Kérem Várjon!
Cikkek
A legnagyobb kékfrankos teszt
Osztrák-magyar kékfrankosozás
Győrffy Zoltán
2021 March 25.

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első 2021-es tematikus bortesztjének főszereplői a kékfrankosok voltak. Az első ötletünk egy magyar megmérettetés lett volna, de grazi kollégánk, Jakab Tamás beizzította burgenlandi kapcsolatait és a tesztre végül minden előzetes elvárást meghaladóan 112 bor érkezett be, 57 magyar, valamint 55 osztrák bor indult.

Nem túl gyakran esik meg, hogy egy nagy merítésű osztrák-magyar kékfrankos-teszt jöjjön össze. Már sok-sok éve kóstolgatjuk a kékfrankosokat, igazi pannon vörös, a mi fajtánk, mondják ezt sokan a Kárpát-medencében, de arra, hogy ennyi kékfrankos összegyűljön, még nem volt példa.

Minden bort legalább kétszer kóstolt meg a zsűri, több napon át zajlott a kóstolás, az első napon minden bor sorra került, majd kisebb egységekben visszakóstoltak minden egyes tételt, új palack nyitásával.

A végeredmény rövid értékelése: a kékfrankosban hatalmas potenciál van, amit idehaza még kevésbé tudunk kihasználni, mint azt Ausztriában teszik. Vannak nagy borok, izgalmas borok, útkereső pincészetek és bevált stratégiák, sok arcát tapasztaltuk meg a fajtának, és többségében nem kellett csalódnunk. A legeredményesebb magyar borvidék Szekszárd lett.

A ponthatárt ismét az ezüstérmet jelentő 80+ pontnál húztuk meg, ezt a minimum elvárást 84 bor teljesítette, 44 osztrák és 40 magyar tétel jutott a zsűri szerint a limit fölé.

A nevezettek közül ezúttal 60 bor került be a 86 pont felettiek társaságába. Ezekről a borokról leírás is született. A 80 pont felettiek csak listában jelennek meg, ezeket a borokat is ajánljuk értelemszerűen - 80 pont felett már minden bort bátran kóstolunk, azzal örömmel kínáljuk vendégeinket, mindegyik bor vállalható tétel.

A Pécsi Borozó tematikus tesztje magyar nyelvű pdf-kiadvány formájában innen tölthető le, míg a teljes anyag angol nyelvű fordítása a WineSofa közép-európai boros portálon érhető el.