Kérem Várjon!
Cikkek
Nem szende, inkább vad angyal
Egy bor: Szende Pince Múzsa Fúzió 2020
Győrffy Zoltán
2023 March 15.
Az mindig érdekes, hogy a Villányi Franc a zászlóshajó, de az igazán nagy csúcsborokat még többségében a merlot adja legdélebbi borvidékünkön. Persze, hogy kinek milyen ihletést hoz a múzsája, az a poéták és borkészítők titka marad. Annyi bizonyos, még egy csúcsbor tűnt fel a villányi mezőnyben, nem hagytuk kóstolatlan.

Szende Gábor Múzsájával először talán a 2017-es szüretből találkoztunk, ez a bor aztán Franciaországban is aranyérmet kapott, nem is kellett túl sokáig tárolni a pince mélyén, a 2018-as meg épp kifutja magát. Viszont még premier előtt kóstolhattuk meg a pincészet 2020-as újdonságát, a Múzsa Fúziót. A Múzsa a francia siker ellenére is a megfizethető, jó ár/érték arányú kategóriában maradt, de a nagy tesó a csúcsokra tör. Minden tekintetben.

A merlot alapanyaga a Csillagvölgy dűlőből lett szelektálva, tőkénként hetven dekát szüretelnek, 300 literes barrique hordókban érlelik 18 hónapig, a hagyományosan Múzsa készül - de a végső kóstoló során legutóbb két hordó kiemelkedőnek bizonyult. Két Szende Gábor kóstolt a pincében. Az egyikre az apa, a másikra a fiú voksolt, az egyik francia volt, a másik amerikai, addig kóstolgatták őket, míg szerencsére nem elfogyott a hordók tartalma, hanem bizony a házasításuk és önálló palackozásuk mellett döntöttek. 590 palack került forgalomba a napokban ebből, az 589-est mi bontottuk ki.

Két dolgot érdemes előre leszögezni: ha valaki fiatalon szereti a nagy villányi vörösöket és ha nem retteg a hordóhatástól, akkor már most kibonthatja a palackot. Minden ellenkező esetben tegye el pár évre a pince mélyére. Már ha venne belőle.

És miért ne tenné? Sötét, grátánvörös ragyogás színben, illatban igencsak intenzív, borversenyeken kifejezetten előnyös, ha egy bor már a startvonalnál mutat gyümölcsösséget és fűszerességet. Itt bőven kapunk mindkettőből, a hordó ráküldött egy kókuszos-vaníliás sütit az erdei gyümölcsös alapra, szeder és kékáfonya legfőképp, némi karamell és fahéj, az erő már itt is velünk van. Kortyban sem érezzük kevesebbnek az alkoholt, emiatt van pici fűtés a szájbabn, dea masszív, izmos, ugyanakkor szárított mediterrán fűszerkeverék és afinata, málnadzsem és étcsoki is jön belőle.

A tanninérzet egész bársonyos már most, nincs benne túlzó szárítás, épp a végén ad egy flakkot, hosszan maradnak a zamatok a szájban. Ha nem érdekelne mindig túl korán, milyen a bor, türelmesebb énem eltette volna még legalább 3-5 évre, akkor lesz igazán izgalmas, mit tud egy olyan nagy villányi, amiben ott van az amerikai édeskedvesség, a kókuszkocka és vaníliasodó, de benne érzem a francia hordó hatását is, a kis krémességet, a finom fűszerezettséget, a bársonyosabb tanninokat.

Lehet megelőlegezettnek tűnik, de én nem rettenek meg a tannin-alkohol-hordófűszer antitrendi triótól, mellettük ott a teljes zenekar, és akkor ez bizony 92/100 pont. 25 000 Ft, a pincészetben.