Most kaptuk a hírt: rozéink ismét szárnyaltak a vébén. Leginkább Dúzsi Tamásnak köszönhető ez, aki három aranyat is bezsebelt, egy ezüst mellett. Cabernet sauvignon, pinot noir, kékfrankos a trendi rozé ma a szekszárdi borvidékről, mellette egy villányi ezüst is érkezett a régiónkba: a Château Teleki Framboise rosé cuvée-je kapott elismerést a le Mondial du Rosé elnevezésű borversenyen, amelyen 45 arany és 194 ezüstérmet osztottak ki.
A díjazott rozék mindegyike a Rozéim elnevezésű rozé-különkiadásban vásárolhatóak meg, amelyben hat fajta (menoire, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, kékfrankos), hat palack rozé található.
Folytatjuk a medvehagymás versenyre beérkezett receptek bemutatását. A nevezett receptek közül kiválogattuk még azokat, melyekbe a szerkesztőség beleszeretett. Másodszorra a Gabojsza konyhájába lesünk be.
Május 1-2. a IV. villányi BorZsongás időpontja, a hét végére program nélkül maradtaknak még van idejük bekapcsolódni. Alant közöljük a teljes programot.
Szent György-napi Borünnep, a Szekszárdi Bikavér Ünnepe és a Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményhirdetése. Egy nap a bornak és borásznak Szekszárdon. Első alkalommal ítélték oda a Szekszárd Város Bora címet, a hagyományteremtő kezdeményezés első kiválasztottja a Mészáros Pince- és Borház 2007-es Kékfrankosa lett.
Örömünkre szolgált, hogy sok lelkes olvasónk küldte be receptjeit a medvehagymás pályázatunkra. Ahogy az lenni szokott, nem volt könnyű a díjazottak kiválasztása. A nevezett receptek közül ezért kiválogattuk még azokat, melyekbe a szerkesztőség beleszeretett. Elsőként a Manókonyhába lesünk be.
Ma van az a bizonyos Borszerda, amikor fél áron lehet magyar bort rendelni az ország 437 étteremben, amelyek részt vesznek az akcióban. Még nem késő tervezni estére egy kellemes vacsorát...
2009. május 2-án megnyílik Pécs egyik legszebb (régi-új) parkja a belvárosban, a Várfal fogadó és a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. együttműködésével. Első programjuk: Jazz és irodalom a város felett.
437 étterem és borszaküzlet csatlakozott az április 29-én, éppen szerdán megrendezendő Borszerda akcióhoz. A Magyar Bormarketing Kht. programjáról a www.borszerda.hu oldalon lehet tájékozódni, hiszen a résztvevők listája már böngészhető a honlapon. Sajnos, a régiónkból nem tolongtak az éttermek...
De hogy ne kelljen lelkünket egy hangzatos címért áruba bocsátani, rögzítjük is azonnal: csak Máriagyűdig költözik. Malatinszky Csaba a kilencvenes években a hazai és a villányi borszínvonal emelkedésének egyik fő előmozdítója volt, és a borvidéken évek óta a Cabernet Franc fajta szekértolója.
Kis híján belefulladtunk a medvehagymába. Jártunk fesztiválon, szedtünk a Mecsekben, kipróbáltuk a recepteket. No nem mindet, ezt be kell vallanunk, hiszen mintegy 50 recept érkezett be pályázati felhívásunkra. Ötvenből egyet kiválasztani szinte lehetetlen, ezért is vívódtunk ennyi ideig. De végül is sikerült. De azért kiosztottunk még pár különdíjat is. És természetesen mindenkinek köszönjük a beküldött recepteket! Akik pedig a díjakat kapják: