Kérem Várjon!
Cikkek
20+1 év barátság
Gere & Weninger visszatekintés
Wéber Tamás
2013 August 21.

Gere Attila 1992 februárjában kizárta panziójából Franz Weningert... És így indult egy barátság, majd egy azóta is virágzó szakmai kapcsolat. A kissé bulváros felütés után azonban hadd következzék 20+1 érv a Gere & Weninger Pincészet mellett.

Amikor az osztrák borász a kilencvenes évek elején úgy döntött, hogy burgenlandi és soproni pincészete mellett egy délebbi fekvésű borvidéken is birtokot épít, a villányi polgármester segítségét kérte, hogy mutassa be pár helyi borásznak. Ezek között volt Gere Attila is, aki ekkor már a borászat mellett egy kis panziót is működtetet. 1992 februárjában, egy hideg téli éjszakáján a Gere Panzióba visszatérő borász nem tudta kinyitni a panzió ajtaját, ugyanis véletlenül egy szobakulcsot kapott a bejárati kulcs helyett. A tulajdonosok épp nem voltak a közelben, így csak a szerencsén múlt, hogy végül is az egyik lakó meghallotta és beengedte a fagyoskodó vendéget. Mindezek ellenére a hasonló gondolkodás és szakmai elkötelezettség közel hozta egymáshoz a két szakembert és két hónappal később már barrique hordókkal állított be a villányi borászatba Franz Weninger.

Az évfordulót egy családias hangulatú, szűkebb baráti körben megtartott vacsoraesttel ünnepelték a Gere Mandula étteremben, ahová a Pécsi Borozó is meghívást kapott. A hivatalos program kezdete előtt fotósunk, Csortos Szabolcs a villányi szőlőhegyen még elkészítette annak az emblematikus fotónak a mai párját, amely a pincészet megalakításának évében készült. Ezt követően a két borásszal és barátaikkal végigkóstolhattuk a  Gere & Weninger Pincészet zászlóshajójának tekinthető cabernet franc borokat a kezdetektől napjainkig. A közös emlékek felidézésén túl, azért igyekeztünk a borokra is odafigyelni.

                                                                                                               Fotók: Csortos Szabolcs

1. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 1995

A 18 éves bor színén már látszik, hogy nem friss borról van szó, érett vörös, barnás tónusokkal. Ízében sem a friss gyümölcsök jellemzik, inkább az aszalt szilva, kis csokoládéval. Szép savak tartják még életben a pincészet legidősebb cabernet franc-ját.

2. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc  1996

Az esős, elég nehezen teljesítő évjárat bora már sokat vesztett hajdani markáns vibrálásából, kicsit már elfáradt, nem túl testes bor. Erőteljes savérzetet zöldes jegyekkel kísérik.

3. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 1997

Nagyon száraz, meleg év terméséből készült bor, amelyben kicsit szárító tannin, háttérben még jönnek a gyümölcsös aromák, de nem túl szofisztikált bor, most nincs a csúcson.

4. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 1999

Nagyon meleg érzetű bor, mély, aszalt gyümölcsös jegyekkel. Datolya, füge, szilva. Nagyon szép, kerek, érett bor, érdemes kóstolni.

5. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2000

Nagyon fiatalnak tűnő bor, már színében is. Illatában is nagyon intenzív, ánizsos szedres, szilva és áfonya. Jó savgerinc, szikár struktúra, némi gyümölcsdísszel. Nyílt és gazdag. Az egyik legszebb a sorban.

6. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2002

Szép savak kísérik ezt a nagyon lesimult, kerek, gyümölcshangsúlyos bor. Ahogy nyílik egyre izgalmasabb illat: grillázs, szilva, erdei gyümölcsök.

7. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2003

Kis bőrösséggel nyit, érett, meleg hatású bor. Már illatában is erőteljesebb hordófűszerezettség. Kissé magas alkohol, nem kevés tannin. Fajtajelleg a háttérben.

8. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2006

Az illatában és ízében is nagyon vibráló bor.  Feketebogyós gyümölcsök kis karamell. Erőteljes, de arányos; érezni benne az érlelési potenciált.

9. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2007

Meggyes olajos magvas, meggymagos ízek, a korty tartalmas, mély, rétegzett és intenzív. A zárásban kellemes pörkölési aromákkal búcsúzik.

10. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2008

Illata tiszta gyümölcs: meggy, áfonya. Ízében  összetettebb kávés, mentás, meggy és málna. Tannin még erőteljesen húz. Nagy test, jó arányok, de még rakoncátlan bor.

11. érv: Gere & Weninger Cabernet Franc 2009

Már jelen állapotában is nagyon késznek ható bor. Szilva, zöldfűszerek jönnek illatban, és ízben is ezek dominálnak. Vastag, jól megkomponált bor, nagy érlelési potenciállal.

12. érv: Weninger Soproni Cabernet Franc 2006

A Weninger család balfi ültetvényéről származó cabernet franc, sokkal hűvösebb a villányi franc-oknál. Sokkal inkább a fűszerek dominálnak. Menta, ánizs érződik már illatában is, ízében mindezt tisztán meggyes-áfonyás aromák kísérik. Izgalmas, vibráló bor, más iskola.

