Kérem Várjon!
Hírek
CMB 2024 rozé eredmények
Bori
2024 March 28.

Itt vannak a világ legnagyobb rozé borversenyének az eredményei! A verseny a múlt héten zajlott a horvátországi Splitben.

A rozékra szakosodott versenyen 3 napon át, 60 bíráló értékelte a beküldött 1205 mintát. A szigorú zsűri 13 bort talált méltónak a nagyarany éremre, emellett 168 aranyérem és 211 ezüstérem született, vagyis a benevezett borok 32.5%-a kapott érmet, ezzel a CMB borverseny közelít a világ legszigorúbb szabályozásához, amit az OIV alkotott meg és aminek minden Vinofed versenynek (a CMB nem Vinofed tag) is eleget kell tennie, miszerint a benevezett borok csupán 30%-a kaphat érmet. Árnyalja a képet, hogy a 4 versenyre (rozé, pezsgő, édes, egyéb) szétválaszolt CMB magára egy versenyként tekint, így az év végén érdemes összevetni a négy verseny részeredményeit, hogy megtudjuk, végül a benevezett borok hány százaléka kapott érmet.

A részletes eredménylistát itt lehet elérni, mi csak szemezgetünk az érdekességekből.

A 6 revelation trophy-ból 5 a nagy bortermelő országokból származik (1 olasz, 1 francia, 1 spanyol, 1 francia pezsgő, 1 portugál pezsgő), de a hatodik nem más, mint a romániai Crama Hermeziu busuioaca de Bohotin nevű szőlőfajtából készített C’est Soir névre keresztelt félédes rozéja.

Az osztrák Stájerország négy arany és két ezüstéremmel is gazdagodott a versenyen. Bulgária 1 arany és 2 ezüst, Horvátország rendezőként 8 arany és 10 ezüst, Csehország 1 arany, Moldova 4 arany és 2 ezüst, Románia 1 nagyarany 7 arany és 10 ezüst, Szlovákia 1 ezüstéremmel gazdagodott.

A magyar eredmények:

Aranyérmes lett az etyeki Haraszthy pincészet 2023-as pinot noir rozéja. Ezüstérmet nyert a villányi Streit-Zágonyi pincészet Blue Franc 2023 kékfrankos rozéja és a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok 2023-as rosé bora.

A díjazottaknak gratulálunk, reméljük, hogy mind a júniusban Mexikóban megrendezésre kerülő vörös-fehér, mind pedig a júliusban Szardínián tartandó pezsgőversenyen egyre több magyar mintát köszönthetünk, az ősszel esedékes édesboros versenyről nem is beszélve!