Sokat mondottuk már ezen a helyen is, hogy egy-egy étteremnek, hotelnek milyen remek panorámája van. De kilátás ügyében Pécsett talán a Hotel Kikelet éttermének van a legjobb dolga. Nyáron a terasz egészen biztosan a legjobb kiülős, de a Déli télben odabenn is érdemes városra néző asztalt foglalni. A legtutibb kilátás mellett, merthogy a gyönyörű városkép önmagában még nem érdem, a konyha sem hagyható figyelmen kívül, hiszen hagyományos és kortárs konyhaművészet találkozik itt, a Mecsekoldalban.
Hogy mi is a Hotel Kikelet Panoráma éttermének filozófiája, azt nem kell részletesen taglalnunk, hiszen elegendő belinkelni a séffel készített korábbi interjúnkat. Viszont annál részletesebben igyekszünk leírni, mit is rejt itt a mandulás menü.
Az ablak mellett foglalunk helyet. Természetesen. Kicsit cihelődünk, felfedezzük közben merre van a Magasház és hogy a harkányi út valóban dombnak fel vezet. De mire belemelegednénk a találjuk meg a kedvenc épületeinket játékba, megérkezik a bevezető fogás. Étvágyfalatoknak nevezte el őket a séf és valóban csak pár falat, ámde milyenek! Szárított sonka és lazactatár salátaágyon. Röviden csak ennyi volna a bemutatkozás, de a sonka abszolút rendben van, a lazac meg egyenesen kiváló. Megtudakoljuk: egy napot állt a titkos fűszeres pácban, mielőtt tányérunkra került volna. Friss pirítós dukál hozzá, pár morzsa marad a tányéron csupán.
Nincs nagy hókuszpókusz a főétellel sem: jó alapanyagokból, jól elkészített, jóízű étel. Az egyszerűség ebben az esetben kifejezett érdem. A sertésszüzet minimál ízesítéssel sütik meg és nem agyon. Erdei gombákból, zöldségekből pirítanak hozzá köretet, polentával teszik teljessé a képet. Jó az összhang, szép és finom az étel, és hozzá kell tennünk: nem kicsi az adag. Mennyi mindent tud hozzátenni a kreativitás, dünnyögünk, miközben szeleteljük a húst, és villánkra tűzzük a gombát. A húsra visszatérve: a jó sült – legalábbis szűzből - nem nyers, de nincs szénné égetve, és nincs teljesen kiszárítva. Itt tökéletes. Nem vagyok nagy sertéshús-rajongó, de itt megettem az utolsó falatig. Ami jó, az jó. Nem is kell ragozni.
Vagyis dehogynem, folytassuk csak, hiszen hátravan még a desszert. Rumos gesztenyehab, némi tejszínnel, no meg mentás-kakaós meggyel. És pirított mandulával, mert az is kell a teljességhez. Harmonikus, jól összerakott édesség, nem túl édes, nem túl tömény. Pont jó a végére. A gesztenyehab mellett vigyázó tekintetünk ismét a lassan esti fényekbe öltöző városra vetjük, majd megtárgyaljuk a mihamarabbi viszontlátás esélyeit és lehetőségeit. Mert a Kikeletben mindig úgy érezzük, vissza kell térni. Időről-időre, és nem csak az étterem miatt, hiszen van egy remek wellness központja is, de az már egy másik sztori.
Hotel Kikelet
Pécs, Károlyi M. út. 1.
Tel.:
E-mail: reception@hotelkikelet.hu
Internet: www.hotelkikelet.hu
Nyitva tartás: H-V: 12.00-22.00
Szűz sült pirított kakukkfüves erdei gombákkal snidlinges polentával
80 dkg szüzet parírozzuk (lehártyázzuk), sózzuk, borsozzuk, lekérgezzük, majd 160 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Polentát készítünk: 25 dkg polentához 1 l vizet forralunk, sózzuk, borsozzuk, majd a polentát forrás után belekeverjük. Készre főzzük, majd fokhagymával, petrezselyem zöldjével ízesítjük, 8 dkg vajat adunk hozzá.
Őzgerinc formát kivajazunk, beleöntjük, majd kihűtjük 5 fokra. Ezt követően felszeleteljük, majd mindkét oldalát vajon pirosra sütjük.
Erdei gombát megmossuk, cikkekre vágjuk, kevés olíva olajon finomra vágott hagymát aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk az erdei gombát, átpörgetjük sóval-borssal. Miután a levét elforrta, kakukkfűvel átforgatjuk. Kevés demi-glace (húskivonat) mártást adunk hozzá.
Rumos gesztenyehab
A tejszínt habüstbe tesszük, a reszelt gesztenyét hozzáadjuk, botturmix-szal turmixoljuk, rumot adunk hozzá. Lágy habbá verjük.
Mentás csokoládé: 1 dl tejet és 1 dl tejszínt 45 fokra melegítünk. Egy mentanövény leveleit beledobjuk, 45-50 fokon tartjuk 10 percig, majd leturmixoljuk. Csokoládémártást készítünk:
20 dkg holland kakaót teszünk egy habüstbe, 15 dkg cukorral. 2 dl tejet forralunk. Amikor a tej felforrt, ráöntjük a habüstben lévő kakaóra és cukorra. Csomómentesre keverjük habverővel.
Hozzászűrjük a mentakivonatot. 5 fokosra kihűtjük. A szeletelt mandulát felhevített serpenyőben pirosra átpörgetjük.
A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.