Kérem Várjon!
Cikkek
Kihívások után magas minőség
Évjáratmustra: Agancsos Pincészet, Villány
Győrffy Zoltán
2023 December 04.
Pár pincében rákóstoltunk a friss tételekre, no meg azokra, amelyek majd csak évek múltán kerülnek a fogyasztók poharába, de azért már talán mutatják, mi várható. Az első pince az Agancsos, azaz Kovács Zoltán pincészete Villányban.

Az első sort a már piacos tételek alkotják, abból is a Gida Irsai Olivér 2023 volt a kezdő tétel. Illatában már hozza a fajtát, virágok, parfüm, intenzív illatok. Kortyban friss, jó savakkal, a virágosság pici kesernyével vegyül, ez a picit szappanos, picit kesernyés egy egyébként nagyon sok irsai sajátja, van aki kifejezetten kedveli, nálam ez már a személyes ízlésből kilóg, de el tudom fogadni. Értem én a piacot, azt is tudom, hogy az Agancsos márkanév mögött egy jól működő kóstolópince és egy panzió is áll, vagyis kiköveteli a publikum az illatos friss bort, de nem hiszem, hogy ez a fajta érezné magát a legjobban Villányban. A borász itt hozta az elvárásoknak megfelelő bort, mindenében irsais, nem lehet rá panasz, nálam 86 pont jár érte.

A Rozé 2023 már egy lépéssel beljebb visz Villányba, itt kékfrankos az alap, van benne pinot noir és portugieser is, piros gyümölcsök illatban, piros gyümölcsök kortyban, korrekt savak, lendületes, könnyed, talán nem a mostani nulla fok közeli időkben kívánnám a legjobban, de ahogy kisüt a nap és ki lehet állni a pinceajtó elé, már jöhetne is. A szódát is elbírja, jelzem. Nagyon tisztességes 87 pont.

A három újborból az én szívemhez a Portugieser 2023 áll a legközelebb. nem csak a fajta miatt, hanem mert ebben megjelenik a kékoportó gyümölcsössége, az érett gyümölcs arca éppúgy, mint a benne megőrzött frissesség. Ott van az a pici marcipán, az amarena meggy telt gyümölcsössége, de jók a savak, van hossza a kortynak és itatja magát. Ebben ráadásul megvan a potenciál, hogy jövő tavasszal-nyáron még bőven többet is mutasson. Ha persze addig marad belőle. Merthogy Zoli azt mondja, az utóbbi időben emelkedik az oportó iránti igény, bőven el tudja adni, amit készít a fajtából. Simán 88 pont.

A szüretről beszélgetve ebben a pincészetben nincs ok panaszra, hiszen mennyiségben sem lett kevesebb a tavalyi termésnél, ráadásul a minőség igencsak kiváló. Persze, az év azért kihívásokkal volt teli, Kovács Zoltán is vallja, bőven több munkával járt a vegetációs időszakban, többet kellett figyelni és költeni a növényvédelemre, de aki időben lépett, meg tudta őrizni a szőlőt. Hogy minderről bizonyosságot nyerjünk, előkerülnek a bordói fajták a tartályokból.

A cabernet franc most a tavalyinál tovább maradt kinn a tőkéken, de jól bírta az őszi időjárást, nagyon kerek, nagyon gyerek, mély gyümölcsösséggel. A cabernet sauvignon még inkább friss még, gyakorlatilag bébibor, viszont a merlot, értelemszerűen a legkorábbi szüret a háromból, már  sokkal borosabb érzést ad. Mindhárom tartalmas, vastag bor jövőjét vetíti elő.