Egyéves jubileuma alkalmából Pécsre hozza Molnár B.Tamást és Bittera Dórát a Pécsi Gastro Club. Az esemény azonban nem csak egy beszélgetés lesz, megkóstolhatjuk Molnár Gábor séf ételeit is az Enoteca Corsóban, amelyeket főleg a Czifray-versenyekre alkotott meg. Hely kevés van, az ár kedvezményes, a program izgalmas.
Új tanév, új egyetemi borok. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem bemutatta azokat a borokat, amelyek a következő tanévben viselhetik a Pécsi Tudományegyetem Bora címet. A pécsi, immár majd két éve az egyetemhez tartozó Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben szőlőt kóstolhattak, bort ízlelhettek a meghívott újságírók. A szervezők egész nap tartottak az esőtől, de kegyes volt az időjárás. A város egyik legszebb helyén élvezhették így a vendégek a szeptemberi napsütést, a kiváló borokat és mindeközben ne feledkezzük meg: a szüret egy percre sem állt le.
Somló és Tokaj között a Várban szerencsésen rövid az út. Tettünk ugyan kis kitérőt délre, nyugatra, de az első nap a tokajiaké volt. És megállapítottuk, hogy még a közeljövőben Tokajba kell utaznunk. Szigorúan tanulmányútra. Kóstoltunk elég sokat, de a cikkbe csak három pincészet fért be. Noha voltak még szép borok, voltak még figyelemreméltó borászatok, itt azonban egységes, magas szintű teljesítményre figyeltünk fel. Hát ők következnek most, no meg a mi élményeink.
Nem, ezúttal nem maradt ki sem Somló, sem Tokaj. Először három, vagy inkább négy somlói boremlék következzék. Somlón egyszer voltam, akkor egy hetet, szinte egyedül voltunk a Hotel Somlóban, sajátunk volt a medence, a teniszpálya, a hegy java. Szeptember eleje volt, még nem szüret, de már a balatoni szezonon túl, ami ugye azt jelentette, hogy már itt se volt senki. Hétvégén pár borturista. Nosztalgia félre: szeretem ezeket a borokat, szóval lesz itt némi elfogultság, de ennyi belefér.
Két napot töltöttünk a Várban. Sok idő? Kevés idő? Szigorú beosztással, csak időnkénti megbicsaklással, gyakori köpködéssel, de persze a végén baráti koccintásokkal, hazai vörösökkel tettük fel a koronát. Az első napon szinte csak Tokaj került a pohárba, a második nap első felében inkább Somló. Azaz legfőképpen fehérek. De természetesen máshova is elnéztünk, más borokat is megkóstoltunk. Két későbbi posztban a tematikus kóstolások kerülnek előtérbe, most az összes többi kiemelkedő bor. A Borfesztivál véget ért ugyan, de lesznek még az ősz folyamán boros rendezvények, meg hát új borokkal töltődnek fel remélhetőleg a borszaküzletek is.
Ezen a héten kettőt ajánlunk, egy négynaposat a ráérősebbeknek és egy szombatit a szűk hétvégére. Ami biztos és kihagyhatatlan: a Szekszárdi Szüreti Napok. Oda el kell menni, mert az a régió legjobb borfesztiválra, nyugodtan vitatkozzanak, akik nem így gondolják, de szervezésben, programokban, borokban és borkultúrában itt a választék kiemelkedő. Szívesen járunk mi máshova is, jól is érezzük magunkat, de valahogy eddig mindig itt volt az ötös. Megnézzük, idén is így lesz-e! No és a ráadás: szombaton éjszakára is van egy kihagyhatatlan ajánlatunk: Open Stage koncert a Maul Kisvendéglőben!
Szívünket képzeletbeli fanfárok dobogtatják meg, hiszen ismét itt, ahol minden(nek) szép(nek) és jó(nak kellene lennie), pamparam, Pécsett a Király utcán. Az utóbbi év során a válság purgált már ki vendéglátóegységet innen, meg nyíltak új helyek is, de mi egy régi motorost választunk. Nagy brainstormingot nem sejtünk a Király Pizzéria & Snack Bar keresztelője mögött, az utca és a kettős jelentés indokol. Az ambvivalenciában azért nem kell fuldokolnunk, de továbbra is sajnáljuk a tejszínt a carbonárára. Vagy éppen magát a carbonárát.
A szekszárdi Bella Napoli étterem tulajdonosát és szakácsát mindenki ismeri a tolnai megyeszékhelyen. Országos hírneve pedig most már nem csak azok körében nő, akik egyszer is a vendégei voltak. A Csiszár Jenővel közösen vezetett Olasz meló című műsorban augusztus óta a képernyőn is találkozhatnak vele a tévénézők. Interjúnk a Pécsi Borozó 2009. tavaszi számában jelent meg printben, és valamilyen rejtély folyamán eddig nem tettük fel a webre. Most pótoljuk.
A tengerpartról hazatérve az ember unja a nyüzsgést, a turistára szabott árakat, a kényeztető falatokat és kortyokat. Egy nyugodt, békés, hűvös kisvárost keres, komolyabb kalandok nélkül. Ezen a ponton Ljubljana, a szlovén főváros kicseszik vele, és új izgalmakat kínál. Szlovén borászat, a Movia a Pécsi Borozó hasábjain.
A heti kínálatban van természetesen esemény a régióból is, legalább három, viszont a fő attrakcióért a székesfővárosba kell zarándokolni. A Borfesztivál, mi más. Mi a hét közepén ott melegítünk, majd Paksra megyünk sillert kóstolni, szarvasgombát szedünk Hőgyészen és még Mágocson is szüretelünk!