Kérem Várjon!
Cikkek
Te tudod, hogy mit iszol?
Ercsey Dániel
2021 November 25.

A Mitiszol? organikus borait kóstoltuk meg Kató Andrással, akivel egy kicsit el is beszélgettünk erről a műfajról…

A nyitókép Ercsey Dániel fotója

Kató András régi motoros a szakmában, még a legendás Borbarátnál kezdte az ipart, Alkonyi László vigyázó tekintete mellett, hogy aztán az országban elsőként ráérezzen az organikus borok nyújtotta örömökre és egyben megnyissa a szép emlékű Terroir Clubot, ahol először lehetett ilyen tételeket beszerezni.

Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, a Terroir Club is már a múlté, de lett helyette Mitiszol, ami viszont felkeltette egy nagyobb cég, a Chef Market figyelmét, így némi fuzionálás után (értsd a Chef Market felvásárolta a Mitiszolt) a brand maradt, de megnőtt a logisztikára és marketingre fordítható összeg.

A kóstolót a Klauzál téri vásárcsarnok emeletén tartották (fotó: Ercsey Dániel)

Ezzel együtt nekem úgy tűnik, hogy az új tulajdonos sokkal jobban ügyel a cash flow-ra is, mi mással lehetne megmagyarázni a www.mitiszol.com oldalon feltűnt bődületes akciókat, ahol olyan legendás borokat lehetett jó áron beszerezni, mint Demeter Zoltán vagy éppen Takács Lajos régebbi tételei. (Nem tudom, hogy most mi a helyzet a honlapon, én magam a múlt héten vásároltam be ezekből a borokból.) A sztorihoz hozzá tartozik, hogy Kató András az ezt firtató kérdésemre úgy válaszolt, hogy kizárólag azokat a borokat árulták/árulják akcióban, amelyeket ő megkóstolt és már túl vannak az elérhető csúcsukon.

Ami a Chef Market / Mitiszol? brandet illeti, Kató András továbbra is viszi az üzletet mint borbeszerző, idén először kiállítottak a Budavári Borfesztiválon is, de nem is szaporítom a szót, nézzük mit mondott erről (és még sok minden másról, többek között az organikus és a natúr bor definíciójáról) András a Lecsengés kamerájának:

Ami pedig a kóstolót illeti, igazán izgalmas sort sikerült összeválogatni, lássuk hát:

Azienda Fidora Prosecco DOC Extra Dry

A birtok 1974 óta organikus, tehát nem ma kezdték az ipart. Illatában enyhe élesztősség, körte és őszibarack. Kóstolva édeskés, a körte uralja az ízképet, a test könnyed, elegáns savakkal és hosszú lecsengéssel. Szerethető! 87/100 pont

Királyudvar Henye pezsgő 2017

Illatában érett mandarin, pici gyurma, narancshéj. Kóstolva rusztikus és oxidált, közepes testtel, kekszes aromákkal, karcos savakkal, reszelt almával és kesernyével a lecsengésben. 84/100 pont

Weingut Eymann riesling classic 2020

Közepes citrom szín. Az egyébként visszafogott illatban fehér virágok, körte, pici gyurmás jegy. Kóstolva élénk savak, sok citrus, pici élesztősség, csontszáraz hangulat. Maszkulin, mégis elegáns. 87/100 pont

Bott Teleki 2019

Halvány arany szín. Illatában barack, virágpor, gyurma és fehér virágok. Kóstolva kerek savak, közepesnél nagyobb test, pici vaj, kukorica, vanília, körte és még több vanília, a korty végére a hordó teljesen átveszi ízben az irányítást. Furcsa, eddig erre a pincére ez nem volt jellemző. 86/100 pont

Somlói Apátsági Pince juhfark 2019

Közepesen mély citrom szín és fűszeres, bazaltos, aszalt gyümölcsös illat. Nagy test, élénk savak, minerális karakter, a lecsengésben gyönyörű aszalt gyümölcsökkel és egy rafinált sóssággal, ami hosszan elkísér. Csodálatos! 90/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Losonci pinot noir 2019

Közepes rubin szín. Illatában málna, meggy és avar, eddig klasszikus pinot noir hangulat. Kóstolva közepes test, élénk savak, málna és kesernyés-tonikos szőlőtannin, a közepesnél hosszabb lecsengésben sok fekete cseresznyével. 87/100 pont

Chateau Musar Hochar pere et fils 2018

Klasszik Bordeaux hangulat, sötét rubin színnel és csúzos-füstös komplex illattal. Szájban sok fiatal tannin, magas alkohol, dohány és cédrus, fekete bogyós gyümölcsök és feszes szerkezet. Fiatal még, de biztosan hosszan érlelhető. 89/100 pont

Wassmann cabernet franc 2016

A biodinamikus nagyágyú Villányból. Mély, feketébe hajló szín és rendkívül vonzó, szedres-áfonyás illat. A test nagy, de az alkohol moderáltnak hat, a savak pedig rendkívül élénkek, ami meglepő és nagyon szerethető! Az ízképet azonban a fás jegyek, a friss és nedves fa és kevés füst vezetik, a gyümölcsök csak a lecsengésben kapnak erőre. 87/100 pont

Pelle Zsófia cuvée 2018

Száztíz gramm cukor akár sok is lehetne, de ebben a borban nem válik uralkodóvá! Halvány arany szín, klasszikus aszalt gyümölcsös illat. A test közepesnél nagyobb, vibráló savakkal, jó arányokkal és pici kesernyével a szinte végtelen lecsengésben. 90/100 pont