Egy jó ideje kevesebbet foglalkozom a sporttal, mint a gasztronómiával. Így történhetett meg, hogy eddig nemigen jártam a Makártanya Sporthotelben, de most a Déli tél révén ide is eljutottam. A gasztronómia mégiscsak közel hoz a sporthoz, gondoltam, hiszen miközben a felsőbb szinteken keményen edzettek, én a pincében jóízűen falatoztam. Különös tekintettel a Sopianae palacsintára, de ne vágjunk a történet közepébe.
A hangulatos pinceétterem alatt közvetlenül a bowlingpálya található – de korai ebédre jöttünk, még senki nem gurít. A sportok közül ezt szívesen kipróbálnám, szóval már tervezem a visszatérést, pedig éppen csak megérkeztünk.
Egy laza brokkoli krémlevessel kezdünk, könnyed, a brokkolit nem pürésítették a felismerhetetlenségig, még látszanak a pici zöld bolyhocskák és ez teljesen korrekt. Jól ízesítették, kiérezni a kellemes szerecsendiót. Bevezető fogásként talán túlzott is az adag, hiszen önmagában, némi pirítóssal nekem önállóan is megállja a helyét. A krémlevesek közül ez ugyanis az egyik kedvencem – itt mandulaszirommal tálalják, ami a szerecsendió mellett szintén jól illik hozzá.
A Makár módra készített csirkemellet előzetesen joghurtba pácolták, ami hozzásegített, hogy ne száradjon ki. Bölcs előrelátás. A csirkemell átsült, de nem száradt ki, hozzá erdei gyümölcsökből készített fűszeres mártást kapunk és kroketteket. Kellemes adag, a mártás fűszerei nem tolakodóak, a vörösbor alig észrevehetően, de azért a háttérben jelen van. A krokettek frissen készültek, kellemesen összecseng minden a szájban. Nincs ebben az ételben nagy flikk-flakk, de ettől lesz rendben, egyben. Kóstolgatunk, falatozgatunk és bár előzetesen fotós kollégával egyöntetűen éhségmentességre panaszkodtunk, érdekes módon az utolsó krokettig eltűnt a tányérokról.
Az étkezés csúcsa ráadásul csak érkezett asztalunkra. Hatalmas adag palacsinta, kettő példány, de milyenek! És nem csupán étvágygerjesztően szépek, de ízletesek is voltak. Mandulás túrótöltelék, áfonyamártás és fehérboros vaníliasodó. Kell még mondanom bármit is? Krémes volt, puha, a tészta finoman citrommal fűszerezett, a tölteléket nem sajnálták ki belőle, be kellett habzsolnunk, nem tudok rá mást, kifejezőbbet mondani. A receptet eltettem, de inkább még egyszer visszatérek ide. Akár csak egy palacsintára is.
A Makártanya kiváló arra, hogy némi relaxáló sport után (vagy helyett) a hangulatos pinceétteremben vegyük vissza a ledolgozott kalóriákat a hagyományosnak mondható, de nagyon tisztességesen összerakott Déli téli menüvel
Hotel Makártanya Sport & Wellness*** Étterme
Pécs, Középmakár dűlő 4.
Tel:
E-mail: hotel@makartanya.hu
Internet: www.makartanya.hu
Tejszínes brokkoli krémleves, mandulával (4 főre)
Hozzávalók: 40 dkg brokkoli, 5 dkg vaj, 1 db tojássárgája, 2 dl tejszín, szerecsendió, só, fehérbors, 8 dkg mandulaszirom
A megmosott brokkoli rózsákat vajon megpároljuk, felengedjük csontlevessel. Szerecsendióval, sóval, fehérborssal ízesítjük. Mikor készre főtt robotgéppel pürésítjük és tejszínnel, tojássárgájával legírozzuk. Végül pirított, szeletelt mandulát teszünk bele.
Csirkemell „Makár” módra (4 főre)
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 2 dl joghurt, szegfűszeg, fahéj, 1,5 dl villányi vörösbor, 3 ek. Áfonya jam, 2 ek kristálycukor, 1/2 dl rum, 1 dl narancs juice, 1 db citrom leve, étkezési keményítő, 20 dkg erdei gyümölcs mix
A csirkeszeleteket joghurtba mártogatjuk, és 1 napot hűtőbe pácoljuk.
A mártáshoz 2 dl vízbe öntjük a bort, a cukrot, az áfonya jam-et és felforraljuk. A szegfűszegből és fahéjból eszenciát főzünk és a felforralt léhez szűrjük, étkezési keményítővel besűrítjük, citrom levével és narancs juice-val ízesítjük. A tűzről levéve beletesszük a gyümölcsmixet. Tálaláskor a roston sült csirke mellekre merjük a mártást.
Sopianae palacsinta (4 főre)
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 db tojás, 2 db citrom, 1 mokkás kanál vaníliás cukor, 0,5 dl tejszín, ásványvíz, 20 dkg túró, 1 dl tejföl, 0,5 l tej, 6 tojás sárgája, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg áfonya, 1 dl pécsi fehérbor, 6 dkg mandula
Palacsinta tésztát készítünk a szokott módon, de teszünk bele egy fél citrom levét és reszelt héját, tejszínt és vaníliás cukrot. A krémhez a túrót áttörjük, beletesszük a mandulát, a tejfölt, a kristálycukrot, a citrom héját, v. cukrot és habosra keverjük.
A chaudeau-hoz 0,5 l tejet felforralunk, a kristálycukorral elkevert tojássárgáját hozzáadva mártást készítünk, 1 dl fehérborral ízesítjük, és lazán tejszínhabot keverünk hozzá. A palacsintákat a túrótöltelékkel megtöltjük, megszórjuk áfonyával, masnira hajtjuk, és a vaníliás chaudeau-val leöntjük.
A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.