A Korhelybe búcsúzni ülünk be. Valójában csak véget ért a Napi mandula sorozat, végigettük, ami belénk fért. Emlékezünk még erre a helyre Armadillo korából, emlékeztetnek is erre a plafon üvegdíszei, de Korhelyként talán már többet voltunk itt. Itt kellemes hangulat, szinte telt ház és némileg erőltetett ételnevek várnak ránk. No meg a Déli tél menü.
A Korhelynek van valami megfoghatatlan hangulata. A hangulat általában ilyen, vagy megvan, vagy nincs. Esetleg tetszik vagy sem. Nem tudni, mitől van. Volt kollégánk, akinek nem jött be a padlóra szórt szalma, és hogy a földre szabad dobni a földimogyoró héját. Nekünk ez belefér.
A levesünk korhelyleves, mi lenne más. Zománcozott láboskában érkezik, már ezzel is belopja magát a szívünkbe. Úgy készült, ahogy egy korhelylevesnek készülnie kell, ízhatásában érezni a füstölt hústermékeket, a káposzta kellően savanykás, nincs túlfűszerezve, de azért érezni benne a csípősséget. Friss kenyeret is kapunk, nem kell ennél több egy esős novemberi estén.
Pécsi szelettel folytatjuk, ami mintha némileg eltérne a receptben megadottaktól, hiszen párizsiasan kapjuk a húsokat, amelyeket megszórtak mandulaszeletekkel. A petrezselymes burgonya stimmt. Az eltérésen túl mással nincs gondunk, frissen sütött, szép hússzeleteket kapunk, a citromkarikát felhasználjuk, jobb íze van így a bundának. Közben meg azt vesszük észre, hogy pörög ez a hely, ahogy mennek, úgy jönnek a vendégek, szabad asztal talán öt percre ha van. Jó ezt látni, mormoljuk el a bajszunk alá, miközben az utolsó falatokat rágcsáljuk.
Illetve dehogy az utolsókat. Hiszen a palacsinta még hátravan. A recepttel való megegyezés itt sem mondható tökéletesnek, viszont az mindkettőben igaz: palacsinta és pörkölt mandula is van benne. Nutella helyett gyümölcskoktélt töltenek a palacsintabatyuba, pörkölt mandulás vaníliaöntet és áfonyadzsem jár hozzá. Így is korrekt, szép a batyu, finom is. Kellemes zárása estebédünknek.
A Belvárosban, a Boltív közben jó hangulatban töltöttünk el egy estét, és úgy láttuk, sokan tették meg ezt mellettünk. Azt hiszem, ez ideális hely sörözésre, borozásra, beszélgetésre, ha mellé harapni is akarunk valamit, ráadásul a földimogyorót a földre is bonthatjuk…
Korhely Étterem Pub
Pécs, Boltív köz 2-4.
Tel:
E-mail: marosvari.l@t-online.hu
Internet: www.korhelypub.hu
Nyitva tartás: H-V: 12.00-24.00
Korhelyleves
Hozzávalók: savanyú káposzta, füstölt szalonna, főtt füstölt csülök kockák, füstölt kolbász, paprika, só, bors, hagyma, tejföl
Szalonna zsírján megpirítjuk a hagymát, rátesszük a füstölt csülök kockákat és a karika kolbászokat. Mikor levet enged, fűszerezzük, ízesítjük. Kis idő múlva beletesszük a káposztát a levével együtt és készre főzzük. Tejföllel meghúzva a tetején tálaljuk.
"Pécsi szelet"
Sötét pácban érlelt válogatott karajszeleteket magvas, törtmandulás panírba forgatva, csipőretett kézzel kell forró olajban kisütni. A petrezselymes krump lee, tankönyv szerint. Citromszelet szabadon.
Korhelypalacsinta
nutellával töltve, pörkölt mandula, öntet
A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.