Kérem Várjon!
Cikkek
Egy osztrák borász, szlovén furmintokkal
WineOS, Eszék: 2. rész
Győrffy Zoltán
2022 February 11.
Heinrich Gross 1907-ben vásárolta meg az első szőlőültetvényeit a Witscheiner Herrenbergen, megalapozva ezzel egy máig tevékeny borászdinasztiát. A szlovén határhoz közeli dombokon remek fehérborok születtek, a Falstaff 99, Robert Parker 97 pontot is kiosztott sauvignon blanc-jaiknak. A ma aktív borászgeneráció két fiútestvér, ám mintegy tíz éve az egyik testvér, Michael már Szlovéniában, Ptuj környékén készít borokat. Meséljük tovább a sztorit és mutatjuk a borokat is!

A két testvér, Johannes és Michael egy évtizedig közösen készítette a családi pincészet borait, Nussberg, Sulz, Kittenberg jól csengő dűlők a stájer borok ismerőinek fülében, de azon túl is. Közben egy testvérpárt vettek el feleségül, éltek boldogan, míg egyszercsak Miachael felfedezte a szlovén Gorca vidékét. Úgyhogy békességben elváltak a testvérek útjai (bár azóta is egy különleges borkollekciót közösen készítenek, arról majd alkalomadtán), csomagoltak és feleségével a szlovén Štajerska vidékre költöztek. Gorca egy kis település Ptuj városa és a horvát határ között félúton, ám gyönyörű vidék. 

Itt vásároltak területet, itt alapítottak pincészetet Vino Gross néven és itt készítik boraikat.

Michael Gross az eszéki WineOS borfesztivál mesterkurzusán mondta el, hogy szerinte alapvetően két típusú bor létezik,: amely a terroirt akarja megmutatni és amelyet meghatároz az érlelés módja. Ők a kettő között mozognak, a minimális beavatkozásban, a terroirban és a hosszú hordós érlelésben hisznek. Egy nagyon hiteles fiatalember mutatta be nekünk a borokat, aki hittel és érzelemmel, de szakmaisággal és pózolásmentesen mesélte el a történeteiket, mutatta be a borokat.

Vino Gross Furmint Brut Nature 2013

Érett, mély, kenyérhéjas, toastos jegyek. Élesztő és némi lie du vin. Dió és pörkölt magvak, jó savak, Olyan pezsgő, amire időt kell szánni, ami nyílik, amivel lehet ismerkedni, ami még úgy is működik, ha picit melegszik a pohárban. 87 pont. 35 €.

Vino Gross Gorca Haloze Furmint 2019

Barack, bors, alma, édes gyümölcs, édes citrusok, érett illatok. Gyümölcsös korty, citrusokkal és zöldalmával, natúr, élénk, jó savakkal, egész telt a korty, krémes, nem ül rajta a hordó, de szép egyensúlyban van a bor egésze. 90 pont. 17.50 €

Vino Gross Gorca Haloze Furmint 2016 (magnum)

Érett, sima, ráncmentes. Több fűszeresség, érett, szaftos gyümöcsök, kajszibarack és zöldalma, lime és grapefruit. Ásványos-sós jegyek a korty végén. Nagyon szép savszerkezet, élénk és érett egyszerre. Talán még a csúcsán sincs. 92 pont.

Vino Gross Iglič Furmint 2019

Tiszta, natúr illatok. Feszes szerkezet kortyban. Citrusok, pomeló, menta, barack. Egyenes, tudjuk, merre visz a korty, de közben sokat ad. Szép gyümölcs, kis dió, virágok, egyszerre lédús és feszes, némi fanyarsággal, némi sóssággal - a mészmárgán termelt szőlő elegáns és hosszú lecsengésű borokat ad. 91 pont. 45 €.

Vino Gross Iglič Furmint 2016 (magnum)

Nagyon szép állapotában találjuk a bort. Érett gyümölcsök, sárga gyümölcs, citrusok és fűszeresség. Lendületes savak, fémes-sós ásványosság. Ugyanakkor krémes, selymes. Komplex, érett bor, még felfelé ívelő pályán, sok gyümölcs, barack, grapefruit, birs, némi élesztős, pörkölt magvas jegy is felbukkan, Izgalmas, nagy bor. 93 pont.  

Vino Gross Colles Sauvignon Blanc 2015 (magnum)

Natúr illatok és némi SB-tipikus jelleg is felbukkan. Érett korty, jó test, jó sav, kortyban izgalmas, más jegyek, sós, citrusos, füves. Füstölt só, grapefruit, spárga. Herbális-jegyek, élesztő, fehérbors. Nem újvilágias, az biztos. 88 pont.

Vino Gross Colles Sauvignon Blanc 2013 (magnum)

Ennél egy picit úgy éreztem, hogy túlment a csúcson, től sok érett, érlelt jegy jött, kevés volt az élet, korty krémes. testes, sós-füstös, de az alkoholérzet magas, valahogy nem érezni  azt a harmóniát, amit a korábbi borokban. 86 pont.

Vino Gross SJI Furmint 2013

Diós-mazsolás illat. Aszalványok. Sok cukor, arányaiban lehetne több a savérzet. Nagy anyag, ízgazdag, aromagazdag, hosszú, tartós. Pörkölt cukor. Sűrű trópusi gyümölcsmix. Konzervananász és aszalt papaya. Az SJI=suhi jagodni izbor, ami lényegében TBA. Úgy 400 liter készült belőle, majd egy baleset folytán a nagyja elfolyt. A maradékot élveztük. 90 pont.

Összességében nagyon izgalmas irányt képvisel Michael Gross, a furmint és a terroir nagyon jól állnak a kezében, egyszerre van bennünk ásványos mélység, és fűszeresség, de kedves gyümölcsösség is, amitől ihatóbbá válnak a borok. Nem csak a szikárság, nem csak a komor borok lehetnek nagy borok, ezt nagyon jól mutatja. Ezek után meg kellene látogatni. Végül is nincs messze.

banner