Kérem Várjon!
Hírek
Szokatlanul erős mezőnyből kerültek ki az idei VinAgora borverseny díjazottjai
Bori
2024 May 10.

Több hónapnyi előkészület után, idén is gördülékenyen, probléma nélkül zajlott a 25. VinAgora Nemzetközi Borverseny. Több szempontból is különlegesnek számít az idei megmérettetés, beleértve a borok minőségét, azaz a rendkívül erős mezőnyt, a zsűri összetételét és a kivételes hangulatot a negyed évszázados, jubileumi alkalom megünneplésének köszönhetően. A 25 éves tapasztalat a szervezők kezében rutinnak tűnhet, azonban a folyamatos megújulás, a trendek követése évről évre friss lendületet ad a munkájukhoz.

Hazánk borversenye minden szempontból minőséget képvisel a nemzetközi normáknak megfelelően. A pontos, precíz előkészületi munkálatokon túl elengedhetetlen az innovatív technológiai háttér a VinAgora alapvetően magas színvonalának megtartásához. A Borkult által fejlesztett WineCompass borbíráló szoftver megbízhatósága, komplexitása és pontossága kiemelt szerepet tölt be az eredmények hitelességében. A tableteken történő borbírálat során a zsűri mentesül minden papíralapú adminisztrációtól, lehetővé téve a bor egyszerű, pontos és gyors beazonosítását, elemzését és értékelését. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a program legújabb, még inkább felhasználóbarát verzióját használták idén a zsűritagok. A borok egyéni értékeléseinek összegyűjtését, átlagolását majd a pontszámok összesítését a rendszer azonnal, hiba nélkül végezte el.

Minden borverseny kétségkívül fontos és nélkülözhetetlen a borágazat fejlődéséhez, viszont érdemes megjegyezni, hogy a versenyek szabályzata különböző szempontrendszerek szerint lettek kialakítva. A VinAgora a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján zajlik, így hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyként tartják számon. A VinAgorán minden pohárba töltött bor elismert hazai és külföldi borászok áldozatos és elhivatott munkájának gyümölcseként bontakozott ki, melyekhez a bírálók egységesen, ugyanazzal a tisztelettel álltak hozzá. Azért, hogy ez gond nélkül megvalósulhasson, a 6 fős bizottságok munkáját tapasztalt koordinátorok segítették a minták megfelelő előkészítésével. A borok nyitása, hőmérsékletének folyamatos monitorozása, a sorszámok ellenőrzése, vörösborok levegőztetése, a palackok fekete zsákba rejtése, a felszolgálók irányítása és a bizottságok elnökeivel való kommunikáció mind a koordinátorok felelősségi körét alkotta, és a verseny színfalak mögötti munkájának szerves részét képezte.

Idén kiemelkedően erős mezőnyből kerültek ki a szakmai zsűri által éremmel díjazott borok. Az éremkiosztás szabályainak köszönhetően csak a nevezett minták 30%-a részesülhet nagyarany, arany- vagy ezüstéremben, azonban ezek megoszlását a végső pontszámok határozzák meg. Idén a végleges ponthatárokat kivételesen magasan kellett meghúzni, ezért az aranyérmes borok száma drasztikusan nőtt, ami egyben azt is jelentette, hogy az ezüstérmeké jelentősen csökkent a tavalyi eredményekhez képest. Figyelemreméltó, hogy a csendes vörösborok kategóriájában rendhagyó módon egyáltalán nem született ezüstérem, ezzel fordított arányban az aranyérmek száma viszont nőtt, így e kategória borainak egyharmada a dobogó tetején végzett.

Lássuk az eredményeket

Több száz minta várakozott, hogy a palackból a pohárba öntve elnyerje a zsűri tetszését. 14 különböző országból összesen 877 bort neveztek a versenybe, melynek háromnegyed része hazánkból származott. Az aranyérmek megoszlása is ugyanebben az arányban alakult, így ezek 25%-át külföldi borok vitték haza. A mezőny magas színvonalát tükrözi a kiosztott aranyérmek sokasága az összes éremhez képest. A zsűritagok idén a nevezett borok 23 %-át arany- és mindössze csak 6%-át taksálták ezüstre. A véglegesített ponthatárok értelmében 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30%-ot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően. A borok eredményei alapján számos különdíj is gazdára talált.

Jöjjenek elsőként a különböző főkategóriák legjobb borait, vagyis a Champion díjas tételek:

Csendes fehérborok kategóriája: J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023

Csendes rosék kategóriája: Font Pincészet – Font Cabernet Sauvignon rosé 2023

Csendes vörösborok kategóriája: Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Pezsgők kategóriája: Szentpéteri Borpince – Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021

Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Hangavári Borászat – Tokaji Furmint késői szüretelésű 2021

Botrytisálódott borok kategóriája: Babits Borászat – Babits Tokaji 6 puttonyos Aszú 2019

Gyöngyözőborok kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Jóbarát gyöngyözőbor 2023

A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással. Hatalmas öröm, hogy 2022 óta idén újra Champion díj kerülhet kihirdetésre a gyöngyözőborok kategóriájában egy kiváló, friss és üde borkülönlegesség megtestesítőjeként. Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)

Idén a legjobb magyar fajtaborok:

Cabernet franc: Stier Pincészet - Villányi Franc Super Premium 2019

Kékfrankos: Vylyan Pincészet - Kékfrankos 2022

Irsai Olivér: Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Irsai Olivér 2023

Cabernet sauvignon: Garai Pincészet - Täuninger Cabernet sauvignon 2020

Olaszrizling: Herold Pince - Liebling Olaszrizling 2020

Chardonnay: Herold Pince - Saci Chardonnay 2023

Merlot: Herold Pince - Vinori Merlot 2019

Rajnai rizling: Palik Pincészet - Rajnai Rizling 2022

Sauvignon blanc: Szöllősi Pincészet - Sauvignon blanc 2023

Syrah: Maul Zsolt Prémium Winery – Démon 2020

Furmint: Grand Tokaj Borászat Terroir Selection Szarvas Furmint 2021

Pinot Noir: Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Pinot Noir 2022

Amennyiben egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, melyet idén az alábbi borok érdemeltek ki:

Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – St Andrews Chardonnay 2022

Best of Brazil: Don Guerino – Monteolivo 2023

Best of France: Mas du Novi - Le Chemin de No(s) Vi(es) 2019

Best of Italy: Cantine Torrevento - Primaronda Castel del Monte DOC Rosato 2023

Best of Slovakia: Pivnica Čebovce - Müller Thurgau neskorý zber 2023

Best of Spain: J. García Carrión - Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023

A 25. jubileumi VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos különdíj is gazdára talált:

Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészetnek”: Herold Pince (Pannonhalmi borvidék)

A Hovány Csoport különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára: Rappay József, Schieber Borászat (Szekszárdi borvidék)

A Vince Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára: Ifj. Hörcsik Richárd, Tokaj-Portius Borászat (Tokaj-hegyaljai borvidék)

A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára: Riczu Bor- és Vendégház - Villányi Franc 2019 (Villányi Borvidék)

Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára: Fritz Borbirtok (Szekszárdi borvidék), Royal Tokaji Borászati Zrt. (Tokaj-hegyaljai borvidék)

A Bóna Labels különdíja a „Legkreatívabb és legkifejezőbb öltözetű palack” számára: Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Hemina fehér 2021 (Pannonhalmi borvidék)6

A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ebben a négy kategóriában a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.