Elérkezett hát a II. Ördögkatlan Fesztivál nyitónapja, sátrak összekészítve, katlanozók rajtra készen, irány a déli vidék! Ajánló az első napra.
Londonból érkezett szakíró, kereskedő, boroktató és sommelier is volt a csapatban, akik a borászkodás objektív körülményeivel ismerkedtek a villányi Malatinszky-kúrián nemrégiben, július közepén. Elismerő nyilatkozatok, kedvező visszhang és a látogatás eredménye.
Csúcsbor és csúcsgasztró. Hol másutt, mint Villányban és Pécsett. A 2007-es évjáratú Gere Solus forgalomba kerülését egyszerre két exkluzív, vertikális kóstolóval, valamint két igazán különleges degusztációs borvacsorával ünnepli meg a Gere Pincészet, helyszínileg a Mandula étteremben és az enoteca Corsóban. Részletek kattintás után.
A Villányi borvidék remek adottságai, borai és szolgáltatásai mellett hosszú évekig volt adós azzal, hogy magas osztályú szálláshelyeket, és ehhez kapcsolódóan prémium fürdő- és wellness kínálatot, valamint nemzetközi összehasonlításban is felső-kategóriás éttermet kínáljon.
Képzőművészet, zene, színház, irodalom és bor, augusztus 5-9. között mindenkit vár a II. Ördögkatlan Fesztivál. Miként tavaly, úgy idén is a helyszín a Villányi-hegység lábánál, Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya falvak gyűrűjében. Korábban a nyaranta a Művészetek Völgyébe hajózó Bárka Kikötő a tavalyi évben új kult-feszt fedélzetet alapított Baranya megyében. A régi pulai kínálathoz hasonlóan színház, irodalom, könnyűzene kicsiknek és nagyoknak, hagyományőrzés és kortársművészet, villányi borokkal kísérve.
Van nekünk a Balaton. És ez jó. Kezdem megszeretni, ahogy telnek az évek. Tengervízben csíráztatottként nem nagyon értettem gyerekként ezt a Balaton-imádatot. Begyalogolsz a tó közepéig és akkor is csak azért fordulsz vissza, mert leégett a hátad. Vastag, keletlen lángos, csúf bódék, mindig tömeg, pöffeszkedő keletnémetek, koszos víz. Sajnálom, ez maradt meg, elsősorban a déli partról, a rokonoknak ott volt nyaralójuk... És visszatért a kilencvenes évek közepén tett utolsó látogatásomkor. Mert azóta nem nagyon mentem arrafelé. Aztán tavaly hagytam magam meggyőzni és a Balaton partján nyaraltunk egy hétig. És jó volt. Nem tökéletes, de jó. Ezért az idén leszerveztük a remake-et is.
Tegye a szívét a kezére Kedves Olvasó, ugye hirtelen nem is tudná megmondani, ismeri-e a Maul Pincészetet? Aki járt már borozni a városban, annak beugrik a főút melletti pince és vendéglő, de kívülről vagy éppen messziről nézve még sok a kérdés. A Pécsi Borozó ezúttal bent járt Mauléknál, és remek dolgokat látott.
A vörösborok közül a Maul Pincészet Villányi Cabernet Franc 2007 Lator "fedőnevű" borát, a fehérborok közül a Bujdosó Pince Aranyhíd 2007 édes traminijét választották a Dél-dunántúli régió boraivá 2010-re.
„A kritikát mindig építő jellegűnek fogom fel. Ezért nem sértődöm meg rajta, még akkor sem, ha nem értek vele egyet” – vallja Molnár Gábor, a pécsi Enoteca Corso és Bistro Zona séfje. Persze a szakmai alázat még nem lenne biztosíték a sikerre. Ezért mindig „110 százalékosan dolgozni, ha ezt nem tudjuk csinálni, akkor hagyjuk inkább a francba” jelenti ki a fiatal konyhafőnök, aki a maximalizmust falra ragasztott Gordon Ramsay idézetekkel erősíti. Bár az 1981-ben született Molnár Gábornak balatoni gyerekként már korán bele kellett futnia a magyar tenger néhány félresikerült vendéglátóhelyébe, mégis lelkesen tanul a szakács és felszolgáló végzettségért Keszthelyen, hogy 2006-ban akadály nélkül vehesse át a szakács szakoktató diplomát a budapesti Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán. A megvilágosodás mégsem a tanteremben éri, először egy franciaországi nyári gyakorlat során tágul ki számára a világ. Véglegesen a Takács Lajos vezette Jankó konyhájában kötelezi el magát a szakma magas szintű művelése mellett, „ott gondolkodni kellett a konyhán, tudni, hogy mit miért, és miért úgy, és mindez miért jó”- avat be minket a pálfordulás körülményeibe.