Szegedi borklubosok, barátaink a borban és a magyar fajtákban, olvasóink és blogtársaink kértek meg bennünket, segítsünk hungarikumokat gyűjteni. Hat bort küldtünk hát, a Pécsi borvidéket reprezentálva, elsősorban cirfandlikat (merthogy nekünk ennél nagyobb hungarikum nincs), de azért volt némi juhfark és Szabó Zoli által házasítva sok régi fajta. Volt, amit még szerettünk volna, de nem jött össze, azért kíváncsiak vártuk a híreket. És kaptunk egy beszámolót, közöljük is nyomban.
November 5-én este hárman maradtak, hárman állítottak emléket a géniusznak, és egyik legnagyobb művének Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. Szerencsére a Fülep Lajos teremben nem nagyon maradt üresen szék, nagy volt az érdeklődés. A „Bizonyos tekintetben” - Hamvas Béla most , Hamvas életművet bemutató kulturális programsorozat harmadik felvonásában Rátóti Zoltán színművész olvasott fel részleteket a mára klasszikusnak számító „borkézikönyvből”, A bor filozófiájából. Természetesen a borok sem nem hiányozhattak egy ilyen rendezvényről, a Vylyan pincészet borait Iványi Emese mutatta be a közönségnek.
Egyszerűen nem tudunk mást ajánlani, viszont a libulást és újborozást - ahogy Tibi mondaná - gatyamadzag-szakadásig! Ehetünk libát múzeumban, pincében és odahaza, hidegen és melegen, minden részét felhasználják, választhatunk kedvünkre. Néhányat kiemeltünk, a többi meg a jobb csíkban, könnyű megtalálni, csak a dinamikus nyakhosszúságú libát kell keresni!
Az ugye úgy volt, hogy kenszei kolléga pár hetet eltöltött Dél-Tirolban - nem mellékesen Andreas Ebner barátunk közbenjárására - a St. Pauls-i pinceszövetkezetnél követte szinte végig a szüretet. Amellett, hogy sokat tanult, kóstolt és jegyzetelt, amit majd jól meg is ír nekünk, hozott borokat is. Kettőt tegnap este bontottunk meg, a jin és jang kedvéért egy fehérburgundit és egy vernatsch-ot. Na azért persze nem a pincészet alapboraiból válogatott, ezek ugyanis a Passion névre hallgató prémium sorozat borai. Hogy mennyire azok? Mindjárt kiderül.
Rangos szakmai elismerésben részesült a napokban Háber Tamás, az Aranykacsa Étterem tulajdonos vezetője, adta hírül a bama.hu. Az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének közgyűlése a 2008-as évben végzett szakmai munkáját elismerve a pécsi Aranykacsa étteremnek az Európai Éttermek Nagydíját adományozta.
Novellapályázattal köszöntötte tavaly ősszel új ruhába öltöztetett Classicus borcsaládját a Vylyan Pincészet. A borok címkéin az Ördögszántotta hegy, a Szársomlyó mondájának szereplői vettek birtokba egy-egy fajta bort. (Név szerint Harka, Ördög, Boszorkány, Kakas, Kecske és Macska.) A feladat egy „új” monda megírása volt a fenti szereplők felvonultatásával. Most olvasóink is megnyerhetik a novellákat tartalmazó könyvet, ha figyelmesen továbbolvasnak és ha a választ nem tudják, a keresőnk sokat segíthet...
Az idén 150 éves, még a Littke család által alapított, ma már svéd tulajdonban működő pezsgőgyár épületében működő pécsi Pezsgőház étterem vezetőjével, Faragó Istvánnal és konyhafőnökével, Vámos Árpáddal beszélgettünk a Pécsi Borozó őszi számában. A séfek ajándék receptje: Kacsamell mézes gyöngyhagymával, tejszínes, kelkáposztás burgonyával.
A hétvégére már mindenütt toll- és májfosztott libákat találni csak, hangos gágogást már sehol. A konyhákon sürögnek-forognak, előmártonozással indul a szezon, mi is tartalékoltunk még némi őszi Pécsi Borozót, aki eddig nem jutott hozzá, most még a forgalmasabb, mártonozó pincészetekben találhat belőle. De mielőtt belevágnánk a libacombba, belekortyolnánk az első ideibe, hallgassuk meg, mit is mond erről (s más borokról) Hamvas Béla. Akinek a pécsi Művészetek és Irodalom Házába egész rendezvénysorozatot szentelnek.
A világ egyik elsőszámú borszakértője Steven Spurrier. A „francia bor bajnokának” tartott brit alapította az első magán-borakadémiát, de 1976-ban szervezője volt annak a nagy vakkóstolónak is, amely a francia borok mindenhatóságának mítoszát döntötte le. Malatinszky Csaba villányi borainak kóstolási jegyzeteit van szerencsénk tőle közzé tenni.
Palkonya kis falu, az ismertsége mégis óriási. A Villányi borvidék része, de önmagában ismerik sokan a környéken, országszerte és a távolabb is. A pincesoron körülbelül 50 pince van, mi most nyáron mégis hármat találtunk nyitva. Kihasználtuk az alkalmat, meglátogattuk őket. A Pécsi Borozó őszi számának riportja.