Kérem Várjon!
Cikkek
Az egyik legjobb vörös sor
Keddi kóstoló 2015/2, 2. rész
zoranka
2015 February 04.

Ha visszagondolok, mikor is volt legutóbb keddi kóstolón ilyen jó vörös sor, hát nem is tudom. Egyszer a Winespirationben, persze akkor olyan kevesen voltunk, hogy könnyebben tuningoltuk fel magunkat, a borokat. De most tucatnyian ültük körbe az asztalt, elég különböző népek, más szemlélet, más ízlés, de kóstolt mindenki borokat, nem is keveset, ennyi közös. És igen, eljutottunk a 90 pontig, érdemes továbbolvasni.

Gere Tamás Villányi Portugieser 2014

Egyszerű, kissé savanyúmeggyes illat, van benne friss gyümölcsösség, van benne korrekt savháttér, csak a tartalom, a korty érzete, az oportó szíve, az most nem igazán található meg benne. Korrekt, de vékony, a palackban még talán picit fejlődni is tud, a bizalom jele 80 pont, ***(-)

Lelovits Tamás Meglepetés Villányi Kékfrankos Válogatás 2012

Valóban meglepetés. Az illata szép, összetett: okosan használt és jó minőségű hordó visz bele pluusz fűszerességet. Kókusz, vanília, nem túlzó, mert inkább az érett kékfrankos jön. Kortyban jó arányok várnak, szép bor, elég hosszú, kicsit rumos szaloncukrosba fut a vége. 87 pont, ****

Mészáros Pál Szekszárdi Pinot Noir 2012

Korrekt, tiszta illat, viszont kevés díszítő elem. Az a bor, amit jól elkészítettek, csak nem jól választották meg a szüretet, így kevés benne a pinot noir, több benne a délies vörösboros jegy. Érett, túlérett gyümölcsökkel teli kosár, kissé poros pokrócon terülünk el, nézzük a fákat a fejünk fölött, érezzük a nap melegét, vastag a korty, kissé nehézkes, altat. 82 pont, ***

Ruppert Ákos Villányi Pinot Noir 2012

Elsőre is elég vibráló, ráadásul szépen nyílik, elsőként hordófűszeresség jön belőle, de a bogyósok is, sőt meggy és érett, kissé lekváros málna. Kortyban gazdag, van itt is bogyós gyümölcs, van kis lekvár, némi aszalt áfonya. De az arányok rendben vannak, a fűszerek, a szerecsendió, kis ánizs, a világosra pörkölt kávé teszik izgalmasabbá. Még bőven fejlődőképes, de már most is élvezet. 90 pont, *****

Mészáros Pál Szekszárdi Merlot 2012

Illatában vanília és kakaó, némi tejcsoki. Kortyban kicsit erős a tanninérzet, de kevesebb a gyümölcsösség, némi szilva és szeder jön a kakaóporos vonal mellé. A korty lehetne szélesebb, mélyebb, kedvesebb, de van benne élvezeti érték. 85 pont, ****

Vylyan Villányi Merlot 2011

Egy igazán krémes, dorombolós merlot, amiben ugyan kicsit több hordó van, kicsit izmosabb, és az alkoholérzet is megjelenik, de az édes krém, a kakaó, az étcsoki selymesebbé teszik a zamatokat. Érett gyümölcsök, málna, grillázsba forgatva. Sima, jó textúra, kellemes a korty vége s, hosszasan marad az íze. 88 pont, ****

Bene László Pécsi Merlot 2008

Tiszta, még mindig elég gyümölcsös illat, jó anyag, a szerkezete nagyon korrekt, jól tartja magát, van benne energia, kraft, tisztaság, jóleső belekortyolni. Nem nagy bor, nem különösképpen komplex, de van benne annyi csibészség, hogy szimpatikussá váljon, ha nem is első, de második kortyra mindenképp. 85 pont, ****

Linbrunn Villányi Syrah 2013

Jön belőle a dél illata, a fűszerbokréta, a piros gyümölcsök, erőteljes, intenzív, a korty is gazdag, jó gyümölcsösség érződik, amit feketeborsos fűszeresség és grapefruitos citrusosság tesz izgalmasabbá. jó anyag, bár még nagyon fiatal. 87 pont, ****

Lelovits Tamás Villányi Syrah 2012

A syrah erőteljesebb, vastagabb, melegebb érzetű változata. Bogyós gyümölcsök, feketebors, csokoládé. Kortyban pluszban némi dohány, krémes korty. Izgalmas, rétegzett, tartalmas bor, még bőven bevállalható érlelési potenciállal. 88 pont, ****

Vylyan Villányi Syrah 2011

Az illatában először némi szőrmés jegy bukkan fel, aminek nagy része kiszellőzik és az áfonyás, szedres, boros ízháromszög mentén visz végig a kortyot is. Szájban kicsit kakaóporos, kicsit húsos, van benne érett gyümölcs és déli fűszer,  összességében jó struktúrával bíró bor. 86 pont, ****

Mészáros Pál Szekszárdi Cabernet Franc 2012

Viszonylag egyszerű szerkezetű, kicsit ress, bár korrekt illatú, friss franc. Illatában feketeribizlis, szedres, kortyban kevesebb a gyümölcs, picit szárít a korty. Jön egy kis fűszerpaprika, határozottabb a  tanninérzet. 84 pont, ***+

Vylyan Villányi Cabernet Franc 2011

A cabernet franc teltebb, vastagabb verziója, ahol azonban még mindig megjelenik egy egyedi, majdhogynem virágos parfüm a hordó felett, ahol az áfonya, a szeder, a feketeribizli van az ánizs, a szegfűszeg és a grillázs felett. Komplex anyag, több hordó, de finoman, nincs szárítás, jönnek a bogyósok, a csoki, a szederlekvár, jó anyag, még bőven fejlődhet. 89 pont, ****+

Eberhardt Pincészet Mohácsi Cabernet Franc 2012

Nem túlbonyolított, viszont így fiatalon is élvezhető. Viszonylag egyszerű struktúra, jó alap cabernet franc, amiben van csoki, van gyümölcs, hozza a fajtajegyeket és hozza a déli zamatokat. Még talán korai bontani, érdemes eltenni, akár csak pár hónapra is a palackokat. 85 pont, ****

Ruppert Ákos Villányi Cabernet Sauvignon 2012

Egész intenzív, kávés-csokis aromatikával nyit, egész izgalmas, fűszeres édesérzettel találkozunk benne, jó a gyümölcsössége is. Kicsit lekvárosba megy át a végére az áfonya és a szeder, e jól áll neki a beleolvadó csokoládé is. jó anyag, jó hordó, kis kesernye a végén, de ez egy jó bor. 86 pont, ****

Vylyan Villányi Cabernet Sauvignon 2011

Alapjában véve úgy fiatal ez a bor, hogy éppen az érett, masszív, erőteljes jegyek mutatják ezt. Még nagyon intenzív, még nagyon robbanékony, egyszerre van sok belőle, édesebb fűszerek ízesítik, kortyban már ott a dohány, az aszalt szilva, a szeder és a pörkölt kesudió. Jó hordó, egy leheletnyi animalitással keveredve. Ha eltelik pár hónap, akár év és lecsillapodik, nagyobb lesz az egyensúly és az elegancia, de már most is 87 pont, ****