Ezután egy rövid pihenőt kaptunk csak és már kezdődött is az ünnepi vacsora, amit a Csillagvölgy Pincészet, Gere Attila Pincészete és a Gere & Weninger Pincészet boraira komponált a Pauli Zoltán vezette konyha.

13. érv: Római köményes pirított zöldségek, friss joghurttal és paprika espumával / Csillagvölgy Pincészet Sauvignon Blanc 2012

Az erőteljes kömény és paprika íz, valamint a ropogós zöldségek szépen harmonizáltak a bor üde gyümölcsösségével.

14. érv: Töltött paprika "sushi" zelleres Frici granitával, paradicsomvízzel / Gere Attila Fehér Frici 2012

A hideg paradicsom víz igazi felüdülés a nyári melegben. A sushi izgalmas összetett ízvilága kicsit a fehér habzóbor fölé nő.

15. érv: Tatár trió: narancsos olíva-, kapribogyós-szarvasgombás marha-, és Tasman-borsos őszibarack nektár / Weninger&Gere Pinot Noir 2009

A trió a pinot összetett ízvilágát emeli ki: húsos-földes, citrusos-olajos és borsos-gyümölcsös. Külön-külön nem mindhárom étel kiemelkedő, de együtt kóstolva és a borral kísérve nagyon szép az összhang, itt érződik igazán, hogy a borhoz készült az étel.

16. érv: Jércemell supreme, kávémártással és Szent Jakab kagyló mogyoróvajjal és karfiol textúrákkal / Gere Attila Olaszrizling 2012

Az egyik legszebb és legfinomabb fogás, amit az utóbbi időben kóstoltam.  A kagyló állaga kiváló, a csirkecomb egyszerre ropogós és lágy. A mártás nagyon ízletes, de egyáltalán nem tolakodó. Nekem egyedül a golyócska tűnik kicsit „jellegtelennek” a tányéron. A bor mintha a része lenne – körülöleli és kiegészíti az ételt. Tökéletes egyensúly.

17. érv: Serpenyős kacsamáj zölddióval, földimogyorós kávémártással, balzsamos hagymalekvárral és lyoni túrógombóccal / Weninger&Gere Phoenix Cuvée 2007

Az étel nagyon összetett ízvilággal bír: sós-édes-savanykás egyszerre. Az állagok is nagyon sokrétűek: lágy, omlós libamáj, krémes kávémártás, ropogós zölddió és morzsaágy. Számomra itt volt a legdisszonánsabb az étel-ital párosítás, a bor nem tud mit kezdeni az összetett ízvilággal.

18. érv: Variációk szeder, csokoládé és kávé témára / Gere Attila Solus 2008

A créme brulée kávéscsészében érkezett nagyon szép krémes állaggal, kellemes kávés ízzel, roppanós karamellel a tetején. A csokoládétorta édes-kesernyésségét jól kiemelte szeder savassága.

19. érv: Én a Solust külön - a desszert után önálló „fogásként” - tudtam igazán élvezni. A bor nagyon fiatal még, nagyon intenzív, vibráló. Szilva, szeder és kávé jellemzi a kortyot, amelyet étcsokis, szilvalekváros ízek mélyítenek.

20. érv: A családias hangulatú vacsora végén a magyar jazzélet egyik legkiválóbb formációja, a Balázs Elemér Trió koncertje zárta az estét. Balázs Elemér számomra az egyik legkedvesebb magyar jazz-zenész. Intim hangulatú, a klasszikus jazz klubok hangulatát idéző koncertjük Tim Ries amerikai szaxofonos profi játékával kiegészülve tökéletes zárása volt a hajnalig tartó ünnepségnek.

+1. érv: Az est zárásaként a Cabernet Franc Selection borospalack alakú tortát a két borász közösen vágta meg. A nap folyamán egyértelműen kiderült, hogy a két borász nem csak a szakmáján keresztül, de magánemberként is képes hosszú távon együttműködni, és egy immár két évtizedes barátságot tovább ápolni. És, ha a közös munkájuk gyümölcse továbbra is a szép borokról fog szólni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy még sok hasonlóan nívós ünnepségben lesz még részük.

Legolvasottabb
Legfrissebb
banner
Programajánló
2021. Szeptember
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
2021. 09. 17. 8:30 - 2021. 09. 19. 17:00
PTE SZBKI Szentmiklóshegyi telephely Pécs, Szentmiklóshegy
18
2021. 09. 17. 8:30 - 2021. 09. 19. 17:00
PTE SZBKI Szentmiklóshegyi telephely Pécs, Szentmiklóshegy
19
2021. 09. 17. 8:30 - 2021. 09. 19. 17:00
PTE SZBKI Szentmiklóshegyi telephely Pécs, Szentmiklóshegy
20
21
22
23
24
25
2021. 09. 25. 13:00 - 23:00
Mecseknádasd, a rejtőzködő borfalu Mecseknádasd, Mecseknádasd
26
27
28
29
30