a testvérek útjai (bár azóta is egy különleges borkollekciót közösen készítenek, arról majd alkalomadtán), csomagoltak és feleségével a szlovén Štajerska vidékre költöztek. Gorca egy kis település Ptuj városa és a horvát határ között félúton, ám gyönyörű vidék.
Itt vásároltak területet, itt alapítottak pincészetet Vino Gross néven és itt készítik boraikat.
Michael Gross az eszéki WineOS borfesztivál mesterkurzusán mondta el, hogy szerinte alapvetően két típusú bor létezik,: amely a terroirt akarja megmutatni és amelyet meghatároz az érlelés módja. Ők a kettő között mozognak, a minimális beavatkozásban, a terroirban és a hosszú hordós érlelésben hisznek. Egy nagyon hiteles fiatalember mutatta be nekünk a borokat, aki hittel és érzelemmel, de szakmaisággal és pózolásmentesen mesélte el a történeteiket, mutatta be a borokat.
Érett, mély, kenyérhéjas, toastos jegyek. Élesztő és némi lie du vin. Dió és pörkölt magvak, jó savak, Olyan pezsgő, amire időt kell szánni, ami nyílik, amivel lehet ismerkedni, ami még úgy is működik, ha picit melegszik a pohárban. 87 pont. 35 €.
Barack, bors, alma, édes gyümölcs, édes citrusok, érett illatok. Gyümölcsös korty, citrusokkal és zöldalmával, natúr, élénk, jó savakkal, egész telt a korty, krémes, nem ül rajta a hordó, de szép egyensúlyban van a bor egésze. 90 pont. 17.50 €
Érett, sima, ráncmentes. Több fűszeresség, érett, szaftos gyümöcsök, kajszibarack és zöldalma, lime és grapefruit. Ásványos-sós jegyek a korty végén. Nagyon szép savszerkezet, élénk és érett egyszerre. Talán még a csúcsán sincs. 92 pont.
Tiszta, natúr illatok. Feszes szerkezet kortyban. Citrusok, pomeló, menta, barack. Egyenes, tudjuk, merre visz a korty, de közben sokat ad. Szép gyümölcs, kis dió, virágok, egyszerre lédús és feszes, némi fanyarsággal, némi sóssággal - a mészmárgán termelt szőlő elegáns és hosszú lecsengésű borokat ad. 91 pont. 45 €.
Nagyon szép állapotában találjuk a bort. Érett gyümölcsök, sárga gyümölcs, citrusok és fűszeresség. Lendületes savak, fémes-sós ásványosság. Ugyanakkor krémes, selymes. Komplex, érett bor, még felfelé ívelő pályán, sok gyümölcs, barack, grapefruit, birs, némi élesztős, pörkölt magvas jegy is felbukkan, Izgalmas, nagy bor. 93 pont.
Natúr illatok és némi SB-tipikus jelleg is felbukkan. Érett korty, jó test, jó sav, kortyban izgalmas, más jegyek, sós, citrusos, füves. Füstölt só, grapefruit, spárga. Herbális-jegyek, élesztő, fehérbors. Nem újvilágias, az biztos. 88 pont.
Ennél egy picit úgy éreztem, hogy túlment a csúcson, től sok érett, érlelt jegy jött, kevés volt az élet, korty krémes. testes, sós-füstös, de az alkoholérzet magas, valahogy nem érezni azt a harmóniát, amit a korábbi borokban. 86 pont.
Diós-mazsolás illat. Aszalványok. Sok cukor, arányaiban lehetne több a savérzet. Nagy anyag, ízgazdag, aromagazdag, hosszú, tartós. Pörkölt cukor. Sűrű trópusi gyümölcsmix. Konzervananász és aszalt papaya. Az SJI=suhi jagodni izbor, ami lényegében TBA. Úgy 400 liter készült belőle, majd egy baleset folytán a nagyja elfolyt. A maradékot élveztük. 90 pont.
Összességében nagyon izgalmas irányt képvisel Michael Gross, a furmint és a terroir nagyon jól állnak a kezében, egyszerre van bennünk ásványos mélység, és fűszeresség, de kedves gyümölcsösség is, amitől ihatóbbá válnak a borok. Nem csak a szikárság, nem csak a komor borok lehetnek nagy borok, ezt nagyon jól mutatja. Ezek után meg kellene látogatni. Végül is nincs messze.