Pécs város napját ünnepeljük ma. A minimum, hogy cirfandlival koccintunk. Csak úgy magunkban, a nagyok majd amivel akarnak. Én megünnepeltem egy nappal korábban is a biztonság kedvéért, de a palackban maradt szeptember elsejére is. Indul az iskola, Pécs ünnepel, egyetemes boldogság.
Blogformában készül oldalunk, nincsen itt nagy rovatosítás, viszont igénylik olvasóink, hogy a gasztrokulturális programörvényből mit is ajánlana a Pécsi Borozó. Hát mi megtesszük, amit megtehetünk, felvázoljuk, mi hova megyünk, de legalábbis hova mennénk minden héten aktuálisan. Egy pohár kadarka mellett össze is gyűjtöttük az elsőt. Na jó, volt az két pohár is, ezentúl minden hétfőn megismételjük. A programajánlót.
Kényes téma a halászlé, kényes téma. Mert ugye a legjobbat mindenki nagyapja/nagyanyja/keresztapja/kicsodája készíti, több hagymával az elején, más a paprikával játszik, valaki szerint az ikra a titka, vagy hogy taviból sohasem. Kényes téma mondom, kevesebbért is böktek már meg valakit, vagy lett két család közti évtizedes viszály kiváltója a jó halászlé feletti vita. És ha még hallanák, hogy nevetnek azokon azok, akik nem tésztával, de friss, ropogós kenyérrel eszik (no meg fordítva). Azért a Kovács Csárdába el kell menni. Ha nem is a világ legjobb halpaprikását főzik itt (az állítólag Batinán túl, a határ vajdasági oldalán készül), tudják a dolgukat.
Levelet kaptunk. Egy cserszegi fűszerestől. Leközöljük. Mert ritkán kapunk levelet egy bortól. Ez meg egy igazi coming out.
A 2007-es Solus piacra kerülését Pécsett és Villányban is borvacsorával és vertikális Solus-kóstolóval ünnepelte augusztus 14-én és 15-én a Gere Pincészet. A rendezvények a pécsi Enoteca Corso étteremmel együttműködésben valósultak meg, ugyanis pénteken a pécsi étterem vendégei, míg szombaton a villányi Mandula vendégei kóstolhatták meg a Molnár Gábor séf által Gere-borokra összeállított menüsort. Az ételsort mindkét helyszínen egy ritka esemény, egy vertikális Solus-kóstoló előzte meg, ahol a 2000-es, a 2002-es, a 2003-as, a 2004-es, a 2006-os és a kóstoló napján piacra kerülő 2007-es csúcsmerlot-t lehetett együtt megkóstolni.
A Pécsi Ifjúsági Központ szervezésében rendezték meg az idén is a Mediterrán Hangulatok Bora versenyt. A zsűri Ungurán József elnöklésével augusztus elején jött össze elbírálni a beküldött közel nyolcvan tételt, a zsűrizésen természetesen szerkesztőségünk is képviseltette magát. Nem könnyű eldönteni, melyik bor mediterrán hangulatú, ez mindenkinek mást-mást jelenthet, így egy szempont volt a döntő: a legjobb benevezett bor nyerjen. A díjkiosztót augusztus 20-án, a Mediterrán Hangulatok Fesztiválján rendezték meg.
Lelkünk csupaszon: amíg be nem léptünk az ajkai Mangó Étterem kellemesre légkondicionált étkezőjébe, volt egy sanda gyanúnk, hogy tiltott szerelmet űznek a házban. Aztán még rosszul is érezzük magunkat az oktalan pesszimizmusért, de a négyemeletesek között működő étterem látványát elsőre nem tudtuk más tevékenységgel összekapcsolni.
Erős hétvégével búcsúzik a második Ördögkatlan Fesztivál. Aki még nem volt idén, most bepótolhatja. Lemaradóknak jövőre, ugyanitt.
Az idő még mindig kegyes, az eső csak szemerkélt, a vihar elment délebbre. A sátrak megszaporodtak, Nagyharsányban van már több poros, meg pálinkás, a kenyérlángost nem tudják elég gyorsan sütni. A Vylyan-terasz külön kis sziget a fesztiválban, a Szoborpark még mindig a legütősebb helyszín, Lajkó Félix meg megajándékozta a közönséget két órával.
Véget ért az első katlannap, a fesztiválbuszok üzemeltek, az eső elkerülte a programhelyszíneket, a srácok felverték sátraikat a focipályán, és azt is megtudtuk, „hogy ide mintha nyaralni jönnének az emberek”. Elmélkedtek a nagyharsányiak. Beszámoló, és második nap programajánló.