Nem könnyű téma a cirfandli, nekiálltam már sokszor. A kadarka sem könnyíti meg a dolgot. De minden palack új reményt hordoz. Két palackot kaptam a Pécsi Egyetemi Borbirtokról, ezek a borok már Ipacs-Szabó István főborász keze nyomát viselik.
Az illatában elsőre egyszerre volt osztrák és pécsi, volt benne valami penge, valami nagyon direkt körtés-birses, de aztán meg átfordult pécsibe és jött hozzá az őszibarack, a birsalmasajt és a kúszólonc illata. Kortyban erősebben jelenik meg az a fűszeresség, ami a hordós érlelésnek köszönhető, némi vaníliás kifli, egy pici tejkaramella, plusz egy kis csalános csípősség, az alkoholérzet nem gyenge. Korrekt savak vannak benne, ez picit ellenpontoz. Összeségében egy fajtajellegességet is mutató cirfandli, aminek nem áll rosszul a hordó, de az alkohol lehetne egy-két százalékkal mérsékeltebb. Igazándiból ételek mellé tudom jól elképzelni, fehér húsú halakhoz, mediterrán fűszerezéssel vagy akár (nem túl csípős) közel-keleti mezze mellé. 87/100 pont.
Az elődje sok sikert ért el, az utód meg jó úton halad. Az illattal lassabban barátkozom, egyszerre meggyes-húsos-zöldfűszeres. Ahogy nyílik, szerencsére a gyümölcs erősödik fel. Kortyban könnyed, cseresznye, csipkebogyó, naspolya és persze a meggy itt is felbukkan. A fűszerességet is megkapjuk, viszonylag diszkréten. Korrekt savak, nincs sok tannin, de mégis van egy kis tapadós érzet a korty végén. Alkoholban egyensúlyos. Nem túl bonyolult, nem túl rétegzett, de benne van a kadarka. Nekem a hordó nem tesz igazán hozzá, nem vagyok benne biztos, hogy feltétlen kellene. Fanyarság marad bennem, nekem valahogy az előző évjérat jobban, tetszetősebben volt kadarka, de már ebből sincs sok palack. 86/100 pont.
Azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a cirfandli címkéje kritikán aluli minőségű, a nyomda helyében ilyet ki sem mernék adni boroscímkeként, sima hűtőben állva (pontosabban bortartó rekeszben fektetve) leázott, lényegében szétfoszlott a kezemben, amikor 3 nap után kivettem. Ez sem a vendéglátásban, sem otthon nem állja meg a helyét, a kadarka címkéje már szerencsére stabilabb anyagból készült.