„Nyitás után és zárás előtt egy perccel ugyanazt a minőséget, ugyanazzal a gondossággal kell biztosítani a vendégnek” – osztja meg velünk Ambrózi Aladár, a Fregatt Arizona Pub konyhafőnöke szigorúan betartott minőségpolitikáját. Bár a lesütött sztékeket régóta csak tonnában számolja az Egerben 1957-ben született séf, több év szakácskodás után specializálódik csak a marhahúsra. A konyha világa már kisgyerekként megbabonázza, s amikor egy jól sikerült, félig titkos tejbegrízes kísérlet után örömmel kiállt fel, „ez olyan, mint az óvodában”, elhatározza, hogy szakács lesz.
Válogatottat állított össze a Veritas Borkereskedés, hogy a tizenegy házasítás segítségével mutassák be a nagyközönségnek új telephelyüket. A Tinto Fino egykori épületében még sok az üres tér, még épp csak elkezdték a belakást, de csütörtökön mintegy 500 lelkes borrajongóval együtt kóstolni már-már-zsúfoltnak is bizonyult. A budapesti utazás fizikai fájdalommal jár nekem, múltkor a VinCÉ-re nem jutottam el a hirtelen beköszönő fogfájás miatt, most az utazás hajnalán a combízületeim gyulladtak be. De ezúttal nem adtam fel, végigbicegtem Budapestet, teljesítettem a penzumot. Megérte, mert valóban remek borokkal (is) találkozhattam.
Nem győzzük hangsúlyozni: a pünkösdi hétvégén irány a szabadba, zavarjuk el közösen a felhőket, látogassuk végig borvidékeinket, kukkantsunk be a pincékbe, sétáljunk a domboldalakon! Nem kevesen fogtak össze, hogy mindez sikerüljön, nem keveseket várunk ezen a hétvégén a Pannon Borrégió pincészeteibe. Aki még nem tudott volna dönteni, némi segítség következik.
A szekszárdi Tringa Pincészetet vezető Gál Antal kicsit mást akar csinálni, mint a többiek. Más lépték, más fókusz és más meglepetések Szekszárd egyik kitűnő családi borászatában.
„Miért csináljunk olyat, mint mindenki más?” – jegyeztük fel Gál Antal egyik mondatát. A hét hektáros szőlőterülettel rendelkező borászat a szekszárdi Kerékhegyen székel, pompás helyen, festői kilátással.
Új éttermet adott Pécsnek Teleky Zoltán séf. Korábban a Pezsgőház és a Wunderlich Pincészet konyháján is dolgozó szakács Teleky Bistro néven nyitott vendéglátóhelyet az Expo Centerben (Megyeri út 72.). Teleky és csapata olyan éttermet álmodott bele a szokatlan környezetbe, ahol elérhető áron magas minőséget kínálnak - a bisztró műfaj hagyományait feltámasztva.
Május 7-én tartották a Tolnai borvidék 12. borversenyét. A versenyre több mint száz, a helyi versenyeken arany, vagy legalább ezüst érmes borokat neveztek be. Végül egy nagy aranyérmes, és 19 aranyérmes bor termelőjét díjazta a zsűri.
Május 20-án lesz a Szekszárdi borvidék hagyományos tavaszi bemutatkozása Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Károlyi Mihály utca 16.).
Új sorozatot indít el a Pécsi Kulturális Központ. A Játszó-társak (a függöny mögött…) című produkció célja, hogy a színházi élet ismert művészeit közelebb hozza a közönséghez, hogy a színházon kívül, a színpadtól távol, vagyis testközelből ismerhessék meg őket. A szervezők ötlete, hogy a merev kereteket a hangnemen túl borok lazítsák, most Riczu Tamás boraival.
A hír igaz: W. Hollósi doktor egy egész hétre kölcsönkapta kollégája családi méretű autóját, és föl-alá kocsikázott szabadidejében, körbe kirándulták Andorral az egész megyét. Ezért mentünk nélkülük a pécsi Pezsgőházba spárgavacsorát kipróbálni.
Középkori hangulattal, reneszánsz zenével készül a Pünkösdre, a Pünkösdi Pannon Pincékre a Maul Pincészet. Lovagi torna, koncertek és hatalmas lakoma május 21-én és 22-én.