Kérem Várjon!
Hírek
Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny Pécsett
bori
2022 August 24.

A csemegeszőlő termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb igény jelentkezett, és a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének célkitűzései között szerepel, hogy támogassa a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődését. A magyar csemegeszőlő termesztés fejlődésének támogatása érdekében hagyományteremtő céllal szervezik  meg az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyt 2022. augusztus 27-én, szombaton. 

Hazai és nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, hogy a csemegeszőlő fogyasztás egy főre jutó éves mennyisége folyamatosan növekszik. Napjainkban a fogyasztás nagy része importból származik, a jelenlegi termőterületünk 1000 hektár körül van (viszonyítási alapként: a teljes hazai fogyasztás ellátása ~14000 hektár termőfelületből biztosítható). A fogyasztói igények nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is változtak, egyre kifinomultabbak lettek, az új trendek kizárólag magas minőségi elvárások mentén alakulnak.

A csemegeszőlő termesztés sikeressége, jövedelmezősége főként a termésbiztonságon alapul, amelynek legfontosabb pillérei a szőlőfajták, másnéven a ’genetikai alapok’. A PTE SZBKI génbankja, illetve a korszerű nemesítési eredmények, a borszőlő fajtákhoz hasonló módon, a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak.

A magyar csemegeszőlő termesztés fejlődésének támogatása érdekében hagyományteremtő céllal szervezik  meg a kutatintézet Szentmiklós hegyi telepén az I. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyt 2022. augusztus 27-én, szombaton. Megrendezésével a PTE SZBKI, mint házigazda egy olyan kezdeményezést indít útjára, amellyel szakmai támogatást biztosítunk az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét.

A rendezvénnyel a csemegeszőlő - mint egészséges gyümölcs - népszerűsítésé, új fajták, új trendek bemutatását tűzték ki célul, nem csak a szakma, de a fogyasztók felé is.

Nem csupán kiállítás, de verseny is lesz: a rendezvény ideje alatt a kiállítók között versenyt indítanak többféle kategóriában (legszebb fürt, legnagyobb fürtméret, legnagyobb bogyóméret - magvas és magvatlan kategóriában -, legfinomabb íz, illetve közönségszavazat alapján. A kategóriák értékelését a kiállítás alatt 3 tagú szakmai, valamint egy fiatalokból álló junior zsűri végzi, nyilvános eredményhirdetés a kiállítás zárása előtt.

A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter úr, védnöke Rittlinger József úr, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke.

Program:

10.00 – 10.15 Megnyitó (Decsi István, a PTE kancellárja és Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke)

10.15 – 10.30 Előadás (Dr. Teszlák Péter: Nemzetközi trendek, új fajták a csemegeszőlő nemesítésben)

10.35 – 10.50 Előadás (Pernesz György: Szőlő fajtahasználat Magyarországon)

10.55 – 11.15 Előadás (Rittlinger József a Nemzet Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke): Pályázati lehetőségek az agrárgazdaságban

11.00 – 16.00 Kiállítás és verseny

16.00 Eredményhirdetés, zárás


Szakmai információ kérhető: Dr. Teszlák Péter kutatási igazgató +36 30 846 7557

A rendezvénnyel kapcsolatban: Fazekas Orsolya +36 20 337 6400